Menu Sluiten

Terug naar "achter het ijzeren gordijn".

Ze bestaan nog…. mensen die geloven dat de overheid het beter weet dan het volk. (Die mensen vind je vooral bij de overheid.) Mijn vorige blog ging over een duivels dilemma bij de provincie Groningen voor breedband in het buitengebied. Kiezen ze voor een benadering met grote marktpartijen of geven ze de ruimte aan een coöperatieve aanpak door bewoners?

 

De provincie heeft intussen een keuze gemaakt. Ze willen het samen met de markt gaan oplossen. Ze zijn daarover in goed contact met de markt vertelde de gedeputeerde Brouns. In de krant laat hij ook nog weten dat het er goed uit ziet. De overheid heeft dus bedacht dat het goed is voor de bewoners dat één marktpartij het voor ze regelt. Bewonersinitiatieven krijgen een rol als het gaat om mensen op het netwerk te krijgen wat de overheid voor hun heeft bedacht. Het ijzeren gordijn is terug. We mogen van alles. Als het maar is wat de overheid voor ons heeft bedacht. Daarover is er een zeer lezenswaardig stuk te lezen via http://www.socialevraagstukken.nl/terugtreden-accepteer-meer-verschil/

 

Nu zijn er inmiddels 15 initiatieven in de provincie Groningen die inmiddels zelf aan de slag gaan. Dat aantal groeit. Op een aantal plaatsen wordt er hard gewerkt om te kijken of een eigen netwerk haalbaar is. Een netwerk waarop we zelf kunnen kiezen wat voor diensten er komen. Volgens de gedeputeerde is 100Mb/sec wel voldoende. Ten zuiden van de provincie zijn ze in de provincie Drenthe bezig met een netwerk aan te leggen van 250Mb/sec up- en download. En in gemeente de Wolden zelfs van 1000Mb/sec up- en download. Daarover heeft de gedeputeerde het niet. Waarschijnlijk is de mening van de provincie dat een hoge download snelheid alleen genoeg is. Dat is ook nog steeds de mening van KPN en Ziggo waar de provincie zeer goed contact mee heeft.

 

Intussen gaan de bewoners gewoon rustig door.

 

De provincie gaat geld geven aan de marktpartijen om één en ander te realiseren want volgens hun bedrijfsmodel kan het niet uit om aan te gaan leggen. De provincie gaat wel eisen dat marktpartijen ook zelf geld gaan inleggen. Daar zit volgens mij een beetje de kneep want welke marktpartij wil investeren als er geen duidelijk uitzicht is of er wel klanten gaan komen. Onbedoeld helpt de provincie de initiatieven sterker in het zadel want de weerzin tegen grote marktpartijen is hard groeiende. Ik ben avond aan avond op pad om een goede digitale infrastuctuur te promoten. Daarbij heeft de cooperatieve aanpak mijn sympathie. Want met die aanpak blijft het geld in de regio. Als het netwerk eenmaal is afbetaald (na 10 jaar) dan blijft er per aansluiting € 30 over. Dat is 3,6 miljoen per jaar bij 10.000 aansluitingen. Ons eigen provinciale kabelnetten Veendam is één van de aanbieders op cooperatieve netwerken. Dus er blijft nog meer geld en werkgelegenheid in de regio. Raar dat dat steeds door de provincie en Economic board wordt weggewuifd als te klein.

 

“Intussen heeft de provincie goed contact met de marktpartijen, is in nauw overleg.”

 

staatssteunZe zijn druk aan het verkennen hoe ze een stevig bedrag kunnen schuiven om die marktpartijen tot in lengte van dagen winst uit de regio weg te kunnen laten sluizen naar het buitenland. Eigenlijk te zot voor woorden. Maar ik ben maar een eenvoudige kleine zelfstandige die probeert van onder af dingen voor elkaar te krijgen. De roep om meer openheid van de provincie wordt steeds luider. Vorig jaar 23 januari was er een bijeenkomst met als resultaat dat het snel geregeld ging worden. De afgelopen week 18 maart, ruim een jaar later was er pas weer een bijeenkomst.

 

Misschien waren de vragen van Fred Stol wethouder uit mijn eigen gemeente Zuidhorn nog wel de duidelijkste.

Hij had 2 vragen:

  • Gaan we het geld weggeven aan marktpartijen of uitlenen aan bewonersinitiatieven?
  • Wie wordt de eigenaar van het netwerk en gaat die er op termijn met de winst vandoor?

 

Nu lijkt het alsof ik niets met marktpartijen wil. Dat is net even een brug te ver. Als er een bewonersinitiatief liever geen eigen netwerk wil en samen wil werken met een marktpartij dan is dat natuurlijk prima. Dat is ook een keus. Mijn bezwaar zit er in dat als bewoners energie steken in het inventariseren van de vraag, zich verdiept hebben in de mogelijkheden, de overheid het niet moet frustreren door het op een akkoordje te gooien met één marktpartij.

Wat ik wel hoop en verwacht is dat al die initiatieven steun krijgen van de overheid om de juiste beslissing te nemen. Want het uitgangspunt is duidelijk. Van initiatieven én de overheid: Een goede betaalbare digitale infrastructuur voor iedereen in de provincie Groningen.