Menu Sluiten

Een open overheid voor een betere maatschappij

Mijn schoonmoeder is verhuist en dat op de warmste dag van het jaar tot nu toe. Het heeft de nodige zweetdruppels gekost maar ze zit nu in haar nieuwe huis mooi midden tussen haar beide zusters. Dat moet dan blijkbaar in een week waarin toch al veel te doen was.

 

Maandag kreeg ik een telefoontje van een raadslid, of ik wel wist dat er een commissie vergadering was waar besloten zou worden dat de bibliotheek op het dorp dicht gaat. Nou nee. Natuurlijk weten we wel wat de plannen zijn: er komt op ons dorp een "Bibliotheek op school concept". Tenminste dat is afgesproken. Alleen zijn er nog geen tekenen dat er een verhuizing aan staat te komen. Tot een week geleden wisten de scholen nog van niets en ook de vrijwilligers en lezers wisten van niets.

 

Dus woensdagavond naar het gemeentehuis en ja hoor met droge ogen vertelde de wethouder dat het allemaal geregeld was en dat er breed draagvlak was. Na mijn inspreken waren er een paar commissieleden die begonnen te twijfelen en na 3 termijnen was er eindelijk het besluit eerst het nieuwe concept in te voeren en dan de bibliotheek te sluiten. Gelukkig! Want de chaos was niet te overzien geweest. We begrijpen als geen ander dat er in het verleden wethouders bedrijfje aan het spelen zijn geweest met overheids geld. Dat er grote schulden liggen omdat net als de rest van Nederland geloofd werd in oneindige groei. Helder. We begrijpen dat er zaken niet meer kunnen, ook helder dat de bibliotheek in de huidige (al afgeslankte) vorm niet meer kan. Gelukkig waren er een paar heldere commissieleden die het geheel prima overzagen. Er kwam een wijs besluit. Eerst Bibliotheek op school operationeel, dan pas de bibliotheek sluiten. Maar wat me meer zorgen baarde: een aantal commissieleden begreep de communicatie en de cijfers niet (ik ook niet trouwens) Dat mag je van een overheid verwachten, transparantie.

 

Een mooi bruggetje naar een bijeenkomst op donderdagavond. De bijeenkomst "open ontmoeting" rond open data. Er zijn opnames van gemaakt ik ben benieuwd waar die te zien zijn. Een oploop rond alle data die de overheid bezit om die open te stellen, leesbaar door computers. OK natuurlijk geen staatsgeheimen of privacy gevoelige informatie maar voor het overige: alles open. Reden om dit te doen is dat de overheid van ons allemaal is en dus is het ook onze data. Tijdens de bijeenkomst was er een prachtige presentatie van Stef van Gieken. Hij weet als geen ander te vertellen wat de kracht is van Open Data. Zie ook hieronder.  Dat ter beschikking stellen van data kan 2 doelen dienen:

 

Al de beschikbare data is interessant voor bedrijven om er iets mee te doen. Het mooiste voorbeeld is buienradar, data afkomstig van het KNMI en daar is een hele mooie toepassing van gemaakt. Maar ook de OV-informatie is een bron voor ontwikkelingen. Zo is ook alle informatie over scholen: locatie, prestaties, leerlingen aantallen en veel meer gewoon beschikbaar. Inmiddels wordt heel veel overheidsinformatie ontsloten.

 

Een 2e doel, voor mij minstens zo belangrijk. Open data kan ook helpen bij het inrichten van een nieuwe maatschappij. Het kan gaan om misstanden door bijvoorbeeld alle declaraties van bestuurders openbaar te maken. Of de vraag aan burgers om te kijken of ze verspilling kunnen opsporen en dan die burgers een deel van de besparing geven. Maar voor mij zijn dat acties vanuit een negatieve invalshoek. Wat zou het mooi zijn als we gewoon alle gegevens van gemeenten en provincies konden inzien op een begrijpelijke wijze. Ik noem maar een paar zaken:

 • Wat is het vastgoed dat een gemeente bezit (gronden en gebouwen);
 • Wat zijn de schulden;
 • Dan in Jip en Janneke wat zijn de inkomsten en uitgaven;
 • Hoeveelheid ambtenaren;
 • Energieverbruik;
 • aantal lantaarnpalen;
 • aantal lease / bedrijfsauto’s
 • Hoeveelheid uitbestede diensten;
 • Begrotingscijfers;
 • Aantal geneende boeken en leeftijds opbouw van lezersgroep;
 • etc.

 

Ik hoor het al zeggen die gegevens zijn er al. Ja dat klopt maar probeer het maar eens te krijgen. We deden eens een beroep op de openbaarheid van bestuur. Het was alsof we een oneerbaar voorstel deden. Maar open data gaat er niet over of je het wel kan krijgen. Het moet gewoon aangeboden worden (op een manier die door computers gelezen kan worden volgens de EU).

 

En dan zijn we weer aangeland waar mijn blog vaak over gaat de overheid die dingen moet loslaten in vertrouwen. Want al die data zal er toe leiden dat we beter instaat zijn zelf de maatschappij vorm te geven. We hoeven geen uitleg van een ambtenaar. Die kennis is er heus ook wel buiten de overheidsorganisatie. Want waar wonen en leven al die ambtenaren? Juist, gewoon bij ons in de straat. Die kennis is er gewoon. Soms bij een ambtenaar die toevallig niet in de gemeente woont waar hij werkt, mensen met pensioen, noem het maar op. Zo bekeken is er veel meer kennis buiten een overheids organisatie dan er binnen. Tijd om met behulp van open data samen er een betere maatschappij van te maken.