Menu Sluiten

Duizenden DvhN lezers zeggen hun abonnement op!

Gisteren was de bijeenkomst van de noordelijke perssocieteit. Burgemeester Jacques Wallage gaf zijn visie op de situatie waarin het Dagblad van het Noorden zich bevindt. Een messcherp verhaal waarin hij zijn zorg uitsprak. Gijs Lensink van het dagblad mocht hier op reageren en eigenlijk viel me dat een beetje tegen. Hij kon zich in de punten van Wallage wel vinden de enige toevoeging die hij had was dat een belangrijke bron van inkomsten niet vermeld werden: de familieberichten. Oei een teer onderwerp want als je als regio blad dat ziet als een van je belangrijkste inkomsten dan ziet het er zorgelijk uit. Met name oudere mensen lezen dit. Het gaat niet goed en er zal iets moeten gebeuren om het tij te keren. Dat is duidelijk. Ik had een knetterende discussie verwacht. Het verhaal van Wallage gaf daar alle aanleiding voor. Het enige wat knetterde was de geluidsinstallatie, die knetterde, bromde en knalde. Misschien gaf die wel het gevoel van een aantal bezoekers weer. Terug naar de inhoud: 4000 mensen zeiden vorig jaar hun abonnement op, Teruglopende advertentie opbrengsten, de "haasjes" waren wel heel erg snel verdwenen. Kortom het dagblad ligt in slecht weer.

Naast alle analyses over hoe het zo komt werd er ook gezocht naar oplossingen. Volgens Wallage zijn er 3 mogelijkheden: de charitatieve (leven van gulle gevers), de diversificatie of globaliseren (een wereldspeler worden). Logisch dat diversificatie er uit kwam toevallig het spoor waar het DvhN op zit. Een logische stap is dan kijken naar samenwerking tussen RTV Noord en het DvhN. Die suggestie werd in de uitnodiging gewekt. Of nog logischer tussen andere Noordelijke bladen en het Dagblad. Ik geloof daar niet in. Ja het kan het bedrijf NDC wel overeind houden, gesposorde bijlages over wonen uitbrengen met ondersteunende beurzen. Een radiozender exploiteren, en fitnessprogramma’s begeleiden. Maar daar heb ik natuurlijk geen dagblad voor nodig. Het gaat mij om nieuws uit de regio en daar verzaken ze . En dat is niets nieuws Catthy gaf daar gisteren al een mooie voorzet als reactie op mijn vorige posting:

Het om zeep helpen van regionaal nieuws is jaren geleden al ingezet door het dagblad.
Nadat ze de Leekster en Midweek overnamen hebben ze daar heel bewust een sterfhuisconstructie van gemaakt. Wij hebben als redactie jaren tegen gesputtert en alles op alles gezet om de Leekster Courant, de nieuwsvoorziening van het Westerkwartier , overeind te houden. Betaalde abbonnees genoeg, advertenties genoeg. Winst genoeg maar willens en wetens moesten we verdwijnen.

En dat eeuwige geneuzel over onafhankelijkheid. Het verslag van de bijeenkomst is wel erg pro dagblad. Nergens in het stukje is de zorg te lezen dat zo duidelijk aan de orde kwam. Als het over ieder ander bedrijf zou gaan weet ik wel wat de kop zou zijn: duizenden abonnees zeggen abonnement op. Of dramatische ontwikkelingen bij het Dagblad, 5 voor 12 bij de regionale bladen. Maar nee er is gewoon een kop over het innovatiefonds.

Ik stond samen nog even met Lykle de Vries na te kletsen. Ik denk dat we wel wat tips hebben voor het Dagblad. Maar tot nu toe reageren ze niet. Oh ja, mij digitale iditi krijg ik nu eindelijk na 4 maanden wel weer goed aangeleverd. Maar niemand die daar op terugkomt ik heb er wel al die tijd voor betaald.

Voor alle duidelijkheid het laatste wat ik wil is het verdwijnen van het dagblad. Dan is het wel raar om te horen dat iemand van die organisatie volkomen emotieloos zegt (naam ben ik even kwijt): Als er te weinig klanten zijn moet je stoppen.  Huh?

Even weer voldoende over het dagblad. Of ik moet van die kant al iets horen.