Menu Sluiten

Ooit gehoord van een blije eikel?

2013-12-01 11.59.20-2Mensen die me kennen weten dat ik al jaren de geuzennaam “blij eikeltje” soms hanteer. Groot was mijn verbazing dat er zelfs een boek over is geschreven met als titel: De kracht van de roze bril.. Tegenwoordig hoef ik niet meer naar de winkel om dat boek te kopen of online kopen en dan wachten tot het wordt bezorgd. Nee gewoon downloaden. En gelijk is het een feest van herkenning. Alleen al de hoofdstukindeling doet me glimlachen. Ik zou bij wijze van spreken zelf het hoofdstuk kunnen schrijven.

 

Misschien goed om ook even te vertellen waarom ik mezelf wel een blij eikeltje noem: het lachende eikeltje. Dat heeft er altijd voor gezorgd dat ik het positief probeer te houden. Het was een uitdrukking die ik gebruikte bij mijn laatste management functie. Mijn afdeling was erg behoudend. Terecht want het was een IT beheer afdeling en daar passen geen frivoliteiten bij. Vandaar dat ik regelmatig mezelf een “blij eikeltje” noemde. Mijn internetvriendin Kari uit Amerika had het “Blije Eikeltje” getekend. Dat mijn afdeling dat wel waardeerde bleek toen ze ons team bij een volleybal wedstrijd  het team”de blije eikeltjes” hadden genoemd. Dat stond ook op de shirts met de afbeelding van het lachende eikeltje. Dat ik een shirt kreeg met Oppereikel was voor mij wel wat slikken. Maar ik zag de humor er ook wel van in. Het ging zelf zo ver dat ik visitekaartjes kreeg met alle volledige gegevens alleen het E-mail adres was blij.eikeltje@kpn.com. En mail naar dat adres kwam gewoon in mijn normale mail inbox terecht.

 

Wanneer komt dat blije eikeltje gevoel  het best naar boven? Juist als de situatie het minst optimaal  is. Dan is het een kunst om toch ook de wat positievere kanten ergens van in te zien. Dan gebeuren er dingen die je even aan het glimlachen maken. De zon piept even door een gat in de wolken, een mooie zonsopkomst, toeval wat eigenlijk geen toeval is. Zoiets had ik gisteren ook. Ik was aan het winkelen wilde iets betalen met mijn pinpas en opeens zag ik het. Het bedrag was mijn pincode. € 73.22 en mijn pincode is ook 7322 (OK in het echt is mijn pincode anders, maar toch). Een mooie knipoog van het universum.  


 

Een greep uit de hoofdstuknamen: De kunst van het negeren, Lang leve de onredelijkheid, Systematisch stuntelen, Niet halfvol- halfleeg maar de kraan, Niet efficiënt is heel effectief. De erkenning komt nooit, Ik word liever niet gevraagd. Al bladerend in het boek is het een feest van herkenning. En het moet voor mensen die wat  “gewoner” van aard zijn ook wel frustrerend zijn om een blije eikel in de omgeving te hebben. Het omgekeerde is misschien ook wel het geval. Ooit kreeg ik eens een sollicitant die met gebogen schouders binnenkwam op de stoel plofte en zuchtte: "Dit zal ook wel niks worden". En inderdaad we namen hem niet aan.

 

Hoe om te gaan met een Blij Eikeltje? Misschien wel goed om te weten dat een blij eikeltje vaak wacht tot er een kans zich aandient, lang niet altijd gelijk in de actie modus springt. Maar juist wel (volgens het boek): Hij laat ons zien hoe we opgewekt de toekomst tegemoet kunnen treden. Hoe we ons niet uit het veld moeten laten slaan door tegenvallers en teleurstellingen. Hoe we elke situatie positief kunnen benaderen om tot verbetering te komen. Hoe we mensen mee kunnen krijgen in het creëren van mooie dingen.

 

Kijk daar kan ik me wel in vinden