Menu Sluiten

ICT burgemeester

burgemeester.jpgDe afgelopen week was het 4 jaar geleden dat ik voorzitter werd van het ICT Platform. Een mooi moment om even terug te kijken. Tijdens die bijeenkomst werd me de “ICT ambtsketen” omgehangen. Voor de gelegenheid was er een ketting gemaakt van geheugen modules en een netwerkkaart. Koen Schuiling (toen als wethouder EZ van de gemeente Groningen) installeerde me. Ik word nog regelmatig geplaagd met de titel ICT burgemeester.

In meerdere opzichten komen die tijden weer boven. Toen hadden we een paar honderd mensen in ons bestand stonden die we toen nog uitnodigden door het sturen van brieven met daarin een antwoordfax. Tegenwoordig mailen we en komt er geen papier meer aan te pas. Het bestand is gegroeid tot 1500 mensen. De bijeenkomsten worden nu nog steeds goed bezocht. De deelname is wel diverser geworden. In mijn beginperiode kwamen er vooral account managers en mannen in pakken. De laatste bijeenkomsten zagen we ook andere ICT-ers. Ruim een jaar geleden hadden we Tomato, daar verschenen veel mensen die juist uit de creatieve hoek komen.

Op 15 februari staat er een bijeenkomst over technostarters op het programma, hoe kan je als innovatief bedrijf je Intellectueel Eigendom afschermen en hoe moete je omgaan met venture capital? De inschrijvingen laten al een leuke mix te zien van kleine innovatieve bedrijven, financiers en consultants in dat veld. De bijeenkomst is een co-productie van ACT (Association of Competetive Technologies) en het ICT Platform. Act is een lobby organisatie voor innovatieve bedrijven. Act is actief in Amerika en Brussel. Inmiddels hebben ze een aantal bijeenkomsten georganiseerd in Europa, nu dus ook in Nederland. Speciaal voor dit evenement komen er 2 mensen over uit Amerika. De dag ervoor en erna is er waarschijnlijk uitgebreid de gelegenheid met mensen van Act van gedachten te wisselen. Mocht het aanslaan dan ligt de oprichting van een groep “regional activists” in Nederland voor de hand. Op zich geen gekke gedachte want de Universiteit in Groningen heeft een studierichting die zich richt op “ICT en recht”.

De universiteit heeft meer verborgen geheimen: Alfa Informatica, Wiskunde en Bedrijfskunde mogen er best zijn. Kunstmatige Intelligentie staat de laatste tijd wat meer in de schijnwerpers maar wordt nog ondergewaardeerd.
Samen met Noord Duitsland proberen we aansluiting te vinden bij de Europese kaderprogramma’s (innovatie stimulerings programma’s) daarbij is de inbreng van de RUG absoluut noodzaak. Zo is de cirkel rond want tijdens “mijn installatie” deden Pras Annand en Karina een oproep om aansluiting te vinden bij de Europesche innovatie trajecten. Dit deden ze naar aanleiding van een Congres in Kopenhagen) waar Nederland schitterde door afwezigheid. 4 jaar verder zijn er stappen ondernomen. De komende maanden moeten de voorstellen ingeleverd worden. Op diverse terreinen liggen er kansen, hopelijk kunnen we bij een paar trajecten aanhaken.