Spring naar inhoud

Nieuwsvoorziening

Deze week lag er een auto op z'n kop bij ons in de vaart en daarover ging mijn vorige post. Ik kreeg in de wandelgangen de opmerking dat ik zo nodig het Dagblad van het Noorden nog even een sneer moest geven. 

Nu kan dat zo overkomen maar ik maak me echt zorgen over het voortbestaan van het Dagblad. Die zorg werd alleen nog maar sterker door een artikel in Elsevier afgelopen week. Onder de kop "De teloorgang van het regionale dagblad" wordt er uitgebreid stilgestaan bij de problematiek zoals ik het al een poos voel. Sinds begin van ons trouwen (bijna 30 jaar geleden) valt iedere dag, eerst 's middags en al jaren 's morgens "Het Neisblad" in de bus. Al die jaren hebben we volgens mij hem nog geen dag gemist soms wat later maar altijd was hij er. (Op die paar keer na toen de buurman heb per ongeluk in de bus had gekregen maar ook toen was hij er wel).

Het stuk in Elsevier van 10 januari is hier na te lezen Je komt dan op de editie 10 januari en dan moet je even bladeren naar pagina 80.

Strekking van het verhaal is dat de bladen in de hoogtijdagen heel veel geld hebben verdiend (winstmarges van over de 20 procent) en toen elkaar zijn gaan opkopen. Deze schaalvergroting heeft geleid tot het nog efficienter maken en delen van drukkerijen, verkoopafdelingen en redacties. Maar de lokale bekendheid en betrokkenheid verdwijnt. Het Neisblad gaat in 2002 samen met de Drentse Courant en wordt Dagblad van het Noorden. Elsevier noemt dat terecht het opheffen van een dagblad. Sinds die tijd is het er niet beter op geworden.

Nu heb ik de oplossing niet en het is erg makkelijk om er op af te geven. Maar er is zeker een rol voor een regionaal dagblad. Wie houdt ons anders op de hoogte van de bijzondere verrichtingen van de regionale overheid. Vanuit Europa wordt er steeds meer invloed neergelegd bij de regio's. Daar zitten allemaal zeer betrokken en goedwillende mensen maar daarom kan het nog wel mis gaan. Kijk maar eens naar mijn eigen gemeente Leek. Even niet opgelet en hup problemen. Ik kan daar niet goed over oordelen maar de problemen zijn er wel.

Waar vinden we de informatie als "het Neisblad" er niet meer is. Sorry dat ik even die oude naam nog gebruik want in het artikel in Elsevier staat: Als je 2 titles fuseert, lopen er sowieso abonnees weg. Als je dan ook nog aan de titel zit gaat het extra hard. Heel herkenbaar voor het Neisblad, de naam was toch een begrip.

De steeds verder gaande bezuinigingen maken dat het nieuws steeds magerder wordt, de editie Westerkwartier is samengegaan met noord Groningen. Ze schrijven nu steeds over West Groningen. Een gebied wat niet duidelijk gedefinieert is, het is maar een kleinigheid maar het schept een nog grotere afstand tot de lezers. Lokaal nieuws staat er niet meer in of het moet al iets groots zijn.

Aan de andere kant blijven er kansen liggen bijvoorbeeld het ontsluiten van de archieven. Inmiddels is dat wel aangekondigd. Zie bijvoorbeeld hierboven een fragment ui 1833 uit de Leeuwarde Courant over de Grote Veenbrand in Zevenhuizen waardoor het dorp verwoest werd. Ik zou daar graag de Nieuwsblad versie van willen hebben. Daar kunnen (een deel) van de mensen weer mee gebonden worden. Alleen is het een beetje wrang dat je niet in de archieven van het Dagblad van het Noorden zoekt maar in het oude vertrouwde Nieuwsblad. Dus kan je een service bieden herkennen mensen het niet als van het Dagblad.

Komende maandag is er een bijeenkomst waarin Burgemeester van de gemeente Groningen Jacques Wallage zijn visie geeft over: "heeft de krant nog toekomst" en in gesprek gaat met  Cees Anceaux en Gijs Lensink, de directie van NDC Mediagroep, uitgevers van o.a. het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant. Ik kijk uit naar de discussie.

