Soms is het tijden rustig en dan opeens krijg je uit een aantal hoeken weer nieuwe dingen op internet aangereikt. De afgelopen week ging er weer een wereld voor me open. Allereerst kreeg ik de nieuwe Picasa onder ogen en het wordt steeds mooier en gebruikers vriendelijker. Steeds meer kan je online vinden en steeds minder hoef je het op je PC te hebben. Dat heeft natuurlijk wel nadelen want des te meer je online hebt des te minder je het echt in handen hebt. Picasa is fantastisch maar er komen steeds meer foto´s online en steeds minder op papier. Picasa eet tegenwoordig ook video´s. Uploaden naar Youtube is maar een muisklik.

Mijn broer stuurde een link naar www.watwaswaar.nl en dat is genieten. Kaarten van vroeger die over een nieuwe kaart liggen. Prachtig want een kennis van me heeft net een boek geschreven over het gebied waar ik mijn hele leven al woon en op dat hele kleine stukje wereld van hooguit 3 bij 3 kilometer zijn bijzonder leuke dingen te zien.

Het roze gebied is voornamelijk heide en woeste grond, het de groene delen waren rond 1850 ontgonnen. Bijzonder mooi is ook linksboven het Nanninga´s Bosch dat rond 1850 dus een meer was, het Bolmeer. In dat gebied ben ik opgegroeid. Ik had het wel van die kennis gehoord dat er vroeger een meer was geweest. Maar prachtig om te zien dat het duidelijk op de kaart staat. Rechts ervan is nu een plas (een [[wikipedia:nl:pingoruïne]]) met de naam Bolmeer maar historisch gezien klopt dat dus niet.

Wat helemaal mooi is dat op ons erf waar we vroeger als kind speelden een woning heeft gestaan. Recentelijk las ik het maar nu is het ook duidelijk op de kaart te zien. Het gebied kent weinig geheimen voor me zou je zeggen tenminste als je er ruim 50 jaar hebt gewoond. Opeens komen er allerlei vragen en verrassingen naar boven, tijden vervagen. Als je beseft wat er door de loop van de jaren op ruim een vierkant kilometer is gebeurd. Wat moet er zich dan in een stad hebben afgespeeld.

Oh ja enog iets vermeldenswaardig. Onder in het midden is Breemen te zien. Een majestieuze boerderij die je nergens in het zuiderlijk Westerkwartier tegen komt. Het was van de heer MAD Bakker, burgemeester uit Uithuizen. Hij liet de boerderij zetten en liet het laatste veengebied ontginnen. Hij was een rijk man maar verloor in de crisis van 1929 zijn hele vermogen. De oudere dorpsbewoners weten het nog goed te herinneren.

 

Het stille midden

Voorbij gebabbel van innerlijke stemmen
en vlagen van divers gevoel
is een opening naar binnen
met liefde voor wat is
en een venster naar buiten
om de ander te zien, te horen
en niet altijd te begrijpen.

Dat maakt niet uit;
we zijn allen sterren aan dezelfde hemel
harten op dezelfde aarde
en doordrongen van het stille midden
waarop slechts afgestemd hoeft te worden

© Helena Kwaaitaal

Archief