Menu Sluiten

Het "laten gebeuren": Procesregie

Eigenlijk is het allemaal zo simpel. Als je mensen iets opdraagt om te doen heb je een grote kans dat ze het niet doen of dat ze minstens de vraag stellen waarom ze het moeten doen. Als ze het waarom weten kan het nog zijn dat ze het niet doen omdat ze het er niet mee eens zijn.  Kinderen verplichten om huiswerk te maken werkt vaak niet. Ouders krijgen vaak de vraag: "waarom moet ik dat stomme wiskunde leren?" Maar als kinderen zelf een vak leuk vinden gaat het leren bijna vanzelf. Kinderen met gevoel voor wiskunde hebben er geen moeite mee. Bij volwassenen werkt dat eigenlijk op dezelfde manier. Als mensen iets leuk vinden gaat het bijna vanzelf. 

In mijn vorige blog had ik het over draagvlak en dat draagvlak creëren eigenlijk een foute uitdrukking is. Je probeert aan te sluiten bij iemand zijn of haar motivatie. Daar ben ik nog een poosje mee aan het zoeken gegaan en vraag niet hoe ik er kwam, maar ik stuitte op een pagina waar procesregie werd uitgelegd. Het was op de site van Ouke Pijl, een oud Groninger die nu in Arnhem woont maar nog steeds belangstelling heeft voor de Groninger cultuur en geschiedenis. Ouke heeft een pagina gemaakt waarin hij een overzicht geeft op het gebied van management, organisatie, persoonlijke effectiviteit en vaardigheden.  Waaronder een beschrijving van Procesregie. 

Daarin wordt mooi beschreven dat er een groot verschil is tussen een project dat of het realiseren van iets door middel van een proces aanpak. Het is wat lastig om te omschrijven maar het laat zich het best verduidelijken door de verschillen op te sommen:

Er staat een uitgebreidere omschrijving op de site van Ouke. En voor de echt belangstellenden er is ook een boek over geschreven door Dees van Oosterhout: Procesregie, Creatief sturen op gedragen besluitvorming. Persoonlijk vind ik het boek wat abstract en instrumenteel. Het bevat wel een aantal mooie voorbeelden die duidelijk maken wat de kracht is. Het zijn wel voorbeelden van grote projecten. Toch lijkt het me wenselijk om het nog een stap verder te concretiseren naar het begeleiden of faciliteren van processen in het alledaagse leven.  

En dan is de naam "procesregie" misschien niet zo handig. Want het werken met processen heeft mij altijd wat abstract geklonken. Eigenlijk gaat het over helpen bij het maken van een volgende stap. 

Eigenlijk is het simpel. Laat het maar gebeuren, er zijn meerdere wegen naar Rome. 

Deze blog is ook besproken op de de omroep Zuidplas in Zuidholland het is nog te beluisteren via