Spring naar inhoud

Duizenden DvhN lezers zeggen hun abonnement op!

Gisteren was de bijeenkomst van de noordelijke perssocieteit. Burgemeester Jacques Wallage gaf zijn visie op de situatie waarin het Dagblad van het Noorden zich bevindt. Een messcherp verhaal waarin hij zijn zorg uitsprak. Gijs Lensink van het dagblad mocht hier op reageren en eigenlijk viel me dat een beetje tegen. Hij kon zich in de punten van Wallage wel vinden de enige toevoeging die hij had was dat een belangrijke bron van inkomsten niet vermeld werden: de familieberichten. Oei een teer onderwerp want als je als regio blad dat ziet als een van je belangrijkste inkomsten dan ziet het er zorgelijk uit. Met name oudere mensen lezen dit. Het gaat niet goed en er zal iets moeten gebeuren om het tij te keren. Dat is duidelijk. Ik had een knetterende discussie verwacht. Het verhaal van Wallage gaf daar alle aanleiding voor. Het enige wat knetterde was de geluidsinstallatie, die knetterde, bromde en knalde. Misschien gaf die wel het gevoel van een aantal bezoekers weer. Terug naar de inhoud: 4000 mensen zeiden vorig jaar hun abonnement op, Teruglopende advertentie opbrengsten, de "haasjes" waren wel heel erg snel verdwenen. Kortom het dagblad ligt in slecht weer.

Naast alle analyses over hoe het zo komt werd er ook gezocht naar oplossingen. Volgens Wallage zijn er 3 mogelijkheden: de charitatieve (leven van gulle gevers), de diversificatie of globaliseren (een wereldspeler worden). Logisch dat diversificatie er uit kwam toevallig het spoor waar het DvhN op zit. Een logische stap is dan kijken naar samenwerking tussen RTV Noord en het DvhN. Die suggestie werd in de uitnodiging gewekt. Of nog logischer tussen andere Noordelijke bladen en het Dagblad. Ik geloof daar niet in. Ja het kan het bedrijf NDC wel overeind houden, gesposorde bijlages over wonen uitbrengen met ondersteunende beurzen. Een radiozender exploiteren, en fitnessprogramma's begeleiden. Maar daar heb ik natuurlijk geen dagblad voor nodig. Het gaat mij om nieuws uit de regio en daar verzaken ze . En dat is niets nieuws Catthy gaf daar gisteren al een mooie voorzet als reactie op mijn vorige posting:

Het om zeep helpen van regionaal nieuws is jaren geleden al ingezet door het dagblad.
Nadat ze de Leekster en Midweek overnamen hebben ze daar heel bewust een sterfhuisconstructie van gemaakt. Wij hebben als redactie jaren tegen gesputtert en alles op alles gezet om de Leekster Courant, de nieuwsvoorziening van het Westerkwartier , overeind te houden. Betaalde abbonnees genoeg, advertenties genoeg. Winst genoeg maar willens en wetens moesten we verdwijnen.

En dat eeuwige geneuzel over onafhankelijkheid. Het verslag van de bijeenkomst is wel erg pro dagblad. Nergens in het stukje is de zorg te lezen dat zo duidelijk aan de orde kwam. Als het over ieder ander bedrijf zou gaan weet ik wel wat de kop zou zijn: duizenden abonnees zeggen abonnement op. Of dramatische ontwikkelingen bij het Dagblad, 5 voor 12 bij de regionale bladen. Maar nee er is gewoon een kop over het innovatiefonds.

Ik stond samen nog even met Lykle de Vries na te kletsen. Ik denk dat we wel wat tips hebben voor het Dagblad. Maar tot nu toe reageren ze niet. Oh ja, mij digitale iditi krijg ik nu eindelijk na 4 maanden wel weer goed aangeleverd. Maar niemand die daar op terugkomt ik heb er wel al die tijd voor betaald.

Voor alle duidelijkheid het laatste wat ik wil is het verdwijnen van het dagblad. Dan is het wel raar om te horen dat iemand van die organisatie volkomen emotieloos zegt (naam ben ik even kwijt): Als er te weinig klanten zijn moet je stoppen.  Huh?

Even weer voldoende over het dagblad. Of ik moet van die kant al iets horen.

14 gedachten over “Duizenden DvhN lezers zeggen hun abonnement op!

