Spring naar inhoud

Er is iets aan de hand met Breedband.

De geschiedenis herhaalt zich. Ongeveer 50 jaar geleden ging Nederland massaal over op gas.  Natuurlijk werden de gasleidingen het eerst gelegd daar waar er veel belangstelling was. Het buitengebied was het laatst aan de beurt en daar waar men men het graag wilde, werd de schop te hand genomen en de laatste kilometers werden zelf aangelegd. Dat kon ook gemakkelijk want hoe moeilijk kon dat zijn, veel mensen waren gewoon met de schop om te gaan en het was de tijdsgeest.  Daarnaast had het gasbedrijf er weinig moeite mee want  een aangesloten pand werd vanzelf een klant.

Eigenlijk is er weer zo'n situatie. Breedband in onrendabele gebieden. Bij de aanleg van een glasvezelnetwerk is graven de grootste kostenpost 1 meter graven kost ongeveer 25 euro per meter (inclusief materiaal zeg € 30,- per meter). Als je even gaat rekenen dan blijk al snel dat in het landelijk gebied dit een erg kostbare zaak wordt. Net als vroeger is zelf aanleggen misschien een optie.

Eigenlijk verschilt het maar een letter gas of glas. Maar er zijn wel een paar grote verschillen:

 • iedereen begrijpt hoe het gas werkt: een buis met gas er in, bij glas is dat vele malen complexer;
 • Bij gas was er maar een leverende partij, bij glas zijn het er velen in een geliberaliseerde markt;
 • De overheid houdt een vinger in de pap als het gaat over de marktwerking. De leveranciers zijn commerciële partijen soms beursgenoteerd. De aandeelhouders eisen rendement;
 • De behoefte aan gasverwarming (goedkoop en schoon) is totaal iets anders dan bij breedband. Veel mensen hebben aan de huidige snelheid genoeg.

Toch zal je maar op het platteland wonen, behoefte hebben aan breedband en niet aangesloten zijn bij een kabelbedrijf zoals Ziggo , UPC etc. Je zit dan met handen en voeten vast aan KPN die vroeger van ons geld het net heeft aangelegd en daar nu mooi weer mee speelt. Gelukkig was er vroeger een aansluitverpichting (en volgens mij nu nog) en kostte een telefoonaansluiting 240 gulden. Toen was het een nutsvoorziening. 

Er is een partij, Reggefiber,  in Nederland die begonnen is met grootschalige uitrol van Glasvezel. Overigens heeft KPN een meerderheid belang in dat bedrijf. Ook bij ons in de gemeente Leek zijn ze begonnen met het werven van klanten. Want eerst moet er 30% van bewoners klant worden eerder starten ze niet. Voor alle duidelijkheid dat gaat alleen om de grotere kernen. Zevenhuizen hoort daar niet bij dus wij waren niet in beeld. Op aandringen van de gemeente is er wel een gesprek geweest. Met als eerste uitkomst bij ons moet 65% mee doen en waarschijnlijk moet er ook per aansluiting bijbetaald worden. Nu is Zevenhuizen een dorp met een redelijk dicht bebouwd buitengebied waar ook nog eens zeer actieve mensen wonen, veel ondernemers en mensen met een goede positie in de maatschappij. (lees hoog inkomen). We hebben aan Reggefiber gevraagd daar een voorstel voor te maken want als er een dorp is waar het zou kunnen dan is dat wel ons dorp. Daarop kregen we het volgende voorstel.

Oftewel als we allemaal mee doen dan wil Reggefiber wel maar dan moeten we per woning € 1866,33 bijbetalen om klant te worden van Reggefiber. Doet de helft niet mee dan wordt dat een kleine € 4000, per klant. Aan dit aanbod kunnen we geen rechten ontlenen stond er mooi onder dus het kan ook nog duurder worden. Let wel: en dan ben je gewoon klant en betaal je even veel per maand als een klant in een grote plaats.

Als je gaat rekenen dan blijkt dat Reggefiber er wel heel veel marge bovenop zet. Ze zullen het nooit zo zeggen maar ze willen nu niet aan de slag in de "kleinere" dorpen. Laat staan in het buitengebied. Dat doen ze later wel als de krenten uit de pap zijn. En mijn inschatting is dat ze dat met de huidige omstandigheden nooit doen. Aandeelhouders zullen dit niet accepteren. De overheid moet dus bijspringen. Dat zal ook wel gebeuren want in de digitale agenda van Neelie Kroes staat daar voldoende over te lezen. Uitgangspunt in 2020 moet iedereen in Europa kunnen beschikken over breedband toegang. Er is dus nog veel werk te doen. Overigens hoeft breedband niet altijd glasvezel te zijn. 

Als een ding duidelijk wordt uit dit verhaal is dat we het niet van de gevestigde marktpartijen moeten hebben. Er is veel ruimte voor creatieve initiatieven en persoonlijk denk ik dat er grote kansen liggen voor initiatieven van bewoners die in een coöperatieve opzet dingen kunnen realiseren. Dat past er mooi in het jaar 2012 het internationale jaar van de cooöperatie. 

Ooit in het verleden werd op 22 mei 1962 in Warffum de laatste telefooncentrale in dienst gesteld waarmee de automatisering van de telefoon een feit werd. Ter gelegenheid van dat feest werd een monument geplaatst in Warffum. (Zie foto hierboven). Over 1,5 week is het 50 jaar geleden. Mooi moment om een nieuw initiatief te starten. Nu nog even zorgen dat Neelie Kroes deze blog onder ogen krijgt. Ik zou het er graag eens met haar over hebben.

Voor degene die er meer van willen weten hieronder staat een presentatie die ik inmiddels regelmatig geef. Schroom niet om me te benaderen als je vragen hebt (of suggesties en plannen natuurlijk)

4 gedachten over “Er is iets aan de hand met Breedband.

 1. Gijs van Hesteren

  Beste Jan, deze vergelijking tussen de nutsvoorzieningen van vroeger en die van nu ligt voor de hand. De wereld is echter nogal veranderd sinds we aan het aardgas gingen. Nutsbedrijven bestaan bijna niet meer en de wereld was vroeger weliswaar niet beter, maar wel minder ingewikkeld.
  De toekomstige klanten van het gasbedrijf groeven destijds zelf hun gleuf, helemaal niet ingewikkeld. Tegenwoordig gaat dat zomaar niet meer. De grond zit al tjokvol kwetsbare kabels, leidingen en buizen, zelfs in buitengebieden. Er moeten Klicmeldingen gedaan worden en alles bij elkaar hebben de aannemers en techneuten liever niet dat amateurs zich met hun taak bemoeien.
  Desondanks blijft het een goed idee. Voor goede ideeën is altijd ruimte, zolang je maar er maar 'anders' over wilt nadenken. Een coöperatieve aanpak kan zo'n 'andere' benadering zijn, maar dan is het wel vijf voor twaalf. Het jaar 2012 mag het 'Jaar van de Coöperatie' zijn, het is al bijna half voorbij en we hebben er nog niet veel van kunnen merken. De vraag is en blijft: wie start het op?
  Over Neelie Kroes en de Digitale Agenda: wie weet komen er fondsen beschikbaar voor de onmrendabele buitengebieden. We zullen aan Europa dan wél duidelijk moeten maken dat we écht in een perifeer ruraal gebied wonen; tot dusver ziet Brussel dat anders. Enfin, Neelie zit op Twitter, dus als je wilt dat ze je blog leest hoef je alleen maar even een linkje te sturen naar @DigitalAgendaEU, @NeelieKroesEU of naar de communicatieman @OlafDeussen.

 2. Gijs van Hesteren

  Een kabelaarscommentaar, naar aanleiding van de interessante Powerpoint onder je blog.
  Allereerst, leuk natuurlijk dat je zo sceptisch bent over onze grote concurrent, de KPN.
  Laten we er eens van uitgaan dat de kosten van het aansluiten op glasvezel van een kleine kern in het buitengebied neerkomen op pakweg 3.000 euro per woning. Daarbij zijn het tot stand brengen van de backbone en de aansluiting van verre boerderijen aan de zeedijk inbegrepen. Het gaat om duurzame infrastructuur, die afschrijvingstechnisch beschouwd kan worden als onroerend goed. We kunnen de afschrijvingstermijn daarom stellen op bijvoorbeeld 25 jaar. Dat komt per woning neer op een afschrijving van 10 euro per maand. Dat is minder dan de netwerkvergoeding die vandaag de dag wordt betaald voor het mogen gebruiken van een kabel- of telefoonaansluiting. Een terugverdienmodel is er dus wel degelijk.
  Alleen, hoe haal je als dorpscoöperatie de initiële 2 miljoen bij elkaar? Kan het Jaar van de Coöperatie helpen, of de Digitale Agenda Europa? Kunnen gemeentelijke overheden optreden als leenheer? Of geef je een aandeel aan grote investeerders of banken?
   

 3. Jan Hut

  Hallo Gijs,

  Dank je voor de bijdrage. En over de coöperaties... we hoeven ze niet allemaal klaar te hebben dit jaar maar in 2012 een 1e stap zou al heel mooi zijn. De tijd moet er ook rijp voor zijn.

   

  Groeten

   

  Jan

 4. Willem Wouda


  Beste Jan en Gijs,
  Het verhaal van Jan en de reactie van Gijs versterken de gedachte dat het noodzaak is om een aantal zaken op korte termijn uit te zoeken, zodat we een betaalbare breedband internetvoorziening in de hele regio kunnen realiseren.
  We hebben in de regio te maken met een aantal problemen: bevolkingskrimp, ontgroening en vergrijzing, eenzijdige economische structuur en 'brain drain' door weinig kansen voor hoger opgeleiden. Om de 'krimpregio' te veranderen in een 'open regio', waar mensen graag wonen staan we voor een aantal uitdagingen.  De uitdagingen zijn o.a.: zorg op maat in de context, excellent onderwijs in een doorgaande lijn en aansluitend op de maatschappij van de toekomst, ontwikkeling van nieuwe industrieën en het omscholen en inzetten van het aanwezige arbeidspotentieel.
  Er zijn al een aantal initiatieven die lopen om deze uitdagingen waar te maken. Een betaalbare goede breedband infrastructuur in het hele gebied is hierbij een belangrijke voorwaarde. Wellicht kunnen de lopende initiatieven als hefboom werken bij het creëren van voldoende middelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *