Het zoemt de afgelopen dagen op allerlei pagina’s over Open Social. Vandaag wordt er iets over aangekondigd door Google. Ik heb sterk het vermoeden waar het over gaat. En eigenlijk is het de optelsom van wat er al is aangevuld met een mogelijkheid koppelingen te maken die tot voor kort nog niet mogelijk waren omdat digitale sociale netwerken gesloten waren.

Om het te concretiseren. Ik heb een account bij Linkedin (149 Contacten), Xing (206 contacten) Hyves (39 contacten) en Ning (4 contacten). In het verleden heb ik ook wel eens gekeken naar Orkut of Plaxo. En natuurlijk zijn er nog omgevingen als Friendster, Facebook of het Nederlandse Schoolbank. Veel te veel natuurlijk om bij te houden. En voor al deze sites moet je inloggen om actief te kunnen zijn. Ik vermoed dat Open Socal hier verandering in wil brengen. Google wil hier een boost aan geven.
Trouwens is Google zelf ook actief op deze markt, volgens mij met Orkut. De bedoeling mag duidelijk zijn, je kan veel gegevens centraal bijhouden en door de aangeboden koppelingen via Google worden alle sociale Netwerken bijgewerkt. Je hoeft nog maar op één plaats foto’s neer te zetten. Flickr bijvoorbeeld maar Google zal het liefst Picasa ondersteunen. Je kan samen werken aan documenten via Zoho, MSN of andere omgevingen. Ik denk dat de koppeling met Google documents vast perfect werkt.

Ning schijnt op dit moment het verst te zijn met het geven van meer mogelijkheden aan de gebruiker. Ik had er voor de grap www.ictpro.ning.com. aangemaakt. Ik kan er een code genereren en die vervolgens opnemen in mijn weblog. Zelfs ik kan het. Het resultaat kan je zien op de rechterkant van mijn pagina. Zo heeft Ning veel meer toepassingen die bij Linkedin of de anderen ontbreken. Ik kan je van harte aanbevelen er even mee te spelen en je ziet gelijk de mogelijkheden voor je.OK er zijn nog weinig Groningse ICT-ers die meedoen op www.ictgro.ning.com. Maar het heef mij wel inzicht gegeven in hoe Ning werkt en nu begrijp ik redelijk wat Ning toevoegt.

Het positieve? Door de actie van Google kan ik me begeven in meer netwerken terwijl ik niet overal de zelfde gegevens hoef in te voeren. En is er iets negatiefs, lijkt me wel. Daar waar ik bij Xing (uit Hamburg) precies kan aangeven wat ik wel of niet wil delen is Linkedin (Amerikaans) minder zorgvuldig met de persoonlijke gegevens, Hyves is nog opener. Door de koppeling aan te bieden wordt ik bijna gedwongen meer informatie open aan te bieden. En dat is natuurlijk prachtig voor zoekmachines. Hmmm wie was daar ook al weer groot mee geworden?

Het stille midden

Voorbij gebabbel van innerlijke stemmen
en vlagen van divers gevoel
is een opening naar binnen
met liefde voor wat is
en een venster naar buiten
om de ander te zien, te horen
en niet altijd te begrijpen.

Dat maakt niet uit;
we zijn allen sterren aan dezelfde hemel
harten op dezelfde aarde
en doordrongen van het stille midden
waarop slechts afgestemd hoeft te worden

© Helena Kwaaitaal

Archief