Menu Sluiten

Wat gebeurt er met je als je deelneemt aan de 4daagse en geconfronteerd wordt met de MH17 ramp?


20140718_151039 (1)De 4-daagse zit er weer op. Wat een bijzonder gebeurtenis dit jaar die aan het eind werd overschaduwd door de vliegtuigramp. De wandeling zelf was prachtig als vanouds. Er waren weer veel bekende gezichten en  bekende locaties. Sinds een aantal jaren is er een energieke jonge dame langs de route koffie, thee bananen aan het verkopen. Met een heel luide heldere stem is ze bij wandelaars een bekend iets van de vierdaagse. Ik heb even met haar staan praten en ze is klaar met de HBO studie en gaat nu rechten studeren.  Hmm lastig haar voor te stellen in een toga.

 

 

Prachtig wandelweer en voor het eerst bij mij geen regen en geen noemenswaardige blaren. Het liep erg lekker. Maar het werd overschaduwd door de vliegtuigramp. Het nieuws drong maar langzaam door bij de wandelaars. Je bent ook bezig met het halen van de eindstreep. Op donderdag middag was het nog volop feest bij de aankomst één grote gezellige menigte. Dat werd in de loop van vrijdag anders. In Cuijk werd er nog volop feest gevierd. Hoewel… er was een gezin omgekomen uit Cuijk en er werd een minuut stilte gehouden en de vlaggen halfstok gehangen  Toch was er ook volop muziek en gezelligheid.

 

Bij het oversteken van de Maas kwamen we weer in Gelderland en daar was er afgesproken dat er geen muziek gespeeld of gedraaid zou worden bij de intocht. Eigenlijk heb ik amper een wandelaar gehoord die daar bezwaar tegen had. Wel veel begrip  Langs de kant was het wel te merken want veel mensen kwamen voor een een feestje en er was geen feestje. Hier en daar was er nog wel muziek te horen. Vaak kon je dan de vertwijfeling zien bij mensen, ga ik er op dansen en swingen of niet.Sommige mensen begonnen er wel aan maar voelden zich toch niet op hun gemak en stopten dan weer. Hele lege stukken langs de kant en het werd al snel duidelijk dat de Via Gladiola er iets anders uit zou zien dan andere jaren. De korpsen liepen met stille trom en het was een erg ingetogen intocht. Toch konden sommigen het niet laten en bij hun duur ingerichte feestlocatie werd er volop gefeest. Een heel raar gebeuren. Waarschijnlijk hebben ze zelf niet in de gaten gehad dat ze een dissonant waren.

 

Veel studenten hadden hun eigen feestje op hun eigen manier om te uiten dat ze student zijn. Dat is ‘s morgens ook te zien bij de start als ze de wandelaars aanmoedigen vaak nog redelijk in de olie van het feest van de nacht daar voor. Bij de Intocht waren ze ook luidruchtig aanwezig toch was dat niet al te storend. Je moet er de humor er van in zien.

 

Terug op de wedren was het ook anders dan anders. Geen dweilorkesten of op het hoofdpodium een swingende act. Wel veel mensen met elkaar in gesprek. Over de wandeling en hier en daar ook over  de ramp. De 98e vierdaagse zal altijd verbonden zijn met de vliegramp. Het is een moment van bezinning te beseffen dat de militaire korpsen uit diverse landen in vrede en harmonie nu nog meelopen. We leven in woelige tijden, we mogen nog frank en vrij in Nederland leven. Elders op de wereld is geweld aan de orde van de dag. Het moet voor lopers uit Israël ook wel erg bijzonder zijn om mensen hier zo onbezorgd te zien wandelen. De aanslag op MH17 is voor hun waarschijnlijk meer vertrouwd. Om dan maar niet te spreken over alle mensen in landen zoals Syrië of andere brandhaarden in de wereld waar wandelen van levensbelang is, Op de vlucht of op zoek naar water.


Je wilt er liever niet over nadenken welke gevolgen dit kan hebben. Grote vliegtuigen als een “Sitting Duck” (een eenvoudig doelwit) voor aanslagen. Op de camping zei iemand: “dat doe je toch niet” een burgervliegtuig neerschieten. Nee, maar de wereld begint een onveiliger oord te worden. Moderne wapentechnologie komt steeds meer beschikbaar en tegelijkertijd mensen die zich meer opwinden over de ongelijkheid in de wereld en het macht van het geld. Natuurlijk kunnen we wapenschilden bouwen of vliegtuigen uitrusten met antiraket systemen. Maar daar neem je de oorzaak niet mee weg. Het is hooguit big business voor leveranciers en de aandeelhouders van banken die flink mee investeren in de verkoop van wapens. En dan begint het allemaal wat onduidelijk te wordenwat is waar en wat niet? Worden we als Europa meegesleept in een nieuwe koude oorlog?  Wat speelt er allemaal nog meer in mee?

IMG-20140718-WA0006 (2)

 

 

 

 

 

 

 


Een wel wat vreemd spandoek over Luchtverdedigingscommando