Menu Sluiten

De schaduw van de politiek

Het was een geweldige week. Allereerst was er begin deze week de eerste ondernemersbeurs in het Westerkwartier. Dinsdag waren er ruim 100 stands op deze beurs en er kwamen rond de 500 bezoekers. Iedere stand bestond uit een statafel, meer niet. Een geweldig initiatief, helemaal bottum op vanuit de ondernemers. Geen overheidsbemoeienis of steun. Het was een leuke sfeer met veel onderlinge contacten. Financieel / zakelijk voor de organisatoren gezien natuurlijk een ramp want als je de uren rekent dan kom je bij lange na niet uit. Waarom dan toch een succes? Omdat het doel wat we voor ogen hadden, het laagdrempelig bijeenbrengen van ondernemers in het Westerkwartier volledig gehaald werd. We hadden de 4 burgemeesters uitgenodigd en die deden gezamenlijk de opening door linten te verbinden. Niet helemaal toevallig want het zou maar zo kunnen dat die 4 gemeenten binnenkort samengaan. Bijna aandoenlijk om ze de ceremoniële rol te zien vervullen. Wat een verschil bij de binnenkomst van de deelnemers. Daar was veel enthousiasme en energie. Het was fantastisch om samen met Myra, Annelice, Sicco en Jeroen te werken aan dit evenement.

Later deze week was er het succes van het begrotingsakkoord. Vorig weekend was Nederland in zak en as na het vastlopen van het Catshuisoverleg. Dit komt niet goed! En opeens was er het akkoord. Wat er gebeurde, geeft hoop voor de toekomst. Als het echt spannend wordt weten we elkaar te vinden. De term “over je eigen schaduw heen stappen” viel regelmatig. (Eigenlijk kan alleen lucky Luke dit) De uitleg die ik over deze uitdrukking vond Dat je je eigen belang ondergeschikt maakt aan het algemeen belang. Bijvoorbeeld dat politici niet alleen denken aan hun eigen carriere of aan de belangen van hun eigen partij, maar het belang van heel Nederland op de eerste plaats zetten. Daar kan ik me prima in vinden. Grappig om te zien dat de partij die dat niet deed nu om het hardst roept het ook wel had willen doen, maar niet deed. Daar zit net het verschil.

Is dit uniek? Nou nee iedereen die wel eens in een crisissituatie is beland herkent het wel dat er mensen zijn die een uitgesproken mening hebben over wat er moet gebeuren en dat ook aan iedereen vertellen. Maar vaak zijn er dan ook allang mensen aan de slag met de oplossingen. Met de beste oplossingen? Dat doet er niet toe, er moest iets gebeuren. Heel Nederland voelde dat.

Eigenlijk is er dat aan de hand bij een deel van de overheid. Langzamerhand is er het besef dat de overheid een aantal dingen niet meer kan doen. Vaak hebben gemeenten en provincies nog wel een mening maar als het op uitvoeren aankomt ontbreekt het aan geld of het gebeurt uitermate knullig. Op heel veel gebieden kunnen we dat als samenleving ook prima zelf. Maar dan moet de politiek wel over de eigen schaduw heen stappen.

Binnenkort zullen we dat zien in het Westerkwartier. De politiek is er nog niet uit wat te doen met de samenvoeging. Er is veel geneuzel in de marge. Maar als burgers weten we het allang; dit kan zo niet langer. Geld is er niet en de regels worden steeds onzinniger. Dit jaar moeten we in Zevenhuizen voor het eerst leges betalen voor de 4 mei viering. Daarnaast leges omdat er muziek gespeeld wordt op de begraafplaats. Voor zover ik weet is dit nog niet eerder het geval geweest sinds de oorlog. Ondanks het crisisakkoord komt er een golf van werk naar de gemeenten zonder dat er geld bij komt. Maar de politiek zit nog in het overleg. In de maatschappij wordt allang gewerkt aan heel andere oplossingen. Komop politiek stap over je eigen schaduw heen.

Oh ja het onderstaande filmpje wordt er heel mooi het verschil gemaakt tussen politiek en overheid. Daarbij is het 2e deel erg inspirerend.