Spring naar inhoud

Hoe voer je een “goed” gesprek?

2013-11-24 13.37.26?De titlel van de blog doet vermoeden dat ik hier een aantal duidelijke tips heb maar dat ben ik niet van plan. Mocht je meer over willen weten over hoe je een goed gesprek voert, dan kan je er voldoende over vinden op internet. En dan blijkt dat een goed gesprek vaak gaat om goed luisteren.

 

Maar wat me wel een beetje bezig houdt: hoe rol je in zo’n gesprek? Want als je het zou willen, lukt het niet omdat je alleen bent. Of in een omgeving waar het niet past (bijvoorbeeld bij een optreden van Armin van Buuren, gisteravond op TV) Een ander uiterste is een  gesprek tussen 2 mensen  aan een te klein tafeltje in een warme kroeg. Dat laatste nodigt uit tot een goed gesprek maar dan moet je daar wel eerst zijn.  Ik kom op deze vraag omdat ik een filmpje zag over een gesprek in een ballenbak. (zie hieronder)

 

Dat was bedoeld om een gesprek op gang te brengen. Het staat er wel ambitieus: “take a seat, make a friend”. Het rare is dat ik vaak kom bij gelegenheden waar er een dergelijke uitnodiging ook in de lucht hangt maar waar het niet verder komt dat statements en uitwisselen van beleefdheden of  visitekaartjes. Maar hoe krijg je die aandacht, de ruimte? Want vaak zitten we nog vol met indrukken van iets wat daarvoor gebeurd is. Ik hoor dan ook vaak: Alles goed en wel, maar daar hebben we de tijd niet voor. Om vervolgens aan de slag met “belangrijkere dingen”.

 

Die groep mensen hoor ik ook vaak zeggen : What’s in it for me. (Wat wordt ik hier beter van). En in zo’n gesprek worden me dan wel vragen gesteld maar dan vaak met het doel om te kijken of ik iets zou kunnen betekenen voor die persoon. In die gesprekken gaat het over de zakelijke kant, hoe gaat het met de business? Zijn er zakelijk ontwikkelingen? Kunnen we samen iets doen om zakelijk meer uit de markt te halen? Kunnen we gebruik maken van elkaars netwerken?

 

Het persoonlijke gesprek begint ook altijd met een vraag voor een ander. En hoe die vraag er uit ziet hangt denk ik ook een beetje van het moment af. Het moment van het stellen van een vraag is het moment waarbij een gemeenschappelijk beeld ontstaat bv kijken naar de zee, waar de natuur elkaar iets  heeft te vertellen , kijken naar het zelfde glas wijn, naar een gezamenlijke gebeurtenis, een herinnering enz.

 

De kunst zal zijn om die 2 werelden te verbinden. Want als je iemand beter leert kennen is het ook gemakkelijker zaken doen. Want zaken doen met iemand stelt ook eisen aan het vertrouwen dat je in elkaar hebt.

 

Misschien is het een idee om bij een zakelijke bijeenkomst 2 type Buttons te maken.Ëén met het Euro teken  en één met het vraagteken. Dat maakt het kiezen van een gesprekspartner een stuk gemakkelijker. En de boeiendste gesprekken zijn dan voor mijn gevoel daar waar er een combinatie is van € en ?


Mocht er een bijeenkomst zijn waar iemand het toe wil passen. Ik lever graag (gratis) de buttons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *