Spring naar inhoud

Aftocht of afgang

De wereld is vergeven van initiatieven. Ben je een nieuwe ondernemer dan ben je pas iets als je een start-up bent. Een beloftevolle startende ondernemer. Nog mooier als je een Serial Start up bent. Oftewel je doet niets anders dan nieuwe ideeën lanceren en nieuwe bedrijven starten.

 

Maar als er zoveel gestart wordt hoe zit het dan met stoppen? Of maakt men dingen nooit af? Dat lijkt een gewoonte te worden er is zelf een boek geschreven: Nooit af. Waarschijnlijk is het boek geschreven vanuit een andere filosofie.  Maar de titel prikkelt wel.

 

Nu ben ik van de generatie waarbij iets afmaken gold als iets positiefs. Je moet soms doorzetten. Het lijkt wel of dit tegenwoordig niet meer nodig is. Sterker nog als het je niet zint, stop je er toch gewoon mee. Zeker in het hogere management is het ook vaak nog wel lucratief want vaak is er een vertrekpremie in het vooruitzicht gesteld. Nu is dat “moeten stoppen” me ook meer dan eens overkomen. Maar hoe doe je dat op een nette manier?

 

Laatst hoorde ik een presentatie van iemand die vertelde dat in oorlogsvoering de aftocht iets is wat vaak vergeten wordt om rekening mee te houden. Met als gevolg dat je te lang door gaat en grote verliezen. Maar als je weet dat je geen succes gaat hebben, ga je dan toch nog door tegen beter weten in? Als je in een project zit waar iemand de leiding neemt en een koers vaart waar je het niet mee eens bent. Ga je dan de competitie aan of zoek je je heil ergens anders? Ben je dan een Sjaak Afhaak?

 

Als je wilt stoppen hoe doe je dat dan? Zeker als mensen van je verlangen dat je moet blijven. “Je bent nodig” vinden ze. Alleen wel volgens hun wensen en eisen. Stop je toch, dan heb je gelazer. Mensen zijn teleurgesteld: Je hebt toch beloofd dat….. Dit kun je niet maken… Ze kunnen boos worden en dan wordt een aftocht een afgang.

Is er een nette manier om te stoppen? Misschien niet! Maar door blijven gaan tegen beter weten in, is niet altijd de beste oplossing. Er is een chinees spreekwoord dat zegt: Van alle strategieën is, “Weten wanneer te stoppen” misschien wel de beste.

 

5 gedachten over “Aftocht of afgang

 1. Emile Oude Wolbers

  Goede vraag.
  Wanneer stoppen? Doorgaan tot het bittere eind, doorgaan tot het gaatje, stoppers zijn losers. Zinnen die bij veel mensen als programma hun denken en doen-en-laten beïnvloeden.
  Ik ken t wel, net even wat langer doorgaan en het lukte wél. Even een tandje erbij en de opdracht was binnen. Yahoo!
  Ook hier is het belangrijk in de gaten te hebben of alles wat je geeft nog in balans is met wat je ontvangt. Wat je ontvangt hoeft niet direct afkomstig te zijn van het of hem/haar waarmee tijd, geld en aandacht in steekt.
  Balans. Als je er langdurig meer geld in steekt dan het oplevert. Als je intussen een half jaar tijd, energie en jouw expertise voor nop investeert en degenen die betaald worden blijven zeggen dat de kosten voor de baat uitgaan.
  Als je merkt dat de bodem van je energie is bereikt, als je eigenlijk de uitputting voelt maar beter niet stopt uit angst voor reacties van anderen.
  Alleen jij (algemeen bedoeld) kunt die balans opmaken en afwegen of je langer doorgaan kunt incasseren. Na 2 keer een fikse burnout weet ik dat ik beter kan stoppen wanneer ik in 2 weken 3 nachten wakker lig van iets dat niet klopt.
  Net als het blad aan de boom: het ene blad valt wat later in de herfst. Het blad dat blijft hangen gaat geheid dood. 
  Als je bang bent om te stoppen, vraag je dan gerust eens af waarvoor of of voor wie je dan eigenlijk bang bent. Vaak gaat het om de de dingen waarvan we geleerd hebben dat 'het zo hoort'. Wat 30 jaar geleden werkte, werkt nu misschien niet meer.
  Stoppen of doorgaan: soms ben je er bijna, zonder het te weten. 
  Bedenk: je kunt en mág iedere dag opnieuw kiezen. Als de grond te heet wordt, kijk dan even naar de feiten aan beide kanten van de weegschaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *