Spring naar inhoud

De samenleving als Gender-bender

Sommige woorden zijn in een andere taal veel leuker. Speelser en drukken beter de betekenis uit. Gender-bender is er zo'n voorbeeld van. In het Nederlands zouden we het kunnen vertalen met Transsexueel maar ik denk dat dat wat te kort door de bocht is. Het is ook "het om willen buigen van de sexe" en dat is meer dan alleen een operatieve ingreep waar veel mensen toch gelijk aan denken

De samenleving is ook aan het ombuigen als ik de signalen mag geloven. Vrouwen krijgen op heel veel gebieden de overhand en zijn beter op veel gebieden. Laatst stuitte ik op een presentatie op TED waar indrukwekkende verhalen en cijfers te zien waren over de rol die vrouwen spelen op school, op het werk en in de maatschappij. Het lijkt net of dat in Nederland niet zo erg aan de hand is, tenminste ik herken een aantal dingen niet in die mate, maar een aantal ook wel.

Op zich is het thema eeuwen oud en het boek "Mannen komen van mars, vrouwen van Venus" beschrijft prachtig waar mannen en vrouwen in verschillen. Ik leende heb boek eens uit aan een man en kreeg het terug met de opmerking "na de eerste 10 bladzijden begreep ik het al ik heb het verder maar niet gelezen". Prachtig voorbeeld,  ik denk niet dat die opmerking van een vrouw was gekomen.

Hieronder de presentatie van TED, het enige wat mij een beetje tegenstond was het wat belerende toontje en de ietwat scherpe stem

Maar ach alsof wij mannen het zo goed doen op toneel. Het slechtst komen we uit de verf als we ons opstellen als Alfa mannetje. Steve Ballmer wist dat eens "heel mooi" te demonstreren.

Eigenlijk maar goed dat er een ombuiging aan de gang is. Een ombuiging van hyperconsumptie naar meer delen. Dit is lang niet allemaal terug te voeren naar het verschil tussen mannen en vrouwen. Maar als het gaat om macht is dat over het algemeen meer het domein van mannen en het delen het domein van vrouwen.

Misschien wel een mooie kerstgedachte dat we naar een andere samenleving gaan waar delen hoger staat aangeschreven dan bezit. Waar zelf dingen oppaken, verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leefomgeving in plaats van dat te verwachten van een overheid of nog erger te vertrouwen op een verzekering en daar veel geld aan uit geven. Terug naar de menselijk maat. Hoe dat inmiddels vorm krijgt met behulp van nieuwe technieken is te zien in de presentatie van Rachel Botsman.

"We zijn niet op zoek naar een boormachine maar naar een gat in de muur. Een boormachine wordt gemiddeld maar 20 minuten in het jaar gebruikt" is een van haar uitspraken. Het zou in Nederland nog wel eens een poosje kunnen durenvoor we echt aan het sharen gaan want op zich gaat het hier relatief nog erg goed. En bij delen gaat het niet alleen om bezit maar ook het delen van schaarse dingen als energie of grondstoffen. Het eind aan [[wikipedia:de tragedie van de meent]]. Dat er iets aan het verschuiven is, is me wel duidelijk. De noodzaak zal het tempo bepalen.

Ik geloof heilig in die nieuwe samenleving van zelforganisatie, delen en verantwoordelijkheid voor de eigen omgeving.

Prettige kerstdagen!!!

1 gedachte over “De samenleving als Gender-bender

  1. Red Devil

    Lol grappige post. Ik vind het wel komisch verwoord namelijk. Het is natuurlijk wel zo dat in de hedendaagse samenleving gewoontes en belevingen van mannen en vrouwen zich wel degelijk mengen. Mannen staan tegenwoordig ook minuten lang voor de spiegel als ze ergens naar toe gaan en kunnen ook wel degelijk genieten van een romantische film zonder homo te zijn. Hetzelfde geld voor vrouwen die participeren aan mannelijk sporten zoals voetbal en ook gewoon het spelletje volgen op tv.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *