Het is jaren geleden dat ik voor het eerst in aanraking kwam met automatisering. Het was ergens in 1982, ik werkte als onderhoudsmonteur in Zuidhorn en we hadden daar 10 openbare telefooncentrales in onderhoud, toen nog allemaal Elektro-mechanisch. Een ieder die ooit eens in zo’n centrale is geweest weet zich het ratelen van de kiezers nog wel te herinneren.
[audio:step1.mp3]
Regelmatig moesten die kiezers getest worden, dat was een saai werk want je stond uren met een testapparaat met kiesschijf tussen de rekken te testen. Op die manier testte je alle verbindingswegen door de centrale. Soms kon je aan een ratelend geluid horen dat er een hefstootpal was afgebroken. Voor een leek was het verbazingwekkend dat je tussen al die herrie dat mankement kon onderscheiden.
Om te kijken of het telefonie verkeer geen onnodige stagnatie ondervond werden er door kies apparaten proef verbindingen gedraaid. daarvoor waren er per 100 nummers 2 test nummers. Die test verbindingen werden gemaakt door een apparaat met de traffic route tester (TRT). Van de 1000 test verbindingen mochten er maar 3 mislukken. Anders zat die centrale onder de norm en moest er correctief onderhoud gepleegd worden. De eerst TRT was een bak met relais, later werd dat een computer gestuurde kast die je [[wikipedia:nl:hexadecimaal]] moest programmeren. Voor mij was dat zakelijk gezien de eerste confrontatie met automatisering. Prive was ik toen wat aan het rommelen met de ZX 81 en de Spectrum. Dat is nog maar ruim 20 jaar geleden. Vrij snel daarna kreeg ik een Kaypro laptop. Die had ik omdat verkoop de beschikking kreeg over een laptop om zo offerte bij klanten te maken en ze gelijk uit kon printen op een klein printertje. Toen was dat revolutionair. Een beetje een rare gedachten kronkel; een offerte ter plekke maken die dan door de klant op de stippellijn getekend kon worden.
Tegenwoordig heeft automatisering een veel breder publiek, iedereen kan beschikken over een computer en wie weet nu nog wat hexadecimaal is?
Je bouwt websites, maakt weblogs met programmatuur die door “hobbyisten” is gemaakt vanuit een soort idealisme, met een verbazingwekkende gebruikersvriendelijkheid. De laatste weken ben ik veel bezig met Joomla en WordPress. Leuk, ik voel me wat dat betreft een beetje een [[wikipedia:nl:Nerd]]. Hoewel als ik de definitie lees op Wikipedia dan ben ik eerder een geek.
Steeds meer is te automatiseren. Het is zelfs mogelijk om geluid zo te filteren dat het te horen is dat een lager droog loopt in een fabriekshal. Over enige tijd gaat die het begeven. Op straat is van alles te horen maar het is mogelijk paniek geluiden te herkennen. Op dat moment kunnen camera’s worden aangeschakeld waardoor een observant gelijk kan zien wat er aan de hand is. “Agresssion Detection” is regelmatig in het nieuws, het is een spinn off van de Rug. Het vakmanschap van een monteur die een kapotte heftstootpal hoort, is dus ook te automatiseren.
Met de komst van Wireless Groningen komt er een infrastructuur waarmee gemakkelijk dit soort diensten ontwikkelend kunnen worden. Daarnaast komt er voor alle inwoners van Groningen de mogelijkheid eenvoudig overal toegang te krijgen. De haalbaarheidsstudie is al een poosje beschikbaar. Een lezenwaardig stuk waar alle punten keurig op een rij staan. Het wordt mij niet helemaal duidelijk wat nu het advies is. er worden 2 varianten geschilderd. Het wordt een tussenvorm zoveel is wel duidelijk. Een ding is wel duidelijk als Groningen zich er mee wil onderscheiden moet er wel doorgepakt worden. Komende vrijdag is er een eerste bijeenkomst over dit onderwerp. “Helaas” zijn er te veel aanmeldingen, inschrijven kan dus niet meer, begreep ik van de organisatie.