Spring naar inhoud

Is er nog een uitgestelde koffie?

3fm_profielfotoOf je het wilt of niet... Kerst is weer overal. Op straat in de woningen en ook vaak in het gevoel van mensen. Op ons dorp zijn we bezig met het glazen huis. Woensdagavond gaan een aantal mensen in een glazen huis bij ons op het dorp. De mensen krijgen de opdracht geld in te zamelen. Ze mogen alleen niet het huis uit.  Er zijn optredens, een middag voor ouderen en kinderen. Er wordt geld in gezameld door een verkoop waarbij door middel van een veiling onder andere  het judopak van Kim Polling, een badmuts van Ranomi Kromowidjojo en een schaatspak van Ritje Ritsma. Natuurlijk zijn die voorwerpen allemaal voorzien van een handtekening.

 

Er is een wedstrijd kerstbomen werpen, doelschieten met voetballen in een stapel wasmachines en er zal nog wel meer bijzonders komen. Ons dorp is weer volop in beweging. De inzameling gaat door tot zondagmorgen 6 uur dan komen de personen uit het glazenhuis en gaat er een groep wandelaars wandelend met een cheque naar het glazen huis in Leeuwarden. Dat is een tocht van 48 kilometer. De wat minder geoefende lopers kunnen onderweg aanhaken. Mocht je ook (een deel) mee willen lopen of iemand kennen die van een fikse wandeling houdt meld je dan even aan. En natuurlijk gaat het ook voor het goede doel. Dit jaar gaat over de stille ramp kindersterfte door diarree. Dat alles  onder de titel: “let’s clean this shit up”  Een nobel doel want de kindersterfte door  diarree is erg hoog. Meer over het hele gebeuren bij ons op het dorp is te lezen via www.7huizen.nl

 

Eigenlijk is het raar dat we moeten wachten op zo’n spektakel om met elkaar in aktie te komen.  Want het goede doen zit natuurlijk niet in het spektakel maar in de kleine gebaren. November geefmaand was ook zo’n actie waar ik aan mee heb gedaan. OK het is me niet gelukt om iedere dag iets te geven maar wel toch heb ik redelijk veel dagen iets kunnen geven en de reacties waren erg leuk met als gevolg dat het mijn dag ook gelijk iets mooier maakte. En ook na november ben ik er mee door gegaan. Dat lukt me niet iedere dag maar ik probeer het wel tot een gewoonte te maken. Ik zag een mooi initiatief wat ik eigenlijk gewoon kan invoeren. Het fenomeen van uitgestelde koffie. Het idee is om als je ergens hebt geluncht of koffie gedronken ook gelijk koffie  te betalen voor iemand die het niet kan betalen.

 

Het hele verhaal kan je lezen op http://www.uitgesteldekoffie.nl Het doet me ook denken aan een video die ik ergens zag waarbij er in scene was gezet dat een zwerver in een café komt waar hij een gift krijgt die hij wil besteden. De barkeeper zit in het complot en weigert de man iets te verkopen. De reacties van de bar bezoekers zijn soms schokkend en soms hartverwarmend. Na het zien van deze video begint het  idee van de uitgestelde koffie me nog meer aan te spreken. Het idee is niet nieuw en lijkt veel op Pay it Foreward.  Een mooi idee in een tijd voor kerst waar juist de aandacht voor de ander bij veel mensen centraal staat.


Mooi nu maar hopen dat het niet alleen tijdens de kerst gebeurd.

 

1 gedachte over “Is er nog een uitgestelde koffie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *