image_109.jpgDe afgelopen week was er in het kader van de branche weken de ICT arbeidsmarkt georganiseerd door het CWI en het ICT platform. Dit hadden we al langer op het verlanglijstje staan. Uiteindelijk is het CWI door de loop van de jaren een partner geweest van het ICT platform. Ik kon slecht inschatten wat de belangstelling zou zijn. Er waren 15 bedrijven die zich hadden aangemeld om voor het “gigantische bedrag” van € 100 een stand te hebben. Sommige bedrijven konden (of wilden) niet meedoen maar stuurden wel een recruiter die er vrij rondliep…..
Toen ik rond 4 uur aankwam was het een lekker drukke bedoening, volop gesprekken en er was een verschrikkelijk leuke sfeer. Die drukte was er al vanaf 2 uur hoorde ik. Het was dus een zeer geslaagde actie. Er was een bedrijf wat met 30 CV’s weg ging. Het blijft natuurlijk altijd de vraag hoeveel mensen echt een baan er door krijgen maar gelet op de reakties echt geslaagd.
De afgelopen week haalde mijn oude werkgever Atos Origin het Dagblad van het Noorden doordat de werknemers gingen staken voor een betere CAO. Uniek voor de IT branche stond er in het dagblad want Atos Origin schijnt het enige bedrijf te zijn met een eigen CAO. Onder de kreet “boter bij de Vis, NU” gingen mijn oud collega’s de staat op. Het was wel leuk om te zien dat het voor het gebouw plaats vond waar mijn laatste werkplek was. Eemsgolaan 5. Verder was er te lezen dat er achter de ramen van de 3e verdieping managers te zien waren (volgen de krant) die tijdens de staking ook niet al te veel staken.jpgwerk verrichten. Nu is het wel erg toevallig dat het gaat om de derde verdieping waar mijn flexplek zich ergens bevond en inderdaad zat de baas van mijn baas zoals dat zo mooi heet aan de wegkant . Dus de krant is op dat punt goed ingelicht. Een beetje een wrang detail dat er juist een spandoek hangt van “Succesvol in regio Noord, gewoon een kwestie van de juiste mensen”.

Maar als de krant goed is ingelicht dan maak ik me wel zorgen want er staat te lezen dat er 1300 Noordelijke ATOS medewerkers zijn. Oei dat waren er een paar jaar geleden nog ruim 1900. Het kan zijn dat de krant mis is maar ik kan me van mijn laatste maanden herinneren dat er een groep mensen uit India rondliep. Die waren over om kennis op te doen om daarna het werk mee te nemen naar India het zogenaamde Offshoring. Even Googlen leert dat Atos Origin India vorig jaar aankondigde dat ze in India binnen 3 jaar willen groeien van 1500 naar 5000 medewerkers. En India is niet het enige land waar Atos Origin werk naar toe brengt. Volgens datzelfde artikel heeft Atos Origin ook offshore locaties in Brazilie, China en Marokko.

Ik hoop dat het dagblad het mis heeft en dat zou best kunnen want er staat in het artikel dat er 900 mensen werken voor Atos Origin in Nederland, dat zal een tikfout zijn want dat waren er tot voor kort 9000. Maar helemaal gerust ben ik er niet op.

Het stille midden

Voorbij gebabbel van innerlijke stemmen
en vlagen van divers gevoel
is een opening naar binnen
met liefde voor wat is
en een venster naar buiten
om de ander te zien, te horen
en niet altijd te begrijpen.

Dat maakt niet uit;
we zijn allen sterren aan dezelfde hemel
harten op dezelfde aarde
en doordrongen van het stille midden
waarop slechts afgestemd hoeft te worden

© Helena Kwaaitaal

Archief