Menu Sluiten

Derdewereldfonds van AtosOrigin

logo-groot2.jpgDe mensen die me kennen weten dat ik werk bij Atos Origin een IT bedrijf. Ergens in de loop van 2001 kwam ik daar te werken. In de overgangsperiode moest ik erg wennen aan dat bedrijf met dat vrolijke visje maar waar nog bijna niemand van had gehoord, zeker niet als je niet in de IT werkte. Thuis heb ik het wel 10 keer moeten uitleggen. Heel wat anders dan KPN waarvan iedereen weet wat voor bedrijf het was.
Toen ik er een poosje werkte kreeg ik een uitnodiging om mee te helepen om een school te bouwen in de sloppenwijken van San Juan op de Dominicaanse Republiek. We zijn daar toen met 30 collega’s wezen bouwen. Het was ter gelegenheid van het 20 jarig bestaan van het Derde Wereld Fonds. (DWF). Het DWF is een salarisdonatieprogramma van 1100 collega’s die allemaal iedere maand een stukje van het salaris storten in het fonds.
Het was een onvergetelijke reis en bij terugkomst sloot ik me aan bij het bestuur van het DWf om een volgende bouwreis te organiseren. Inmiddels is, terwijl ik dit schrijf, de 4e bouwreis aan de gang in Ethiopie. Er is ook een groep naar Kenia geweest en ben ik zelf ook met een groep naar Benin (Afrika) geweest.
Inmiddels zit ik ook het bestuur van het Derde Wereld Fonds en we vieren dit jaar ons 25 jarig bestaan. Dat willen we graag vieren op verschillende locaties in het land. Nog meer mensen betrekken bij de problematiek in de 3e wereld. Inmiddels hebben 100 mensen ervaren wat het is om daadwerkelijk iets te doen. Niet wereld schokkend, 2 weken de handen uit de mouwen steken en ondergaan wat het is om onder andere omstandigheden kennis te maken met een andere cultuur. Veel van de reizigers zijn wel vaker op reis geweest maar nooit op deze manier. Veel van de reizigers worden achteraf ook actief in Nederland.
Ik zie de bouwreizen dan ook als een prachtig instrument om mensen in beweging te krijgen. Het bouwen zelf is nuttig maar ook niet veel meer dan dat. Een lokale bouwvakker had het waarschijnlijk net zo goed gekund zo niet beter. Maar door zo’n bouwproject komt er daar wel geld binnen. Er is geld voor de hele school, de lokale mensen worden betrokken de Nederlandse bouwers doen maar een klein deel. Maar er ontstaat wederzijdse band. De ervaringen zijn te lezen op www.derdewereldfonds.nl
Voor mij het Derde Wereld Fonds. Een druppel op de goede plaats. Door de loop van de tijd is er door collega’s miljoenen bijeengebracht, honderden projecten gesteund.