 1. Hoog

  Goeie kop Jan ! Beter dan dat inmiddels diep weggestopte artikel http://www.dvhn.nl/nieuws/media/article4254069.ece/Wallage_Innovatiefonds_kranten_doekje_voor_het_bloeden#articleComments
  op de internetsite van het Dagblad. Een reactie heeft het Dagblad zoals te verwachten was nog niet gegeven. Kijk, dat ze die site als structuur hebben gekocht (zie bijvoorbeeld http://www.leidschdagblad.nl/ of http://www.almerevandaag.nl/ ) is tot daar aan toe - alhoewel een krant als Trouw met een flink lagere oplage als het DvhN een prachtig gebouwde site heeft - maar dat ze die structuur niet eens goed kunnen onderhouden, tja. Klik bijvoorbeeld eens op Noorden-Forum Grote Markt (url: http://www.dvhn.nl/nieuws/noorden/?catId=1341 , het meest recente bericht is van 28 juni 2007. Is daarna nooit meer een nieuwsbericht over het Forum verschenen ? Nee dus, maar ze plaatsen het op een volstrekt andere plaats. Een site de lucht ingooien is 1, onderhouden is 2 en daar ontbreekt het aan bij de Lubeckweg. Het lezerspubliek van het Dagblad veroudert met rasse schreden, het einde is denk ik zeer nabij.

 2. Hoog

  Vooralsnog vindt de redactie van het Dagblad het belangrijker om (voormalige) adverteerders te vriend te houden (zie de ingrepen van de moderator op http://www.dvhn.nl/nieuws/noorden/groningen/article4256699.ece/Familiegarage_Trip_failliet_verklaard )
  dan in te gaan op de goed gefundeerde kritieken op hun eigen toko. Hoofdredacteur Pieter Sypersma steekt vooralnog z'n kop in het zand, hij meent dat het allemaal wel meevalt. Keep on dreaming Pieter !
  Gelukkig houdt RtvNoord voorlopig de boot af met een eventuele fusie, zie http://www.rtvnoord.nl/omroep/omroep_weblogs.asp?actie=totaalbericht&reacties=ja&pid=78619

 3. Hoog

  Nog even over het Dagblad en grove slordigheid:
  Het bericht http://www.dvhn.nl/nieuws/noorden/drenthe/article4275993.ece/Walibi_gewond_bij_aanrijding_ is illustratief voor de gemakzucht waar een willekeurig stukje tekst op de internetsite van het Dagblad wordt gemaakt, ik citeer: Walibi gewond bij aanrijding
  DVHN | Gepubliceerd op 18 januari 2009, 15:11
  hollandscheveld -
  Een automobilist (41) uit Hoogeveen heeft zaterdagmorgen in Hollandscheveld een walibi aangereden. De walibi, een klein soort kangoeroe, liep daarbij volgens de politie een gebroken poot op. Het dier is door de dierenambulance meegenomen. De automobilist bleef ongedeerd. De politie weet nog niet wie de eigenaar van de walibi is.
  Sorry hoor, maar als je niet weet hoe een dier heet, denk dan niet, ach het zal wel hetzelfde zijn als dat pretpark in Belgie. Even googelen of kijken op wikipedia, http://nl.wikipedia.org/wiki/Wallabie is zo'n redacteur al te veel moeite.

 4. Hoog

  http://www.dvhn.nl/nieuws/noorden/drenthe/article4275993.ece/Walibi_gewond_bij_aanrijding_
  Wallaby gewond bij aanrijding
  DVHN | Gepubliceerd op 18 januari 2009, 15:11
  Laatst bijgewerkt op 19 januari 2009, 10:19
  hollandscheveld -
  Een automobilist (41) uit Hoogeveen heeft zaterdagmorgen in Hollandscheveld een wallaby aangereden. De wallaby, een klein soort kangoeroe, liep daarbij volgens de politie een gebroken poot op. Het dier is door de dierenambulance meegenomen. De automobilist bleef ongedeerd. De politie weet nog niet wie de eigenaar van de wallaby is.
  Jan, blijkbaar wordt je weblog toch gelezen op de redactie van het Dagblad.....het beestje wordt nu met de juiste naam genoemd......

 5. Bert

  Ik wist al dat ik het DvhN een krant van niks vond maar goed, toch maar een exemplaar geaccepteerd op straat zaterdag. Men wou mij een exemplaar aanbieden en toen ik ja zei, moest ik eigenlijk ook een soort abonnement nemen. Kreeg hem uiteindelijk zo mee. Gelukkig maar want een abonnement is zonde van het geld. Had hem in 15 minuten uit waarbij de meeste tijd ging zitten in het lezen van koppen en regionaal nieuws. Het landelijk en buitenlands nieuws bevatte koppen met reeds bekende informatie en waren niet prikkelend genoeg om te doen besluiten het betreffende artikel te gaan lezen. De bijlagen bevatten volstrekt oninteressant nieuws en de woonbijlage is gewoon een advertentiebijlage. Overigens wat me opviel was dat aan advertenties het Dagblad geen gebrek heeft. En wat een verschil met het Parool. Die krant is zelfs voor niet Amsterdammers nog best interessant en voor Amsterdammers is het een topkrant.

 6. Jan Hut

  @ Bert,
  ik wil mijn weblog liever niet toe laten groeien naar een mopperlog over het Dagblad, dat zou eigenlijk op de site van het Dagblad moeten plaats vinden.
  Maar ja ik moet er eigenlijk ook wel om lachen soms. Vandaag stond er op blad 2 een rectificatie over de Martin Luther King day die volgens een eerder artikel (overgenomen van het ANP) op de dag gehouden wordt dat MLK was doodgeschoten. Maar volgens het herstelbericht ging het om de geboortedag de 3e dinsdag in januari.
  Wikipedia is daar wat nauwkeuriger in: De feestdag valt jaarlijks op de derde maandag van januari, rond de tijd van de verjaardag van King, op 15 januari.
  Misschien tijd voor een herstel van het herstel?
  Overigens goed dat je vermeld dat je geen abonnee bent. Dat plaatst je commentaar in een iets ander daglicht.
  Zullen we het er voorlopig maar even bij laten?

 7. Bert

  @Jan: Bedankt voor je reactie. Soms kun je er inderdaad ook wel om lachen. Zo als bij dit artikel (en dan vooral de reactie eronder waaruit blijkt wat er mis is gegaan) http://www.dvhn.nl/nieuws/noorden/stad/article4283446.ece/José_van_Schie_stopt_in_2010
  Reacties
  Redactie: domme fout in de papieren editie: jullie hebben een foto van Janny Vissccher bij het artikel over José van Schie gevoegd !
  Ik zal het er verder nu bij laten, temeer ik de krant verder zelden lees is de kans dat ik tegen dit soort dingen aanloop ook weer niet zo groot :-).

 8. Hoog

  Tja, ik vind zulke blunders (want dat zijn het) meer om te huilen dan lachwekkend......Nu ja, laten we het er maar op houden dat ze bij het Dagblad niet beter weten.

 9. Hoog

  Vandaag stond er een vrij sullig 'Herstel' op de stadspagina van het Dagblad inzake de boven aangehaalde wethoudersverwisseling. Het maakte het hele geval nog kolderieker door zinsnedes als 'die wethoudster met die bril en die wethouder met die bril'. Tja, hoe diep kun je zinken als lokaal sufferdje die een winkelopening belangrijker vindt dan een willekeurige raadsvergadering.
  Nu ja, Jan, er valt wat van te zeggen dat je je log niet wilt laten 'misbruiken' als mopperlog (ik respecteer je mening), je zou eigenlijk moeten kunnen reageren naar het Dagblad ware het niet dat je je dan tussen al die reaguurders bevindt waar het er voornamelijk om gaat wie de meest domme, groffe en asociale opmerkingen maakt. Verder ontbeert het Dagblad een ombudsman waar de meeste - zichzelf en haar lezerspubliek respecterende - dagbladen wel over beschikken. Het Dagblad maar nooit meer lezen, dat lijkt me de beste remedie tegen ergernissen over journalistiek onbenul....

 10. Hoog

  http://www.rtvnoord.nl/nieuws/indexwm.asp?actie=totaalbericht&pid=79238
  Dagblad van het Noorden moet buikriem aanhalen
  GRONINGEN- De NDC Mediagroep, waartoe ook het Dagblad van het Noorden behoort, moet flink de buikriem aanhalen.
  Door de economische malaise heeft de krant minder advertentie-inkomsten. Vooral na september liepen die inkomsten fors terug en die lijn zet zich gestaag door.
  Directeur Gijs Lensink van het Dagblad van het Noorden wil nog niet zeggen of er daadwerkelijk banen op de tocht staan. Daarover volgt binnenkort meer duidelijkheid. Eerder werden al wel contracten van tijdelijke krachten niet verlengd.
  Tja.....lees vooral de reacties onder het bericht op de internetsite van RtvNoord. Die zijn reeeler dan de mooie praatjes van de directeur.....

 11. Hoog

  Hoi Jan, hoe serieus neem jij het Dagblad nog als jij deze terechte kritiek van de directeur van het Project Regiotram leest ? Dit kun je toch geen serieuze journalistiek meer noemen? Dit is toch gewoon volksverlakkerij van de bovenste plan door de redactie ? Heb jij enig idee wat het Dagblad hiermee beoogt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *