Menu Sluiten

Tekstverwerken als webdienst.

Een week geleden mocht ik een presentatie geven in Appingedam over de ontwikkelingen op het breedband gebied. In de Eemsdelta beschikken ze nu over een glasvezelring en kunnen ze beschikken over snel internet. Maar wat kan je er dan mee?
Een vraag die moeilijk te beantwoorden is want het is geen revolutie. Hoewel de ontwikkelingen erg snel gaan. Jaren geleden stonden vakbladen vol van ASP. Application Service Providing. Het zou de toekomst hebben. Nu jaren later zien we dat er steeds meer diensten op internet te krijgen zijn. Laatst had ik een bestand die omgezet moest worden. (bijvoorbeeld van Wav naar MP3) In het verleden had ik daar een programma voor op mijn computer. Maar even surfen en ik vond een site waar ik het Wav bestand kon uploaden en even later had ik MP3 terug.
Kan dat alleen met breedband? Nou nee! Maar het aantal mensen met een snelle verbinding heeft er wel toe geleid dat dit soort programma’s on-line worden aangeboden.
Steeds meer aanbieders bieden hun diensten on-line aan. Soms moet het programma gedownload worden maar vaak neem je de diensten rechtstreeks af.
Microsoft levert Vista nog op de ouderwetse manier. Ik zag de dozen in de winkel liggen. Google levert de diensten allemaal online. Voor zover ik het weet kan je Google producten niet eens aanschaffen in termen van een programma. Je neemt een dienst af.
Sinds een paar weken kan je “Word on-line” bij Google afnemen. Dat kon al heel lang maar sinds kort staat het soms op de Google homepage. In het verleden heeft Google er mee getest onder de naam [[wikipedia:Writely]]. Online tekstverwerking, het is even wennen maar zelf kan ik er prima mee uit de voeten. Maar wat nog leuker is. Je kunt aangeven wie nog meer aan het document mogen werken. Ik geloof tot 50 mensen. Je kunt wijzigingen bijhouden net zoals bij Word alleen kan je ook nog zien met kleurtjes wie welke wijziging heeft aangebracht en….. je kunt vorige versies terughalen. Dezelfde mogelijkheid is er ook voor spreadsheets. Document sharing in optima forma.
Recentelijk kondigde Google Presently aan. Oftewel Powerpoint online. Er zijn delen van presently gesignaleerd op Internet. Het begint nu pas echt leuk te worden.
Google is dus een online versie van Office te maken. In ieder geval: de agenda/mailfunctie is er, Word en Excel zijn ook online en straks dus Powerpoint. Op dit moment heb je bij Google als gebruiker 2824 MB ter beschikking. En dat neemt gestaag toe.
Het is inmiddels een publiek geheim dat Google een rekencentrum in de regio heeft en er fiks gaat bijbouwen. (Op de site van Google staan vacatures in Groningen) Lijkt me logisch met al die webdiensten.