Menu Sluiten

Etappe 9

Etappe 9 (van Zuid naar Noord) Van Ommen naar Hardenberg 3 maart 2012

Gastloper: Joop Posthumus

Als de etappe een titel zou moeten hebben zou het gaan het gaan heten “een grote rommelpot”. Want compleet chaos, wat een leuke etappe. Niet anders voorbereid dan dat we naar Ommen reden met de auto dan gaan lopen naar Hardenberg en dan met de trein terug. Dat was het vage plan.Het liep dus compleet anders dan verwacht. Aangekomen in Ommen, de auto net over de brug geparkeerd en de rood witte markeringen gaan volgen. Het ging voorspoedig. We waren op tijd vertrokken en rond 10 waren we al aan de wandel. Joop heeft een lekker tempo en ik was bang dat we om 3 uur weer thuis zouden zijn. Gelukkig liep het allemaal anders. Na een uurtje lopen waren we de route kwijt. Maar even het boekje er bij gepakt en tot mijn grote verrassing waren we helemaal niet met het Pieterpad bezig maar waren in Ommen aan het Havezaten pad begonnen. Ook rood witte markeringen. Hilariteit alom. We hadden nog zicht om Ommen en dus met een boog weer terug naar het startpunt. Rond 12 uur waren we weer aan het begin. Daar troffen we tot grote verbazing de broer van de schoonzoon van Joop. Die woont in Zwollen en wilde wandelen in Ommen. Mij verbaasde dat niet want mijn etappes staan vol van de onverwachtse ontmoetingen.

2 uur later dan de bedoeling was begonnen we aan de etappe. Goed wandelweer. En de gespreksonderwerpen: voldoende! We hebben samen het nodige meegemaakt en afzonderlijk zijn we beiden aardig druk in de weer met van alles en nog wat. Natuurlijk hebben we het ook uitgebreid gehad over een gezamenlijke vriend Gjalt. (mijn eerste gastloper) Gjalt overleed 2 weken geleden na een ziekteperiode van ruim 2 jaar.

Maar centraal stond toch steeds ook de vraag: Hoe kan je een vereniging, evenement, of organisatie zodanig organiseren zonder dat er dominant leiding wordt gegeven?

Joop heeft het standpunt dat er een strakke sturing moet zijn anders wordt het een grote rommelpot. Kijk maar eens naar de wandeletappe. Je kunt het niet doen door iedereen maar iets te laten doen. Er zal toch strakke leiding moeten zijn. Iemand moet het overzicht hebben en de lijn uitzetten: hij of zij is de baas. Natuurlijk heeft hij gelijk zo gaat het al jaren en zo kan het ook prima werken. Daar ben ik het helemaal mee eens.

Maar, het kan ook anders. Mensen er bij betrekken en zorgen dat het een gedeelde verantwoordelijkheid wordt.Daar kan Joop zich ook prima in vinden (als ze maar doen wat de leider opdraagt). En daar ben ik het nou net niet mee eens. Een goede leider zal zich voor het grootste deel laten leiden door de mening van de groep. Is juist niet dominant en heeft antennes voor mening van anderen. Is een verbinder van die ideeën.

Oftewel ik probeerde Joop duidelijk te maken wat het Rijnlands denken is. Dat is maar voor een deel gelukt. Met als gevolg dat we nog een aantal keren van de route raakten maar keurig aankwamen in Hardenberg. Waar voor de verandering mijn OV chipkaart het weer niet deed. Het lijkt met gokken, soms wel soms niet.

Het was een geweldig leuke etappe met van alles er in. Verrassing, verdwalen, leuke gesprekken en ontmoetingen. En dat op een manier waar ik van hou. Niet te veel gepland en niet uit het veld laten staan door tegenslagen.