Menu Sluiten

Wijzen naar het oosten

De afgelopen lopen weken was er een opmerkelijke wending in het langslepende verhaal over de Zuiderzeelijn. De beslissing is gevallen en er is geknokt tot het laatst toe. Echt als een verlies zie ik dat niet. Ik hoorde ooit het verhaal dat als er een goede verbinding komt met het westen de meeste winst wordt geboekt door het westen. Wubbo Ockels wist het eens mooi te illustreren aan de hand van een natuurkundig verschijnsel. Als je een vol opgeblazen ballon verbindt met een halfvolle dan zal de half volle leeg lopen volgens Wubbo. Op zich ben ik niet rouwig om het afblazen want de laatste tijd zit ik vaker in Noord Duitsland dan in West Nederland. En om eerlijk te zijn bevalt me dat prima. Ja er een cultuurkloof, absoluut niet te onderschatten. Maar er valt veel te halen en te brengen. Vorige week was er in Oldenburg de bijeenkomst van VNO NCW. Ik mocht even aansluiten en kon zo ook de inleiding van Jacques Wallage meemaken. Jacques betoogde dat hij het wel gehad had met het westen en dat de kansen in het oosten liggen. Hij was er klaar mee. Dat had wat mij betreft wel eerder mogen gebeuren het was nu allemaal net even te veel zeurderig maar ik begreep dat dat politiek handig is om zo meer uit de onderhandelingen te halen. Nou ja dat zal dan wel. Trekken aan een dood paard is nooit mijn hobby geweest.
Op naar het oosten dus, of zoals we intern bij het ICT Platform al een poosje zeggen “wijzen naar het oosten”. Anders vertaald: alles wat we hebben aan kennis inzetten op het oosten. Gelukkig is die trend ook al een poosje waarneembaar. Er is een kreet North Connect in het kader van de noordelijke ontwikkelingsas. Dat moet een sterke economische zone worden van Noord Nederland, Noord Duitsland naar Scandinavie. Maar goed dan kom je eerst langs Leer en dan vervolgens Oldenburg met een eigen Universiteit, de dichtsbijzijnde voor Groningen. Op ICT gebied hebben ze daar OFFIS die al een aantal keren bij ons te gast is geweest en wij bij hen. (met een bus vol ICT-ers in 2005). Kortom “wijzen naar het oosten”. En zij willen wel.
Een aantal weken geleden vroeg Wolfgang Nebel (voorzitter van Offis) me of ik mee wilde naar Leuven om daar op bezoek te gaan bij DSP Valley. Een crossborder ICT-samenwerkingsverband tussen Leuven en Eindhoven over Embedded Systems. Afgelopen woensdag was het zover. In alle vroegte ontmoette ik Wolfgang langs de N31en tot mijn verbazing was er nog iemand bij. Toen ik me uitgebreid had voorgesteld bleek dat dat de chauffeur te zijn. Hmm over cultuur verschil gesproken. Voor de rest was het een leuke Autorit. Alleen had ik het helemaal cool gevonden als we een sigaar en cognacje op de achterbank hadden gezeten. Het was een uiterst leuk een leerzaam bezoek. DSP Valley is een soort ICT Platform ontstaan in Leuven en uitgebreid naar Eindhoven en nu ook Aken. De parallellen met ons (Groningen / Oldenburg) waren overduidelijk. Het grote verschil zit in de focus bij DSP valley op embedded. Iets wat bij ons niet mogelijk is vanwege het gebrek aan omvang. We moeten het meer in de breedte zoeken en dat is lastig omdat dat niet onderscheidend is. Maar ik denk dat we daar wel uitkomen.Voldoende gespreksstof op de achterbank voor de terugweg. Het komend jaar gaan we een aantal dingen samen doen en zeker ook de bestanden tegen elkaar aanleggen om zo ICT-ers uit Groningen uit te nodigen voor bijeenkomsten in Oldenburg en visa versa.