Spring naar inhoud

Internationale handelsdag

Sinds jaar en dag wordt ik gevraagd voor het geven van presentaties. De afgelopen jaren ging dat over ICT en arbeidsmarkt. Maar heel vaak over nieuwe ontwikkelingen, mijn reizen voor het Derde Wereld Fonds of gewoon: "Wat is internet?" Met name de laatste was een van de leukste. Mijn moeder vroeg me een paar jaar geleden of ik een presentatie kom houden over www apestaartje com of zo iets. Mijn moeder was toen 75 en vroeg of ik het verhaal wilde vertellen aan de vrouwenvereniging , een groep van 30 dames in de leeftijd tussen 70 en 80.
Het werd een leuk avond bij Startel in Roden want die stelde de ruimte te beschikking. Toen ik bij mijn inleiding begon over de muis stak een van de dames de hand op en vroeg wat is een muis.
Het blijft altijd lastig inschatten wat het kennisniveau is van de luisteraars.
Omgekeerd overkomt me het ook wel dat ik twijfel of ik wel voldoende van een onderwerp af weet. Maar een presentatie duurt vaak toch maar maximaal een half uur en als ik over een een onderwerp een uur zou kunnen vullen dan is een half uur zeker mogelijk.
Afgelopen zaterdag was er de internationale handelsdag van de Kamer van Koophandel. Ik mocht daar een lezing geven over Internationale handel en ICT. Iets waar ik mij geen expert in vind maar door mijn reizen en ontvangen delegaties kan ik er wel meer over vertellen dan menig ander.
Ik werd gedwongen om met een andere bril op te kijken naar de noordelijke ICT sector.
Dan vallen toch een aantal dingen op. Als het gaat om internationaal zaken doen met IT dan blijven we als land en regio toch achter. Natuurlijk doen we zaken met het buitenland alleen blijft dat vaak beperkt door inkoop dan spullen en diensten of offshoring / outsourcing. Echt diensten /spullen leveren aan het buitenland komt heel weinig voor.
Bij ons in de regio is het goed te zien: 10.000 ICT-ers en die werken grotendeels nationaal en als het al internationaal is dan is het vaak in dienst van een internationaal IT bedrijf wat dan een filiaal in het noorden heeft.
Het is ook wel te zien op de CeBit (de grootste IT beurs te wereld). Daar zijn Nederlandse bedrijven ook nauwelijks aanwezig.
Toen ik bij het maken van de presentatie de regio de revue liet passeren viel het me op dat we heel erg sterk zijn in een ding. Dienstverlening!
Dat uit zich een een groot aantal aanbieders van detachering diensten. Eigenlijk wordt er nauwelijks zelfstandig geproduceerd. Natuurlijk gebeurd dat wel alleen relatief gezien erg weinig. Dat komt ook omdat er een paar grote dienstverleners in de regio zitten die het beeld vertekenen.
Daar zit denk ik ook een beetje de oorzaak dat we als IT sector internationaal niet zo sterk zijn. Dienstverlening vraagt een goede relatie met de klant. Dat is nationaal al lastig, internationaal wordt dat alleen maar moeilijker.
Een paar blogs geleden schreef ik over Coworking. Iets wat ik steeds meer zie gebeuren zeker nu ik het met andere ogen bekijk. We hebben in de regio veel mensen die internationaal werken vanuit de regio. Heel vaak als eenpitter , werkend vanuit huis. Eigenlijk ben ik benieuwd naar IT bedrijven / projecten die in een markt zitten die internationaal interessant zijn. Ze zijn er wel, alleen heb ik er niet een echt goed beeld van.
Het was een leuke sfeer op de internationale handelsdag. Het was op het vliegveld van Eelde. Sorry, ik hoor eigenlijk te zeggen Groningen Airport Eelde. Een mix van allerlei bedrijven bedrijfjes, organisaties en initiatieven. Maar wat mij betreft volgend jaar met een grotere IT inbreng.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *