Spring naar inhoud

Macht wat doet het met je?

Deze week was er een van uitersten.Het begon met een prachtig gesprek met een stel  wat veel kwijtgeraakt is. Zie ook mijn blog over de ZZP-er en de voedselbank. Daarnaast zat ik een aantal keren in een gesprek waar macht domineerde. Dat deed best wel een hoop met me.

 

Allereerst het gesprek met de ZZP-er. Wat een mooi gesprek. 2,5 uur en de tijd was nog te kort. Een gesprek over de tijd waarin we leven. Kijken hoe de wereld er een beetje mooier uit kan zien als de gekte van oneindige groei en de macht van het geld over is. Geen verwijten of rancune, wel een gesprek over zelfkennis en nederigheid. En hoe je in het leven wilt staan.Best wel lastig want je komt je zelf vaak tegen.

 

En dan de gesprekken waar macht domineerde. Wat een verschil Nu ben ik niet snel onder de indruk omdat ik ook ooit eens peroonlijk mocht praten met Steve Ballmer. Toen CEO van Microsoft.Een van de machtigste mannen van de wereld toen.  Mensen die nog nooit van hem gehoord hebben moeten voor de aardigheid een kijken gaan nemen op een van zijn filmpjes. Om eerlijk te zijn, macht en veel media aandacht hebben soms een bijzondere uitwerking op mensen. Mensen op posities van macht krijgen soms het gevoel dat ze de wijsheid in pacht hebben. Kijk maar eens naar het 2e filmpje van Steve Ballmer waar hij niet gelooft dat de I-phone het ooit zal maken. Hoe ongelijk kreeg hij. Dat overkomt veel mensen op hoge posities. Ze roepen iets, de omgeving probeert het voor elkaar te krijgen en voila kijk een wat een geweldige leider iemand is.


Dat houd me ook overeind in gesprekken waar het gaat om wie de langste en wie de dikste (auto šŸ™‚ ) heeft. Nu wordt ik gelukkig lang niet altijd serieus genomen. Dat hoeft ook niet want mijn mening is er ook maar één. Die is echt niet beter dan van iemand anders. Maar in het gesprek kan je er achter komen hoe dat precies zit. En mocht ik al de neiging hebben iets van trots te hebben dan kijk ik (vaak nog met kromme tenen) even naar het onderstaande filmpje. bij 1 minuut 5.  De high 5 lukt me soms wel. Maar zeker als het cool moet lijken gaat het altijd mis. Net alsof het universum dan tegen me wil zeggen, beste Jan: blijf bescheiden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *