Menu Sluiten

Etappe 1

Etappe 1 (van noord naar zuid): Dinsdag 5 oktober 2010

Gastloper: Gjalt Terpstra

Het moest er maar eens van komen. Zo werkt dat wel bij mij. Je vertelt aan een aantal mensen wat je wilt en op een gegeven moment moet je wel. Zo is het ook met mijn Pieterpad plannen. Die wil ik graag gaan lopen met op iedere etappe een gastloper. Inmiddels zijn er al een aantal aanmeldingen en ik heb nog niemand echt gevraagd maar ik wordt er wel al aan herinnerd.

Het leek me leuk om deze eerste etappe met Gjalt te lopen. We hebben ook de laatste dag van de avond 4 daagse gelopen en dat was erg leuk en ontspannend.

We reden met de auto naar Winsum en gingen met het busje naar Pieterburen. We hadden nog even een strippenkaart gekocht want we hadden maar 7 strippen en dat moesten er 8 zijn. Het was even zoeken naar de juiste bus en door de mensen massa’s was het knokken om een plaatsje te krijgen….. Nee dus erg rustig en ontspannen. Een babbeltje met de chauffeur (die schonk ons die 8e strip) en we troffen 4 andere PP lopers. Met Nordic Walking stokken. Het werd een leuk warm gesprek met die medelopers die we onderweg nog regelmatig zagen. Ze kwamen uit het westen van het land en Logeerden in Midlaren om vandaar uit de eerste etappes te lopen. En als deze eerste etappe een beetje representatief is dan wordt het verschrikkelijk leuk.

Uitgestapt in Pieterburen hebben we eerst koffie en appelgebak gehad op een erg zonnig terras. Even een foto laten nemen bij de start en een stempel laten zetten in het route boekje.

Daarna aan de wandel. De medelopers hadden nog getwijfeld of ze die eerste route wel zouden lopen want die was niet leuk hadden ze gehoord. Dan moeten die andere etappes wel heel erg mooi zijn want we hebben genoten van de doorkijkjes, de ruimte, waterpartijen en de mensen onderweg.

Via mooie weggetjes belanden we weer in Winsum. De wandeling door Winsum is echt een verrassing. En zo belanden we bij het eindpunt van de eerste etappe. Bij de VVV. Gjalt heeft de smaak te pakken en voor hem staat het vast, hij gaat ook het Pieterpad lopen.

Dus gelijk bij de VVV de 2 boekjes gekocht.Buiten stonden we even te overleggen en raakten aan de praat met Greetje Nijburg-Datema een lokale beroemdheid (we hoorden dat ze die week ervoor in het Dagblad van het Noorden had gestaan met haar volleybalteam). Ze nodigde ons uit om een kop mosterdsoep te komen eten bij de Stichting Kinderboek Cultuurbezit. Nota bene in het pand waar we net uit kwamen boven de VVV. Daar op zolder troffen we een grote collectie kinderboeken aan 30.000 stuks. Het werd een erg leuk gesprek met Greetje en haar medewerkers. Eigenlijk zou een bezoek aan de stichting een verplicht onderdeel van het Pieterpad moeten worden. Gjalt had nog graag verder willen lopen maar Groningen was nog net even te ver. Dus weer met de auto naar huis via Garnwerd. Daar komt ook de volgende etappe langs.Nog wel even gestopt bij het kerkje van Harkema die ligt niet aan het PP maar is wel een bezoekje waard.

Deze eerste etappe was voor mij in heel veel opzichten een om in te lijsten. Super genoten van de wandeling, het gezelschap, het herinneringen ophalen en het filosoferen. Het smaakt naar meer.

Oh ja het zit soms in die kleine dingetjes, 2 voorvallen:

    • Onderweg heeft er een poos een hond met ons meegelopen. Hij deed net alsof hij bij ons hoorde, wilde niet wijken. Na een poos gaf hij de moed op een liep weer het veld in.

    • Een van de 4 Pieterpad lopers verloor zijn rubber dopje van de Nordic Walking stok. Dat belooft weinig goeds als er nog ruim 450 kilometer mee moet worden gelopen. Waarschijnlijk was het een aanbieding geweest bij Aldi.

Gjalt overleed op 17 februari 2012 aan de gevolgen van slokdarmkanker. Tijdens onze wandeling nam hij zich voor ook het Pieterpad te lopen. Na 6 etappes moest hij het opgeven.Gjalt was altijd op zoek naar limieten. Na ruim 2 jaar ziekte overleed hij. Gjalt was een plezierige vent en het was leuk dat hij de eerste etappe met me wilde lopen.