Etappe 5 (van Noord naar Zuid) Van Rolde naar Schoonloo 11 maart 2011

Gastloper: Erick Erdtsieck

Erick is een oud collega en we trekken regelmatig samen op dus de 5e etappe was hij mijn gastloper. Het was niet de eerste keer dat we samen een eind wandelden. Rolde is nog mooi dichtbij genoeg om de etappe in een middag te doen. We spraken half 12 af in Schoonloo maar dat werd iets later. Toen met mijn auto naar Rolde. Een prachtige plek om te starten achter het Kerkhof langs de beide Hunebedden. We troffen gelijk een paar vriendelijke dames die ons wel op de foto wilden zetten. Vervolgens het Drentse landschap in. Prachtig mooi weer zo nu en dan zon en al wandelende weg komen allerlei onderwerpen langs. Er zit weinig structuur on gesprekken die ik voer maar dat vind ik ook het mooist al associërend van onderwerp naar onderwerp.

Een paar keer zijn we even gestopt bij een bankje, voor de rest is er onderweg veel historie te proeven. En of er nog rustige plaatsen zijn in Nederland.

De we even van de wereld waren leek wel toen we we in Schoonloo aan het eind een kop koffie haalden bij het eindpunt waren de beelden op de televisie over de Tsunami in Japan. Dat gaf ons wel een raar gevoel het grote contrast tussen vreedzaam wandelen in het landschap en vervolgens de machtige natuur aan de andere kant van de wereld.

Bewust noem ik het hier landschap want echte natuur kennen we niet in Nederland volgens mij. Daar had ik net een weblog over geschreven. Het leuke was dat we onderweg een bordje tegenkwamen waar op stond dat ze de vennen aan het herstellen waren onder het motto “de natuur wordt steeds mooier. Dat bedoel ik dus We moeten ons niet te veel verbeelden alsof wij de natuur kunnen maken. Geef ze een schepje en een emmertje en laat ze langs de vloedlijn spelen. De natuur corrigeert het wel weer.

OK we kunnen het Landschap misschien wat bijwerken. Daar was iemand mee bezig aan het beginpunt waar mijn auto stond. Ronnie een oud buurjongen van me was daar bezig takken te versnipperen voor het bedrijf waar hij werkt. Sicco Polling bij ons in het dorp. Een mooi eindje van huis. Ronnie vertelde dat hij de afgelopen week ook al in Emmen bezig was geweest.

Blijkbaar is het gebruikelijk dat we aan het eind van een Pieterpad etappe een bekende teen moeten komen want Bij etappe 15 was ons dat ook al overkomen. Samengevat weer een prachtige wandeling een hele mooie dag. Erick bedankt!!