Ik denk dat het nog maar weinig mensen, die veel met computers bezig zijn, is overkomen : bestanden kwijt geraakt. Zelf ben ik bezig met mijn 8e laptop en de vorigen zijn bijna allemaal overleden. De oorzaak is te weinig aandacht voor goed beheer of een harde schijf die crashed. Maar ook vaak leeftijd. Mijn eerste laptop kreeg ik rond 1985 en ik ben nooit anders gewent geweest data draagbaar te hebben. Toch is na zo’n crash gelijk de vraag: wat ben ik kwijt, wanneer was mijn laatste backup. Tot nu toe is mijn verlies redelijk beperkt geweest en ik heb inmiddels veel Backup CD’s. Dat levert op zich weer een probleem op, op welke backup CD staat het?
Ik kijk dus met belangstelling uit naar on-line opslag. Voorlopig laat ik al mijn mail binnen lopen bij G-mail. Op die manier raakt er geen mail meer zoek en vaak zijn gemaakte bestanden ook wel verzonden via mail dus is op die manier ook een vorm van Backup. Toch blijft de behoefte bestanden op te slaan. Nu is er al een poos de mogelijkheid voor Gdrive, een handig tooltje dat een schijf aanmaakt en de bestanden opslaat via G-mail. Ergens las ik dat het geheel niet ondersteund word door Google en in de gratis versie worden bestanden na een half jaar gewist als ze niet meer gebruikt zijn. Leuke eigenschap voor storage!
Microsoft (mijn spellingscontrole kent Microsoft niet :-)) komt ook in de lucht met online opslag onder de naam Skydrive. Ik ben er even mee aan het stoeien geweest en het valt niet mee. Het simpelweg maken van mappen en uploaden van bestanden. Meer hoeft ook eigenlijk niet maar de navigatie is nog bagger. Niet meer van deze tijd. Ik heb wel 6 Gb ter beschikking maar voordat ik die zo vol heb gemaakt. Dat moet en kan beter.
Google heeft het ook aangekondigd maar voorlopig blijft het bij Documenten, spreadsheets en presentaties en dan werkt het nog het best als het gemaakt is met de tooling van Google zelf. Andersoortige bestanden zoals PDF etc kan niet en foto’s moeten via Picasa. De komende tijd zal wel duidelijk worden waar het naar toe gaat. Voorlopig heeft Google wat mij betreft de beste papieren omdat zij het benaderen vanuit een omgeving waar delen gewoon is. Wat er natuurlijk toe moet leiden dat alles bij Google terecht komt.
Maar als gebruiker zit ik wel op zoiets te wachten, niet te duur, betrouwbaar en gebruikersvriendelijk.

Het stille midden

Voorbij gebabbel van innerlijke stemmen
en vlagen van divers gevoel
is een opening naar binnen
met liefde voor wat is
en een venster naar buiten
om de ander te zien, te horen
en niet altijd te begrijpen.

Dat maakt niet uit;
we zijn allen sterren aan dezelfde hemel
harten op dezelfde aarde
en doordrongen van het stille midden
waarop slechts afgestemd hoeft te worden

© Helena Kwaaitaal

Archief