Menu Sluiten

Hoezo leiderschap?

Wat maakt het toch dat sommige mensen vrij snel in de rol kruipen van het beter te weten? Al snel het voortouw nemen en anderen gaan vertellen wat ze moeten gaan doen. In het moderne leven is het een complete bevolkingsgroep geworden die onder de noemer van manager zich buiten het arbeidsproces stellen en met behulp van cijfers en rapporten zich een beeld van de werkelijkheid vormen en op grond daarvan besluiten nemen. Die een ander moet gaan uitvoeren.

Die managers beschikken over bijzondere talenten vaak op een abstracter niveau. Ze werken met modellen die een simpele weergave zijn van de praktijk.

Hoe zou het zijn als we die werkwijze een gewoon loslaten en iedereen op eenzelfde hoogte stellen? Vast dat de uitkomst beter is. Want de intelligentie van de massa is beter dan de intelligentie van een enkeling. De term die daarbij hoort is de Wisdom of the Crowds. Het voorbeeld van raden hoeveel knikkers er in de pot zitten, of het raden van het gewicht van een koe heb ik al vaker genoemd.  

Gisteren moest ik er even aan denken toen ik een etappe van het Pieterpad aan het lopen was en mijn reisgenoot me de vraag stelde hoe je met de aanpak die ik voorstel dingen moet gaan regelen. Hij doelde op het Rijnlands organiseren. Want als je het de vrije loop laat wordt het een grote rommelpot. En het grootste deel van de mensen komt gewoon niet in beweging je hebt nu eenmaal aanjagers nodig en mensen die er op toezien dat het goed gebeurd. Het werd een leuke wandeldag. We konden ons verschil van mening niet echt overbruggen. Maar de vraag bleef me wel bezig houden.

Ik stuitte vanmorgen op een prachtig filmpje bij TED die me er aan deed denken. Men is inmiddels zover dat men kleine autonome quadrocopters (Helicopters met 4 propellers) in groepen kan laten reageren. Ze kunnen ook als groep taken uitvoeren en het begint te lijken op zwermintelligentie. Kleine apparaten die opdrachten kunnen uitvoeren die voor één enkele onmogelijk is. Er is geen centrale intelligentie. Net als een colonie mieren die geweldig complexe bouwwerken maken. Één enkele mier zou dat nooit kunnen. Kijk maar een naar de onderstaande video vooral de 2e helft is prachtig.

 

Wij als mensen organiseren het in onze ogen geweldig slim maar het eindresultaat is allerbelabbertst. De " slimme mensen" stellen zich al snel boven anderen en eigenen zich dingen toe op een manier als je er goed over nadenkt beschamend is. Er is een serie uitzendingen "de slag om Nederland" die een onthustend beeld laat zien wat slimme mensen doen. Vooral de nieuwbouw van hoofdkantoren.is een onderwerp die bijna misdadig is. KPMG bouwt onder het mom van duurzaamheid een nieuw hoofdkantoor maar laat hun oude pand leeg achter. Terwijl ze weten dat dat nooit verhuurd zal gaan worden. Bij het misdadige af. Zeker als blijkt dat ze ook nog dik verdienen aan die actie. 

Als ik kijk naar het gekonkel en gedraai begin ik bijna te verlangen naar een mieren colonie waar gewerkt wordt op basis van gelijkwaardigheid met elkaar dienend voor een doel. Als ik die opnames bekijk zie je dat het gedrag erg verschilt. Maar zo te zien is er niet een die zich verheft boven een ander. Het zijn allemaal exemplaren die zich opofferen voor het grote doel. Op TED trof ik nog een presentatie over bescheidenheid en introvesie. Geweldig, gaf me kippenvel.