Natuurlijk hoop ik dat er in ieder geval één regionaal dagblad over blijft: het Neisblad. OK de Leeuwarder Courant mag ook blijven. ­čśë

8 gedachten over “Nieuwsvoorziening

 1. Gelkinghe

  Het NvhN bestond in 1833 nog niet, Jan. Wel de Groninger Courant en de Provinciale Groninger Courant. Het hele NvhN-archief vanaf 1888 komt, als het goed is, nog dit jaar online, op de manier zoals dat ook met de Leeuwarder Courant geschied is. De Groninger Courant komt eveneens nog aan de beurt, maar dan via de site van de Koninklijke Bibliotheek.
  Nog even over de langzame teloorgang van het DvhN - als het lokale nieuws te weinig aan bod komt, zouden er van onderop initiatieven moeten ontstaan om in die behoefte te voorzien. Probleem is dat mensen dit wel een tijdje als vrijwilliger willen doen, maar dat de continuïteit staat of valt met betaald professionalisme. En wil je dat van de grond krijgen, dan zal er een renderend 'verdienmodel' moeten zijn.
  Cruciaal hierbij is de redactionele onafhankelijkheid van het digitale medium dat de papieren krant voor het lokale nieuws vervangt. Als een grote geldschieter kan bepalen wat nieuws is en wat niet, zal zich dat uiteindelijk altijd wreken.

 2. Jan Hut

  Dank je voor de aanvulling, ik ben dus afhankelijk van de Koninklijke Bibliotheek. Ik heb net een paar weken geleden wat mensen ontmoet van de KB, had ik ze mooi even kunnen vragen. Misschien een volgende keer.
  Zou er ook niet een oplossingsrichting zijn in een aanpak als in Wikipedia? Toch inmiddels ook een gerespecteerd medium. Bladen als het dagblad citeren toch ook nu al regelmatig blogs en andere sites. Mijn vorige post over de auto in het water is gewoon overgenomen door het DvhN vanaf de site http://www.112marum.nl inclusief de fouten. De persoon heeft geen achterruit ingetrapt maar via een zijruit. Die informatie is nooit in de krant verschenen maar wel op de site van het Dagblad. Ze hadden geen foto overgenomen want dan moet de fotograaf worden betaald. Die aanpak zal alleen maar sterker worden. Het vraagt wel een andere benadering van de redactie en of ze daar klaar voor zijn?

 3. Hoog

  Ach, het Dag- en voorneen Nieuwsblad, ik heb nooit veel met die krant gehad. Zie ook de volgens jou weinig genuanceerde bijdragen op http://www.janhut.nl/wordpress/?p=320
  Het is een krant zonder enige diepgang, veel sensatie, veel schrijf-, stijl- en spellingsfouten, het woord onderzoeksjournalistiek kennen ze er niet en de internetsite is van een treurniswekkende armoede. Als ik de krant al in mijn handen krijg heb ik hem in hoogstens 5 minuten uit en vergelijk het eens met een krant als de Volkskrant, Trouw of de NRC, dan zie je pas welke kwaliteit je mist als je je beperkt tot het Dagblad.

 4. Jan Hut

  @Hoog,
  Nou ik heb dus wel wat met die krant en vandaar ook dat ik me er zorgen over maak. Als ik er niets mee had schreef ik er ook niet meer over. Ik verwacht ook helemaal geen niveau als van de landelijke dagbladen. Maar wel een dagelijks goede nieuwsvoorziening uit de regio. En dat zie ik alsmaar afnemen.

 5. Bert

  Jammer genoeg heeft het Dagblad niet de kwaliteit van een krant als het Parool. Zonder die kwaliteit zal de krant er niet in slagen een nieuwe doelgroep aan te boren. De oude doelgroep vergrijst en dat leidt tot lagere aantallen lezers. Per saldo betekent dat uiteindelijk het einde van het Dagblad. De site van het Dagblad draagt ook al niet bij tot enthousiasme. Het Dagblad is duidelijk bang dat teveel informatie op de site zal leiden tot minder betalende abonnees. Andere kranten zijn daar minder bang voor, kijk naar het AD die toch ook een completje Oliebollentest integraal online zet. Het Dagblad opende op papier gisteren met een opticientest. Geen woord daarover op internet. De site moet een volwaardige nieuwsbron worden met meer kwaliteitsnieuws als opstap naar de papieren editie.

