Menu Sluiten

Behoefte aan snel internet

In mijn vorige blog schreef ik al dat ik de FTTH (Fiber To The Home) conference bezocht. Vorig jaar was ik in Marseille en dit jaar was het in Valencia. (volgend jaar is het in Amsterdam). Ik hoorde ergens iemand noemen dat het de “most overrated conference for FTTH is. Kan ik me wel iets bij voorstellen want het is het feestje van leveranciers en aannemers. Je moet er zijn als je in de sector iets levert. De Europese unie is er ook aanwezig het gaat dus ook over geld, veel geld. Ik zat bij een workshop over funding en de man van de Europese investeringsbank gaf aan dat de minimale financiering vanuit de EIB rond de 50 miljoen ligt en dat maximaal 50% mag zijn. 100 miljoen is dus het minimum. Voor burgerinitiatieven glasvezel in het landelijk gebied valt hier weinig te halen.

 

Het is dus het feestje van de grote jongens. Hoe ontstaat eigenlijk een burgerinitiatief en hoe ontwikkelt zich dat? Voor zover ik het kan overzien begint het met iemand die het voortouw neemt. Die verzamelt mensen om zich heen om het probleem even op te lossen. Dat blijkt in de praktijk lastiger te zijn dan gedacht. Maar de eerste fase is nog wel te doen. Voldoende mensen mobiliseren om in de toekomst een contract te tekenen. Als een behoorlijk percentage meedoet kan uitgerekend worden of het uit kan. Met voldoende contracten kan een lening gesloten worden. Daar begint het lastig te worden want een lening is zomaar niet geregeld. Banken willen garanties en minimaal een behoorlijk eigen vermogen. Dat kan als deelnemers zelf een stevig bedrag inleggen. Dat lukt als het netwerk dan ook in eigendom komt van de deelnemers. Op den duur komt dat bedrag weer naar de deelnemers toe want als het netwerk eenmaal is afbetaald kunnen de kosten dalen.

 

Soms is de initiatiefnemer helemaal niet enthousiast van het coöperatieve model en wil ontzorgt worden. Logisch dat hij of zij ook soortgelijke mensen om zich heen verzamelt. Een mooi voorbeeld is het initiatief in de nieuwe gemeente Westerwolde en Stadskanaal. Ze worden ontzorgt door MABIN. Voor € 15,- extra in de maand of € 1815,- ineens regelt Mabin alles. Nou ja alles voor het verkopen van contracten moet nog wel de initiatiefgroep de nodige handjes leveren. Westerwolde en Stadskanaal hadden 1500 deelnemers nodig.

 

Kies je voor ontzorgen dan stroomt er dus geld uit de regio. Bijvoorbeeld 1500 x € 15,- is € 22.500,- per maand is ruim een kwart miljoen per jaar. (dat is trouwens nog bovenop de normale vergoeding van zeg € 20,- per maand). Doen er meer mensen mee dan is dat bedrag nog hoger. Begrijp me goed: als het initiatief daarvoor kiest ben ik de laatste om hun een goede digitale ontsluiting te ontzeggen. Echt doen. Maar ik vind het super uitdagend om dat geld (op termijn) in de regio te houden. Ik weet dat de provincie Groningen de mening is toegedaan dat Groningers dat zelf niet kunnen organiseren. (andere regio’s lukt het ook). Daarom was de provincie er groot voorstander van om het aan één partij te gunnen en wilden ze geen ondersteuning leveren zoals de provincie Drenthe dat wel doet.

Inmiddels is die ene partij in Groningen aan de slag en het is nu al wel een hele poos stil. Het laatste bericht op de site van de provincie  is van 19 juli en ik hoor en zie nog niets. OK op de site van Rodinbroadband staat sinds 20 december dat ze gaan beginnen. Er wordt gestart in het bevingsgebied waar mogelijk veel met straalverbindingen gewerkt gaat worden. Dat is immers het gebied waar de aansluitingen het duurst zijn. Jammer want het was het doel om het bevingsgebied een flinke stap voorwaarts te helpen en nu krijgen ze een tussenoplossing. Ok 5G staat er aan te komen. Maar zoals ik in Valencia hoorde, schreeuwt 5G om glasvezel.  Ook het grondstation in Burum is zit voorlopig de uitrol van 5G dwars.

Zelf doen kan dus. Dat zien we in Drenthe. Ook daar kiezen initiatieven er voor om ontzorgt te worden. Kan ik me prima voorstellen. Maar ik spreek regelmatig SKV in Veendam, CAI Harderwijk en soms Kabel Noord. Die zijn al jaren zelfstandig. Als het ware voorbeelden van initiatieven die het zelf willen doen. Ze geven aan graag kennis te willen delen en een handje te willen helpen.  Werk aan de winkel.