Menu Sluiten

Draadloos Groningen.

De afbeelding “http://www.vreer.net/adsl/plaatjes/hvd2.jpgâ€? kan niet worden weergegeven, omdat hij fouten bevat.Door mijn leeftijd ben ik een digitale allochtoon. Mijn kinderen zijn digitale autochtonen. Zij kunnen zich een leven zonder computers niet voorstellen. Ik leen de uitdrukking hier even uit de engelse taal. Daar hebben ze het over [[wikipedia: digital native]]. Een digital native is geboren na 1980. Hoewel ik twijfel over mijn kinderen want die konden in hun jonge jaren niet beschikken over een computer hoewel we er toen al wel een in huis hadden. Maar dat was werk gerelateerd en daar mochten de kinderen niet aan komen. Ze zijn beiden wel geboren na 1980 dus worden ze gezien als “Digital Natives”.
Zelf ben ik opgegroeid in het bedrade tijdperk. k heb heel wat uurtjes aan een [[wikipedia:nl:hoofdverdeler]] gewerkt. Een echt bedrade wereld. Met draadloos kwam ik voor het eerst in aanraking toen ik een nieuw toestel mocht lenenen van de PTT: type New York. Het eerste draadloze toestel voor in huis. Het was 1985. Nu ruim 20 jaar verder willen we alles draadloos. De afgelopen vrijdag was er de bijeenkomst van draadloos Groningen. Deze bijeenkomst was een groot succes.
De belangstelling was groot en er waren goede presentaties en de discussies achteraf erg levendig. Toch bleven er bij sommige deelnemers vraagtekens over.
Wat kan je meer met draadloos in Groningen dan wat je nu al kunt. Zal [[wikipedia:nl:UMTS]] het niet achterhalen? Een aantal inleiders lichtte een tipje van de sluier op. Het dicht in de buurt kwam voor mij de presentatie van “uitmetAbel”.
Met Uitmetabel krijgt een klant een apparaat wat uitgerust is met een [[wikipedia:nl”:GPS]] ontvanger. Het apparaat wordt uitgerust met allerlei specifieke informatie over de omgeving. Uitmet Abel is bestemt voor wandelaars, fietsers of motorrijders om die te voorzien van informatie over de omgeving. Als je bijvoorbeeld met het apparaat op de Grote Markt staat krijg je informatie over de Martinitoren, het stadhuis of de laatste ontwikkelingen van het Forum.
Met mooie woorden heet dat ook wel [[Wikipedia:Location Based Services]]. Oftewel je krijgt de informatie en diensten aangeboden van de omgeving waar je bent.
Met Draadloos Groningen is er de mogelijkheid dit eenvoudig te realiseren. UitmetAbel kan dat dus ook allen moet er dan wel een apparaat aangeschaft worden met GPS ontvangst. Voor draadloosgroningen is een PDA of laptop met Wifi voldoende. Elke nieuwe laptop heeft tegenwoordig zo’n voorziening.
Die diensten kunnen natuurlijk ook over UMTS ontwikkelt worden maar daarvan liggen op dit moment de prijzen nog hoog.
Maar draadloosGroningen gaat over meer. Dat werd duidelijk bij de presentatie van Livinglabs door Sascha Haselmayer. Met DraadloosGroningen hopen we een testomgeving te krijgen waar diensten worden ontwikkeld. Op dit moment zijn er al een 21 living labs in Europa. Vaak is het niet meer dan dat men de kreet hanteert of er proven door mobile operators worden gehouden. Met draadloos Groningen kunnen we ons invoegen bij de voorlopers en kunnen bedrijven diensten ontwikkelen die elders nog niet zijn. Sascha had een mooi voorbeeld. Alle grote steden in Europa hebben een eigen systeem laten ontwikkelen voor elektronisch betaald parkeren. Hierdoor hebben lokale partijen ervaring opgedaan met het ontwikkelen van de dienst. Op zich natuurlijk een mooi voorbeeld waarbij een gemeente als eerste klant fungeert. Alleen heeft zo iedere stad een eigen oplossing. Al die diensten zullen dus ook nooit echt op grote schaal doorbreken. Vandaar de living labs die dit willen voorkomen. Hoog tijd voor Groningen om zich er bij aan te sluiten.