 6. Hoog

  Eens met Bert, misschien is het inderdaad niet re├źel om het Dagblad te vergelijken met kwaliteitskranten als NRC en Volkskrant nu het Dagblad zich qua doelgroep toch tot een lagere sociale klasse richt. In ieder geval staat er een hoop non-nieuws en volstrekt irrelevante berichtgeving in, het Parool of Brabants Dagblad heeft qua kwaliteit een stuk meer te bieden. En dan die internetsite: die is gewoon triest, wordt niet of nauwelijks bijgehouden omdat ze aan de L├╝beckweg bang zijn dat dat lezers kost, kannabalisatie dus. Kijk bijvoorbeeld eens naar de balk beneden: Thema's: Delfzijl | Dossier Noorderboog | Energie | Forum Grote Markt | Gemeentehuis Coevorden | Hallo Assen | Hallo Emmen | hiv-drama | Justitie | Kabelbaan | Leven van twee tientjes | Onderwijs | Politie | Verkiezingen in het Noorden | Waar gaat de reis naar toe | Wetenschap | Zaak Suzanne
  Iemand die mij kan uitleggen waarom ze zoiets niet aanpassen ? Klik je op een van de onderwerpen dan kom je bij volstrekt verouderde teksten. Ook de onderwerpen an sich hebben geen enkele relatie met elkaar, zijn absoluut verschillende grootheden. Kabelbaan en hiv-drama, ongelofelijk, zinloos en dom. Ze nemen ook hun internetlezers niet serieus.
  Jan, hoe staat het eigenlijk met je klacht dat je de door jou gewenste digitale versie niet kreeg ? Hebben ze daar al wat mee gedaan of heb je nog steeds geen enkele reactie gekregen. Daarnaast, heb je ook een reactie ontvangen op je kritiek vermeld in je weblog ?

 7. catthy

  Het om zeep helpen van regionaal nieuws is jaren geleden al ingezet door het dagblad.
  Nadat ze de Leekster en Midweek overnamen hebben ze daar heel bewust een sterfhuisconstructie van gemaakt. Wij hebben als redactie jaren tegen gesputtert en alles op alles gezet om de Leekster Courant, de nieuwsvoorziening van het Westerkwartier , overeind te houden. Betaalde abbonnees genoeg, advertenties genoeg. Winst genoeg maar willens en wetens moesten we verdwijnen.
  En het gaat steeds harder achteruit. Hopelijk kunnen we dorpsklanken in Zevenhuizen met elkaar overeind houden, want ook die toekomst ziet er somber uit.

 8. Jan Hut

  @ Bert,
  Helemaal mee eens, ze durven niet echt de stap te maken.
  @ Hoog,
  Dank je voor de verdere onderbouwing, daar moeten ze wel wat mee kunnen lijkt me maar of ze het doen want ik hoor verder niks. Nu kan het zijn dat ze mijn weblog niet volgen dus heb ik ook maar even op de site van het DvhN gereageerd. Lijkt me ook logisch.
  De digitale versie was net voor de kerst weer goed ontdekte ik. maar nooit weer wat van gehoord.
  @ Catthy,
  Dank je, een beter betoog van mijn zorg kan ik zelf niet houden. Het Westerkwartier is nu helemaal uit beeld we heten nu bij het Dagblad West Groningen. En op de voorpagina van het regio katern vandaag: nieuws uit Groningen 4x, Appingedam, Delfzijl / Winschoten, Hoogezand, Leens en Bellingwolde. Dat was een paar maand geleden nog Leek Marum, Grijpskerk, Zoutkamp en Grootegast. Wel zo aansprekend als je in het Westerkwarier woont.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *