Menu Sluiten

FTTH en agressieve robots

Wat doe je als ZZP-er om bij te blijven in deze snel veranderende wereld? Je leest veel en bezoekt bijeenkomsten! Ik heb net het boek Homo Deus uit en ben nu bezig met Sapiens. Boeken van Yuval Noah Harari. Daarin wordt beschreven waar we als mensen heen gaan en waar we vandaan komen. Ik weet het! Eigenlijk lees ik het in de verkeerde volgorde. Maar beide boeken zetten je aan het denken en mijn opvattingen moet ik toch aardig bijstellen. Eigenlijk wordt mijn ego aardig onder vuur genomen. Even een kleine passage uit Homo Deus.

 

De biowetenschappen ondermijnen het liberalisme echter en voeren aan dat het vrije individu alleen maar een fictief verhaaltje is dat in elkaar is gebrouwen door een verzameling biochemische algoritmen. Elke seconde creëren de biochemische mechanismen in de hersenen een korte ervaring, die direct weer verdwijnt. Daarop volgen in rap tempo nog meer van die flitsen, die weer verdwijnen, waarna er weer een komt, en weer verdwijnt. Die kortstondige ervaringen vormen samen geen duurzame essentie. Het verhalende zelf probeert orde in deze chaos aan te brengen door er een oneindig verhaal van te maken, waarin al die ervaringen een plekje krijgen, waardoor elke ervaring blijvende betekenis krijgt. Maar dit verhaal is en blijft fictie, hoe overtuigend en verleidelijk het ook mag zijn. Middeleeuwse kruisvaarders geloofden dat God en de hemel hun leven zin gaven, moderne liberalen geloven dat individuele vrije keuzes het leven zin geven. Ze zitten er allebei even ver naast.

 

Nou daar zit je dan met je opvattingen. Het zijn zelf gemaakte verhalen op basis van Biochemische algoritmen. Die misschien voor mij logisch zijn en dus voor mezelf waar. Voor anderen is dat misschien niet zo en bestempelen het als Fake Nieuws. Onze eigen werkelijkheid een beetje aanpassen en dat ook echt geloven zodat het verhaal weer klopt. Het is me ook wel eens overkomen dat ik geconfronteerd wordt met mijn eigen woorden die ik zelf niet meer herken. Daar schaam ik me behoorlijk voor maar het blijkt (of is het schijnt?)  dus super menselijk te zijn.

 

Daarnaast probeer ik op het vakgebied van Glasvezel netwerken bij te blijven. Ik schrijf deze blog in Valencia waar ik deelnemer was aan de Fiber to the Home conferentie. Glasvezel alom en daar wordt me steeds duidelijker dat we hopeloos achterlopen. Spanje is ons als Nederland ver voor. Daar worden netwerken gedeeld terwijl wij in Nederland KPN bevechten (en KPN vecht terug). Mooie verhalen en voorbeelden uit andere landen waar we ons aan kunnen optrekken.

 

Ik kwam toevallig op Internet een TED talk tegen waarin de spreker wel heel meewarig doet over Internet in Europa. (zie hieronder). Groningen loopt achter in Nederland, Nederland loopt achter in Europa en Europa loopt dus achter in de wereld. Worden we echt een Derde Wereld regio?

 

In het boek Sapiens wordt beschreven hoe we als mensen de wereld al duizenden jaren domineren en vernietigen. Datzelfde gaat ons als mensen ook overkomen in relatie tot de computer. Ze zullen gaan domineren en….? Gisteren was ik bij een presentatie van Bas Wouterse. Geweldig inspirerend hoe hij de toekomst ziet. Met Artificial Intelligence en Augmented Reality.  Computers die slimmer worden dan mensen. Robots die ons gaan domineren. Een beetje cynisch voegde hij eraan toe, als ze ons maar niet gaan doodmaken.

 

Dat duurt volgens Bas nog wel tientallen jaren. Ik hoop dat we met elkaar slimmer zijn. Misschien hopen op de wijsheid uit het oosten.

 

Er was ook een sessie over de socio-economische voordelen van glasvezel. Een zeer nuttige sessie. Waarom we glasvezel moeten hebben. Dat gaat veel verder dan mensen in het landelijk gebied ontsluiten. Kortom er blijft werk aan de winkel.