Menu Sluiten

Bremen op bezoek en kunst met ICT

Dachmarke von BremenVorige week donderdag was de stad Bremen op bezoek bij de gemeente Groningen. De grens begint steeds meer te verdwijnen. Oldenburg, Bremen of Hamburg zijn allemaal steden die een jarenlange traditie hebben met Groningen. Alle 3 steden hebben een universiteit die ook al jarenlange banden hebben met de RUG. Met het nieuwe Europa zijn het allemaal kansen. Oldenburg ligt het dichtst bij maar is wat kleiner dan Groningen. Bremen is ruim groter en heeft een leuke zusterstad Bremerhaven. Hamburg is 10 keer zo groot en een van de dynamische steden in Duitsland. Oldenburg en Bremen zijn net als Assen en Groningen een beetje tot elkaar veroordeeld maar wel met een eigen dynamiek.
Het was een leuk tegenbezoek maar het blijft nog wel een beetje zoeken hoe we met elkaar kunnen optrekken. Bremen maakt onderdeel uit van de groep Living Labs in Europa. Bremen beschikt ook over een Mobile Solutions Center. Dit centrum voor mobile toepassingen is vooral gericht op mobiele telefonie. Er zitten wel overeenkomsten met draadloos Groningen maar ook hiervoor is het even aftasten wat de mogelijkheden zijn.
Hamburg is qua inwonertal veel groter dan Groningen maar het aantal studenten is in absolute zin te vergelijken. Dat onderstreept heel duidelijk het karakter van Groningen als studentenstad. In het verleden is er eens een studiereis geweest naar Hamburg in het kader van de Creatieve stad. Daarbij draaide het om de creatieve klasse. Groningen profileert zich ook graag al creatieve stad..

Donderdagavond mocht ik daarvan weer een mooi voorbeeld ervaren. We hadden een bijeenkomst tussen kunst en ICT om te kijken hoe de ICT-ers de kunstenaars kunnen helepen bij het realiseren van hun kunstwerk. Het was leuk om te zien hoe die werelden elkaar troffen . In het voorgesprek hadden we al ontdekt dat een ICT-ers veel weg heeft van een kunstenaar hoewel je dat op het eerste oog niet zou zeggen. Een kunstenaar is erg betrokken bij zijn werk en kan zich erg afzonderen. Dat is vaak ook een kenmerk van een ICT-er. Het was grappig om te zien dat je uit een groep van 20 mensen zo op het eerste gezicht nauwelijks de ICT of de kunstenaar kon onderscheiden.
Waarschijnlijk zou je er een jurist, accountant, marketeer er zo wel uit vissen.

Het was een erg leuke bijeenkomst. De kunstenaars waren blij met gevoerde gesprekken en hopelijk zijn er een aantal samenwerkingsverbanden ontstaan.