Spring naar inhoud

Hoezoarmoe?

Vaak moet ik opzoek naar een onderwerp van mijn blog en soms komt er zo iets nadrukkelijks onder mijn aandacht dat ik er wel over moet schrijven.

Gisteravond zat ik wat presentaties te bekijken op TED. Daar haal ik vaak de inspiratie voor mijn blog vandaan. Zo zat ik gisteravond te kijken naar een presentatie van Lisa Kristine. Lisa maakt foto's van moderne slavernij. Ze heeft een erg aangrijpend verhaal over moderne slavernij dat veel verder gaat dan de zwaar onderbetaalde werkers in fabrieken waar de I-phones worden gemaakt.  Dit verhaal gaat over werken in mijnen, steengroeven, kinderen die met stenen moeten slepen zonder enige vorm recht of zelfs maar een vergoeding.

De contrasten zijn schrijnend. Ook toen ik de video vandaag weer bekeek moest ik eerst reclame van Rolex bekijken. Eigenlijk wel heel bijzonder dat een dergelijke presentatie wordt aangeboden door Rolex.  

Vanmiddag zat ik te kijken naar Buitenhof en daar was het onderwerp hoezoarmoe. Ook daar ging het over de korting op ontwikkelingssamenwerking. Goed dat er aandacht voor is maar ergens voelde het niet goed. OK DSM is er heel goed mee bezig en ook het bedrijf met stekken in Afrika.draagt een steen bij. Toch blijft de presentatie van Lisa beter bij me hangen. Het zal de kracht van het beeld zijn. Haar foto's zijn erg indringend. Als ik daar naar kijk dan is de uitzenging van Buitenhof maar oppervlakkig. Het verhaal van DSM komt bijna arrogant over. Natuurlijk hoeven ze het niet te doen. Ze begrijpen heel goed dat dit ook een taak van ze is. Heel stiekum denk ik dan er zit zeker een eigen belang in. Dat gaf de man van de stekken tenminste ook gewoon toe.   

Een logische vraag aan de man van DSM was geweest om te vragen of ze bij het maken van producten ook gebuik maken van grondstoffen die onder erbarmelijke omstandigheden worden gewonnen.Het was nu een heel erg promotiepraatje voor DSM en om eerlijk te zijn Ik geloof die oprechtheid niet. Alles wijst ero dat DSM het alleen doet voor het gewin. Ze verdienen er niet aan, oftewel ze maken er geen winst mee.  De vraag of het liefdadigheid is laat hij onbeantwoord. Nou ja ze zijn bang dat ze de rechten kwijtraken want dn kunnen ze de produkten niet meer verkopen aan mensen die het wel kunnen betalen. Het is natuurlijk wel één grote marketing aangelegenheid. Even kijken op hun site en ja hoor op de voorpagina wordt melding gemaakt dat ze samen met het WFP de honger in de wereld bestrijden.

Bij mij komt het heel erg gemaakt over. Glunderend vertellen dat ze meer kennis hebben dat WFP. Wat een armoedig bedrijf.

Het verhaal over hoezoarmoe begint na 31 minuten

3 gedachten over “Hoezoarmoe?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *