Spring naar inhoud

Weaven

My PhotoZoals toegezegd het artikel over weaven, het onderwerp dat door Deborah Schultz werd gepresenteerd. Haar presentatie ging over een way of life meer dan over een trend of een toepassing.
Ze vertelde hoe ze alles aan alles knoopt.
Een soortgelijke presentatie heeft ze gehouden op de Web2Expo op 15 april.
De strekking is duidelijk. Ze heeft het over "the philosophy of evangelism" Ze noemt de vaardigheden (zie ook de weblog van Frankwatching)die je nodig hebt maar ook de Key concepts, de sleutel concepten.
Het gaat om:

 • Democratization of tools & access;
 • The live web;
 • Decentralization;
 • Amateur Culture;
 • Increased individual influece;
 • Control is out of control;
 • Let the seller beware;
 • People are the message.

Opvallend voor me was de amateur cultuur. Vaste lezers van mijn weblog zien vast wel de parallellen.

Vandaag kwam haar presentatie van afgelopen vrijdag on-line:

Het was smullen voor me. Deborah had het over Weavers. Mensen die leven in verschillende netwerken, heel herkenbaar voor me. Ze rijgen netwerken en mensen aan elkaar. En daarbij gaat het niet alleen om virtuele netwerken maar ook om de gemeenschap waar je woont en werkt. Voor mij gaat het dus om mijn werk, het ICT Platform, het Derde Wereld Fonds, mijn familie, de buren, de vereniging voor dorpsbelang en de skelterclub. Al die dingen lopen door elkaar.Deborah had verrassende uitspraken het gaat volgens haar om relaties. En dus ook om relaties in de virtuele wereld. Uit die relaties vloeien transacties voort. En soms doen die transacties er niet toe, relaties wel.
Is een virtuele relatie wel een relatie? In toenemende mate wel. Ze zullen niet de relaties in de echte wereld vervangen maar ze spelen wel een rol. Moet je dan een "mensen mens" zijn? Volgens Deborah niet. Dat was een eye opener voor mij want ik voel me ook geen mensen mens. Overigens iets wat ik Wubbo Ockels ook eens hoorde zeggen: ik ben geen mensen mens. Dat beeld ontstond ook gisteravond bij "vinger aan de pols" waarin Wubbo was te zien. Joos, zijn vrouw, haar nonverbale communicatie was soms overduidelijk. Een hele mooie documentaire over een Weaver. En zeker ook een Evangelist.
Deborah had het ook over Bricolage. Gebruik maken van de middelen die voor handen zijn. Een beetje het tegenovergestelde van engineering, het ontwerpen voor een doel. MacGyver (van de televisie) is extreem voorbeeld van een en extreem voorbeeld van een bricoleur.
Iets waar we in de IT ook te weinig gebruik van maken. Hergebruik van software. Het is veel spannender om zelf iets te ontwikkelen dan eerst eens te kijken of het er al niet is. Misschien niet 100% passend maar wel voor handen.

1 gedachte over “Weaven

 1. Rudy

  Groot voordeel van weaving, afgezien van het stuk dankbaarheid dat erin kan liggen, is inderdaad de mogelijkheid om groots uit te bouwen en doelen te bereiken die anders simpelweg vrijwel niet mogelijk zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *