Spring naar inhoud

Wedstrijd plas ophouden.

Het zijn boeiende tijden. Alles staat onder druk en de verkiezingen staan voor de deur. Al de debatten volg ik wat uit de ooghoeken en het doet me denken aan een wedstrijd “plas ophouden”.

 

Die uitdrukking hoorde ik eens van een oud collega die deelnam aan een project waarvan alle deelnemers het wel wisten dat het beoogde doel nooit op tijd werd gehaald. Iedereen liep achter op de planning maar durfde het niet toe te geven. Hij beschreef de projectvergaderingen als een “wedstrijd plas ophouden”. Wachtend op het moment dat iemand het niet langer houdt en roept “ik moet naar de WC”. Verontwaardiging alom maar dan blijkt dat bijna iedereen hem zat te knijpen, ook nodig moest en toen opgelucht naar de WC holde.

 

Er is iets heftigs aan de hand in onze maatschappij en de heren en dames politici draaien nog steeds om de hete brij heen.


De huizenmarkt: de afgelopen week hoorde ik iemand (ik meen het CDA) zeggen je zal maar de waarde van je huis zien dalen van € 200.000,- naar € 190.000,-. Onder welke kaasstolp deze persoon heeft geleefd weet ik niet maar het echte verhaal is je zal de waarde van je huis maar zien dalen van € 350.000,- naar € 280.000 en er nog een hypotheek op hebben van € 340.000,-. En dan opeens verliest een van de 2 partners de baan. Dan wordt het opeens heel erg vervelend want die prachtig mooie hyptotheekaftrek is opeens een loden last. Want bij weinig of geen inkomen valt er niets af te trekken en draai je op voor de volle hypotheeklasten. Met aftrek was het misschien al een stevige last, het volle pond wordt helemaal een lastig parket.Natuurlijk klinkt dan het VVD voorstel goed dat de huizenprijzen weer gaan stijgen. Dream on, want dat is niet de “way out”.

 

Want zijn de huizenprijzen niet veel te hoog en wordt er steeds geroepen dat de lucht uit de markt moet? Op het niveau van Duitsland komen want dan krijgen de banken meer ruimte om leningen te verstrekken. De banken mogen nu niet meer geld verstrekken want er zit een groot gat tussen het geld dat de banken uitgeleend hebben en dat wat ze binnen hebben gekregen aan spaartegoeden. Dus de huizenmarkt houdt de economie stevig in gijzeling.

 

80% van alle kosten in de gezondheidszorg worden gemaakt in de laatste 3 maanden van iemands leven. Dus is de discussie gestart hoe om te gaan met zorg op hoge leeftijd. Gaan we voor het rekken van iemands leven of staat  kwaliteit van leven voorop. Want al die levensrekkende actviteiten zijn wel erg kostbaar en voegen bijna nooit kwalitatief goede tijd toe. Dus tijd om het gesprek vroegtijdig aan te gaan wil je nog behandeld worden op hoge leeftijd terwijl het enige effect is dat je langer kan blijven leven terwijl je  misschien veel minder meer kunt. Mooie gedachte maar wat dan te doen met al die duur ingerichte ziekenhuizen die klaar staan om de babyboom generatie te diagnotiseren en behandelen. Die actie is dus niet in het belang van een financieel gezond ziekenhuis.

 

Gemeenten hebben de afgelopen jaren fiks ingezet op “het grondbedrijf”. Gronden aankopen, klaar maken voor woningbouw en bedrijventerreinen.. Die activiteiten liepen als een speer dus alle ruimte voor topsporthallen, experimenten met werkvoorzieningschappen, bouw van nieuwe theaters, gemeentehuizen, zwembaden en nog meer leuke dingen voor de mensen. Die trein is gierend tot stilstand gekomen en overal zitten nu bestuurders hem te knijpen met de benen over elkaar. Er zijn verplichtingen aangegaan vooruitlopend op de inkomsten uit het grondbedrijf. Die komen nu niet meer en de lasten blijven. De landelijke overheid draagt taken over en stort tegelijkertijd minder geld. Gemeenten proberen met de kaasschaaf nog wat te vinden. Een mooi boekje in dat verband is “wie heeft mijn kaas gepikt.”

 

Over Energie ga ik het maar niet hebben maar daar is precies zo’n verhaal op te hangen.

 

Ik voel ook de spanning. Een oproep aan alle politici. Kom met het water voor de dokter. Doorbreek de spanning vertel eerlijk waar het op staat. Beloof geen koopkrachtbehoud, geen behoud van het niveau van gezondheidszorg geen stijging van de huizenprijzen hou op met het verzachten van de situatie. Durf te denken aan doorbrekende initiatieven. En je zal verbaast staan van het aantal mensen dat ook naar de WC moet. Je zag het aan het lenteaccoord. Dat was een doorbraak na lang plas ophouden.  De PvdA had geen nood die was net nog geweest en weinig gedronken. Maar ze mistten volledig het moment. Ook nu beloven ze nog te mooie dingen. Stem op ons het komt allemaal goed. Nee dus het komt niet allemaal goed.

 

Natuurlijk komt het wel goed maar niet allemaal. Er moeten keuzen gemaakt worden en die maken mensen ook nu al. Ik zie kledingruilbeurzen, centra voor stervensbegeleiding, crowdfunding, delen van middelen en toename van coöperaties. De politiek loopt achter, altijd!. Dat is geen verwijt maar een gegeven. Ze kunnen pas reageren als iets zich aandient wat door veel mensen wordt ervaren. Dan pas komen er maatregelen die later effect hebben. Dus ja ze lopen achter. Dat is ook niet erg. Nu het bij bijna iedereen duidelijk is moeten er maatregelen komen. Er was vroeger een reclame: dan verkopen we toch gewoon de boot”. Lijkt me een strak plan.

1 gedachte over “Wedstrijd plas ophouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *