Menu Sluiten

Vrij van Verslavernij*

 De afgelopen week kreeg ik weer de mailing waarin 15 trends van Trendwatching.com. Altijd leuk om te kijken hoe er tegen de wereld aan wordt gekeken. Zeker in tijden waar niets meer zeker lijkt en heel veel zaken haaks op elkaar lijken te staan. Ze waarschuwen bij Trendwatching dat niet alle trends voor iedereen gelden. En je moet er voor oppassen dat je jouw beeld van de wereld niet toepast op de ontwikkelingen. Het plaatje bij deze blog illustreert dat heel mooi.

Het is vandaag de dag van de 4 mijl. Een gigantisch succesvol hardloop festijn in Groningen waar 18.500 mensen aan mee doen. Blijkbaar is er een beweging dat evenementen groter en groter worden. Soms zo ver dat het uit de hand loopt en dan worden de organisatoren er op aangesproken. Iets wat ook op gespannen voet met elkaar staat. De overheid moet zich niet overal mee bemoeien maar als er iets misgaat wordt er wel gelijk gewezen naar diezelfde overheid. Blijkbaar willen we wel de bescherming maar maximale vrijheid.

Individuele sporten groeien ten koste van teamsporten. Ik hoor de verhalen van mensen die verslaafd zijn aan hardlopen. Maar tegelijk kiezen ze voor dat hardlopen omdat ze vrij zijn om te sporten wanneer ze dat willen.

In het zakelijk leven zien we een sterke groei van het aantal ZZP-ers. Een keus om vrij te zijn van managers die je vertellen wat je moet doen, de intensieve menshouderij (een moderne vorm van Slavernij). ZZP-er om zelf te kunnen bepalen wat je wilt doen. Vaak heeft dat wel tot gevolg dat er een onzekere toekomst is voor wat betreft inkomen. En altijd bezig zijn met het eigen bedrijf. Een duidelijke scheiding tussen werk en prive is er vaak niet. Mensen die er voor kiezen om voor grote bedrijven te werken staan voor de keus: je doet mee met de verslavende dynamiek, of  je voelt je een loonslaaf van het bedrijf. Een echte tussenweg is er niet.

De afgelopen week sprak ik met iemand die na jarenlang gewerkt te hebben voor een gemeente nu bij een gefuseerde organisatie werkt. Het viel haar op dat ze bij die gemeente gewend was dat alles voor haar bedacht was. Je hoefde geen initiatief te tonen sterker nog het werd niet op prijs gesteld. Nu ze werkt bij een nieuwe jonge organisatie en moet erg wennen dat ze zelf het initiatief moet nemen. Werken bij de overheid gaf altijd zekerheid. Maar ook erg veel regelgeving en weinig ruimte voor eigen inbreng. Op een bepaalde manier opgesloten in een organisatie. 

De 11e beschreven trend sluit hier mooi bij aan: Zorg voor voldoende steun van de senioren, anders kan je het vergeten. Vrij vertaald van : "Secure Senior backing or be doomed". De macht van oud gedienden zorgt vaak voor het mislukken van vernieuwing. De oudgedienden hebben vaak uitgesproken meningen over hoe het moet. Verhagen weet hier van mee te praten. Trendwatching komt met een aantal tips om die oudgedienden te overtuigen: Gebruik nieuwe presentatie technieken, overtuig ze met cijfers, gebruik veel voorbeelden van andere geslaagde trajecten en gebruik plaatjes of nog beter video’s. Eigenlijk heel bijzonder dat mensen op een hoge positie vaak geen benul hebben wat er in de maatschappij aan de hand is. vandaar het laatste advies:
Now, if nothing of the above works, there’s only one thing to do: RUN. Get the hell out, and start your own business, capitalizing on trends you know are going to change the industry if not the world.

  * verslavernij is geen tikfout maar een vorm van werk die steeds meer zichtbaar wordt en te maken heeft met gebrek aan vrijheid:

  • verslaafd zijn aan iets: is een toestand waarin een persoon fysiek en/of mentaal van een gewoonte  afhankelijk is, zodanig dat hij/zij deze gewoonte niet, of heel moeilijk los kan laten. Het gedrag van de persoon is voornamelijk gericht op of het handelen naar de gewoonte, ten koste van de meeste andere activiteiten
  • Slavernij:  is een vorm van onvrijwillige dienst waarin een persoon wordt behandeld als het eigendom van een ander persoon;

Ik zie een toekomst: vrij van verslavernij. Organisaties waar personeel de ruimte krijgt om maximaal vrijheid heeft om dingen tot stand te brengen. Betrokken zonder verslaafd. Een overheid die er is voor de burgers, niet denken voor mensen maar met respect voor een ieder. Managers die weten wat het betekend om een "license to operate" te hebben. Waarom je een bedrijf mag runnen: geen uitbuiting van mensen of middelen. Noem me naief ik geloof er wel in.

Source: www.trendwatching.com. One of the world’s leading trend firms, trendwatching.com sends out its free, monthly Trend Briefings to more than 160,000 subscribers worldwide.