Menu Sluiten

Open innovatie

Deze week mocht ik een bijeenkomst bijwonen over [[wikipedia:nl:open innovatie]] in Media Plaza in Utrecht. Media Plaza is helemaal op de schop gegaan. Een nieuwe entree, je komt binnen via schuifdeuren en dan loop je over water wat op de grond wordt gebeamd. De zalen zijn  helemaal wit waardoor je met lichteffecten een eigen tintje kan geven aan de zaal. Leuk gevonden. Barbara van Veen is de nieuwe directeur van Media Plaza en leuk om haar zo bezig te zien, erg betrokken bij het geheel.

Media Plaza ondergaat een transformatie. In 2007 zijn ze overgegaan naar de jaarbeurs en is de organisatie erg afgeslankt. Ik vermoed dat de naam Media Plaza over een poosje verdwenen is. We kregen bij de uitgang GBR (zie ook een vorige blog) mee, waaronder een pen met het opschrift www.meetingmoods.nl. Die site geeft wel aardig de nieuwe koers aan volgens mij. Even genoeg over de locatie daar zal ik de komende jaren nog wel vaker komen.

De dagvoorzitter was van Logica en de opening vond ik ronduit zwak, de senseo werd genoemd als het voorbeeld van open innovatie. De dagvoorzitter vond het jammer dat hij maar één filmpje had kunnen vinden over open innovatie. Volgens mij had hij niet goed gezocht er zijn er duizenden. Misschien niet zo leuk maar persoonlijk vind ik de Senseo nou niet het toppunt van open innovatie. Het boeiende was dat er mensen in de zaal zaten die er waarschijnlijk boeiend over konden vertellen. Zo sprak ik even met Rory Ligthart. Hij heeft het briljante idee gehad om Hyves te gebruiken om zicht te krijgen op welke rijschool goed aangeschreven staat. Volgens mij is dat een beter aansprekend voorbeeld omdat dit ook gaat tussen een groot en een klein bedrijf. Goed bedacht rijschool klanten zijn voor het merendeel jongeren en waar vind je die… juist vaak op Hyves. Contact gezocht met Hyves en de site www.rijschoolnetwork.nl was geboren.

Een workshop ging over een groot bedrijf die moest samenwerken met een klein bedrijf die beschikte over een stuk specifiek Intellectueel Eigendom. Volgens de presentator moest het kleine bedrijf vanaf het begin volledig inzage geven in het IE om zo het grote bedrijf in de gelegenheid te stellen de time to market te bekorten. Natuurlijk krijgt het kleine bedrijf er een vorstelijke beloning voor, 10% van de winst. Wat voor een klein bedrijf een kapitaal kan betekenen.

Ik heb waarschijnlijk de clou niet helemaal goed begrepen en met mij meer mensen uit de zaal. Want een iemand uit de zaal merkte op dat er in de maatschappij iets aan de hand is die het denken in dit soort modellen snel zal veranderen. Die discussie werd snel afgekapt in verband met de tijd maar ik had het gevoel dat er veel meer mensen zo over dachten. Het was een uiterst leerzame middag met leuke mensen, ik ben alleen wel bang dat mijn leerproces niet helemaal overeen kwam met de verwachte leerdoelstelling van de organisatoren. Degene die het allemaal willen nakijken, dat kan via http://tv.mediaplaza.nl/video.php?video_id=17