Menu Sluiten

Top down luister je wel?

In de maatschappij is heel vaak te horen dat de dingen Bottom up moeten worden aangepakt. Het grappige is dat dat juist vanuit de top wordt geroepen. Soms is het voor de top handig omdat het ook vaak gepaard gaat met bezuinigingen. De landelijke overheid bijvoorbeeld met het overhevelen van zorgtaken.Het argument is dat er beter zorg kan worden geleverd. En het is ook nog goedkoper.

 

Plannen bij gemeenten moeten ook zoveel mogelijk bottom up ontstaan. Bewoners moeten worden betrokken bij de plannen om zo te voorkomen dat er al te veel bezwaren komen.

 

Leuk allemaal natuurlijk maar hoe zit dat dan precies. Want wat als de bottom met andere ideeën komt dan er bij de top leven? Zouden ze aan de top wel echt belangstelling hebben voor wat er “beneden gebeurd”? Oftewel is participatie meer “het goedkeuring achteraf krijgen”dan echt de “plannen van onderaf laten ontstaan” ?

 

Ik ben bezig met breedband op het platteland en dat kan in mijn ogen alleen maar via de onderop methode. Nu las ik ergens over het opzetten van een energie initiatief, een mooie passage die ik zo over kan nemen. Het opzetten van een breedband netwerk door middel van onderop kan heel goed worden benaderd als een evolutionair zoek- en leerproces: complex grillig en vol verrassingen. Het is technisch misschien allemaal wel te plannen maar sociaal en institutioneel niet te plannen.

 

Heel mooi en compleet verwoord. En verder is er te lezen: Iets wat niet bottom up ontstaat kan nooit bottom up worden. Dat is gelijk één van de problemen. Want stel dat je als overheid een plan hebt wat botom up opgepakt moet gaan worden. Dan moet er wel eerst iemand gevonden worden die het samen met een groep mensen wil gaan uitvoeren. Dat zou misschien nog wel lukken maar stel dat die groep een heel ander idee heeft. Ik hoorde laatst iemand die zei: als je als overheid betaald dan ben je ook de partij die bepaald. Oftewel je geeft de mensen die het gaan uitvoeren richtlijnen of kaders mee. Anders wordt het niet.

 

Deze week sprak ik iemand die vertelde dat hij ook het liefst werkt via de participatieve methode want dan alleen lukt het goed. Maar ja het kost wel veel tijd en die was volgens hem niet altijd gegeven. Een prachtig mooie uitspraak. het gaat alleen lukken als er van onder op wordt gewerkt. Maar ja daar is de tijd niet voor dus…. Gaat het mislukken was mijn conclusie Of wordt het op zijn minst niet gedragen en geaccepteerd.

 

Oh ja zit je met een slechte internet verbinding en je woont in het buitengebied. neem even contact met me op als je er iets aan wilt doen. Want bottom up vraagt wel om mensen die actie willen ondernemen niet omdat het moet maar omdat ze willen.