Spring naar inhoud

De vijfde dag

Afgelopen vrijdag is het huis officieel geopend. Vandaag (zondag) bezoeken we 2 gemeenschappen die het initiatief steunen. We bezochten 's morgens een kerkdienst aan de andere kant van Santiakerkdienst.jpggo. Het was weer een heel eind rijden. Het was een kerk waar veel Amerikanen komen. Een aantal hadden we al ontmoet bij de opening. We kwamen er een klein half uur te laat aan maar dat kan gewoon hier.
Het was een moderne kerk die keurig ingericht was, modern en fris. Een voor nederlandse begrippen levendige dienst. Na de dienst moesten we meekomen en kregen we zakken met etenswaar mee die door de gemeenteleden waren verzameld. Meel, toetjes en eieren heb ik door de handen gehad. Maar het was veel meer en alles keurig ingepakt. Die inzameling doen ze eens in de maand. Daarnaast krijgt het tehuis 140 euro aan geld. Dit alles krijgen ze zonder dat er voorwaarden aan gesteld worden.
Na de dienst gingen we naar Rebecca waar we lunchten. Inmiddels hebben we en aardige band met de mensen opgebouwd. Hartverwarmend wat ze allemaal voor ons doen. Na de lunch gingen we naar het huis om de spullen af te leveren en we keken er een voetbalwedstrijd een klassieker. Vraag me alleen niet welke ploegen en welke einduitslag. Daar had ik ook de tijd om 2 verhaaltjes on line te zetten.
Vrij vlot moesten we daarna door naar een 2e kerkdienst. De dienst van de kerk die het tehuis heeft opgenomen in hun gemeente. Dat was weer in een ander gedeelte van Satiago, verbazingwekkend hoe groot die stad is. We hadden eerst nog zullen eten bij de voorganger maar daar hielden we amper een kwartier voor over zodat we dat na de dienst deden. De dienst zelf zou om 6 uur beginnen, maar dat werd 6.30, maar dat blijkt in Chili heel normaal en zou duren tot 9 uur.
Het was in een totaal andere setting dan die morgen. Het was nu in een bovenlokaal. De gemeente is nog maar een aantal maanden geleden opgericht.
De hele dienst was in het teken van de opening van het tehuis. Er werd uitgebreid stilgestaan bij het ontstaan, de problemen en wat het nu geworden is. Voor mijn gevoel was dit de echte opening. Hier konden we zien, voelen en merken dat het gebouw een ding is maar de gemeenschap erachter is minst zo belangrijk. Het geheel is opgenomen in een grote groep mensen die de stichting Kades Barnea een warm hart toedragen.
Het was een warme dienst waar veel werd gelachen gedanst gebeden en gezongen. Het verveelde gemeen moment. We zijn tientallen keren op foto gezet als een soort bezienswaardigheid. Na afloop werden we uitgebreid omhelst door de aanwezigen. Het was heel goed om er te zijn. Er is heel veel in gang gezet om het ons naar de zin te maken eigenlijk te veel.
Na afloop hebben we nog uitgebreid bij de voorganger ons beloofde eten genuttigd. Weer een hele mooie dag.

2 gedachten over “De vijfde dag

  1. Dirk van Tellingen

    In "de kerk" gaat het m.i. om de waarheid van menselijkheid.
    Oftewel, hoe maken we er voor elkaar hier op aarde, een hemel van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *