Menu Sluiten

October 2006

Donderdag 26 Oktober
Flitspaalverklikker
Vaste lezers van mijn weblog weten dat de bijdragen vaak ontstaan doordat zaken (toevallig) samenkomen. Deze keer weer zo’n samenloop van omstandigheden.
Vanmorgen stond er een stuk in het dagblad over de nieuwe flitspaalverklikkers. Een apparaatje dat waarschuwt als je in de buurt komt van een flitspaal. Justitie zit met de handen in het haar volgens het Dagblad. Het artikel is niet op de site van het Dagblad te vinden en dat verbaast me niet want het is volgens mij een onderwerp van niets. Maar stel dat Jusitie dit echt een ontwikkeling vind die verboden zou moeten worden dan beginnen ze wel door te slaan. Want het blijkt te gaan om een toepassing die ook gewoon in Tom Tom zit. Een overzicht van locaties van flitspalen. Wat kan daar op tegen zijn als het ook gewoon op mijn autoradio verschijnt? Waarschijnlijk wil justitie meer incasseren. En daar doen ze erg hun best voor.
De afgelopen week kreeg ik 2 bekeuringen in de bus. De eerste was ontstaan op 24 september. Op een zondagmiddag wegens het te lang rijden op de linkerbaan. Het tijdstip en plaats kan kloppen alleen die dag reed mijn dochter en ze had net 5 dagen het rijbewijs. Ik zat naast haar en kan met het niet voorstellen dat ze de overtreding heeft begaan want vorige week ben ik met haar naar Italie gereden en juist viel me het op dat ze keurig reed. Ik zit me af te vragen hoe de overtreding geconstateerd is. Overigens heb ik toch wel vertrouwen in het politie apparaat, tenminste tot vanmorgen. Toen ontving ik een nota voor een snelheidsovertreding op 26 september met mijn motor, in ….. Maasstricht. Daarvan weet ik zeker dat het niet mijn motor is geweest. Die dag was het Rodermarkt en daar ben ik met Aukje naar toegeweest. De Moto Guzzi stond met een lege accu in de garage. Het is trouwens een oude legermotor van 20 jaar oud waar je geradbraakt van af komt als je er verder op rijdt dan 150 kilometer.
Bij de motor zou het kunnen gaan over het foutief lezen van het kenteken, kan voorkomen. Maar met het linksrijden moet het gaan om een menselijke waarneming en waarom is ons dat niet kenbaar gemaakt? Na een maand is er gevoelsmatig geen enkele relatie met tussen het feit en de sanctie. Is er een register waar ik dit kan melden? Hoe vaak zou het voorkomen? Ik kon niet zo snel een site vinden waar je dit kan melden. Het stond niet in de brief.
Mocht er niet zo iets zijn dan denk ik erover een site op te zetten met de voortgang van de afhandeling want een ding is zeker: “Mijn motor is niet in Maastricht geweest!� En ik wil graag weten hoe de fout is ontstaan. Een fout van de computer? Wordt vervolgd.

Geplaatst om 23:22 | Reageren?

Maandag 23 Oktober
Communiceren
In mijn rol van voorzitter van het ICT platform kom ik vaak in contact met nieuwe (ICT) bedrijven die hun diensten of producten onder de aandacht willen brengen. Vandaag had ik een gesprek met Peter Beerepoot van Reflectiemanagement, een bedrijf dat zich richt op het in kaart brengen van de kwaliteit van communicatie. Dit gebeurt door deelnemers te laten reflecteren op communicatie. Het werd een boeiend gesprek want ik weet als geen ander hoe moeilijk communiceren kan zijn.
Laatst las ik van een methode om te kijken of de inhoud goed is overgebracht. In een tweegesprek mocht de tegenpartij pas inhoudelijk reageren nadat er een goede weergave van het voorgaande was gegeven. Op die manier moet er goed geluisterd worden voordat er een reaktie gegeven kan worden.
Reflectiemanagement gaat niet over de inhoud maar meer over hoe effectief de boodschap is. Per team, afdeling of bedrijf kan inzichtelijk gemaakt worden wat de kwaliteit van communicatie is. Reflectiemanagement komt voort uit het rekenschapsmodel van prof. ir. Harald Vorstman en de kleurentheorie van prof. dr. Léon de Caluwé. Het rekenschapsmodel gaat ervan uit dat mensen worden aangesproken op hun handelen. Dat gaat altijd 2 kanten op je kunt mensen aanspreken maar ook aangesproken worden.
Toen ik hoorde van de kleurentheorie moest ik denken aan een afstudeerthesis wat ik recentelijk las. Hierin werd de kleurentheorie aangehaald. De kleurentheorie gaat over het denken en handelen vanuit bepaalde kleuren. De thesis ging over “communiceren over werkprocessen�.
Beide zaken, reflectiemanagement en de kleurentheorie hebben me in ieder geval weer eens bewust gemaakt dat effectief communiceren een vak apart is. Een vak wat ik maar matig beheer. Maar het wordt nog boeiender als er poging wordt ondernomen om de kwaliteit van het communicatieproces geautomatiseerd te krijgen.
Peter heeft me overtuigd dat het veel kan toevoegen. Er zal voldoende aandacht besteed moeten worden aan het motiveren om met de tool te werken maar het is wel een mogelijkheid om continue te meten wat de stand van zaken is. Heel wat anders dan een medewerkerstevredenheids onderzoek die ik inmiddels een aantal malen in mijn loopbaan heb ingevuld. De resultaten ervan werden vaak zo samengevat dat je weinig met de uitkomsten kunt. Heel vaak kwam er als conclusie uit dat er een gebrek aan goede communicatie was.
Organisaties die daar ook mee kampen kan ik adviseren eens een gesprek met Peter aan te gaan. Hij heeft een heldere kijk op de materie. Of het te automatiseren is? Ik ben benieuwd!

Zondag 15 Oktober
Google Earth / Virtual Earth
Vlak na de vakantie was er aandacht voor de scherpte van de beelden op Google Earth. Vrij vlot nadat de pers er aandacht aan besteedde waren de beelden opeens veel scherper. De pers vroeg me waarom ik dat belangrijk vond. Toen wist ik niets beters te verzinnen dat het bedrijven de mogelijkheid geeft om er diensten rond te ontwikkelen. Veel van die diensten kon ik toen niet verzinnen. Maar dat is ook niet aan mij.
De afgelopen week was ik bij een bijeenkomst rond Geo informatie. Er werd een subsidieprogramma aangekondigd rond Geo informatie en er waren 2 workshops: één rond Google Earth en één over de Microsoft benadering Virtual Earth. De persoon die betrokken is bij Google Earth vertelde me dat al die aandacht in de pers er absoluut toe heeft bijgedragen om de hogere resolutie versneld in te voeren. Misschien was ik iets te bescheiden.
Een ding is me duidelijk geworden, de komende tijd gaat er veel over ons heen komen over locatie afhankelijke informatie. Daar wordt al veel langer over gesproken. Met een mooie kreet heet dat Location Based Services. Als ik weet waar ik precies ben op de wereld (lengte / breedtegraad) dan kan ik heel eenvoudig zien wat er in de omgeving is te beleven. Maar ook alle nieuwsfeiten die betrekking hebben op dat gebied. De bedrijven die er zitten maar ook de lokale webloggers.
De visie en ambitie van Microsoft kwam duidelijk naar voren. Op dit moment worden er satellietbeelden onder 45 graden gemaakt, de eerste beelden zijn nu al te zien op Virtul Earth. Naast het van boven kijken kun je in de toekomst ook de voorkant achterkant en zijkanten bekijken. Wel onder een hoek van 45 graden maar dat is op te rekken door wat beeldbewerking. Microsoft wil eind 2007 heel Nederland ontsluiten met deze 45 graden foto’s. Nederland zit dan bij de eerste 10 landen ter wereld die er over kunnen beschikken.
Vorige week reed er een auto door onze straat met daarop een raar uitstekend apparaat. Die auto maakt 360 graden foto’s vanaf de openbare weg. Om de 10 meter stopt de auto en neemt dan een panoramafoto. Zie ook cyclomedia.nl. Ik heb ooit eens een presentatie van het bedrijf gehad die de foto’s laat maken. Fantastisch mooi, op een kaart staan de stippen op de weg en zodra je er op klikt kan je een 360 graden foto zien van de omgeving. Het mag duidelijk zijn dat zodra je deze gegevens koppelt aan Google Earth / Virtual Earth je een heel goed beeld kan vormen van de omgeving. Het bedrijf heeft al een overeenkomst met Google Earth mar door alle hectiek van de laatste periode is het even wat in de vertraging geschoten.
Vanuit de vastgoed wereld is er veel belangstelling voor al deze ontwikkeling en. De koppeling met Funda werd ook gedemonstreerd. Het scheelt heel gereis als je ergens anders in het land op zoek bent naar een woning. Aan de andere kant heeft dat ook wel zo z’n charme.
Nu de foto’s een redelijke kwaliteit hebben kan iedereen er gebruik van maken. De koppelingen zijn niet moeilijk te maken. Even een uurtje knutselen en
Zevenhuizen is ontsloten door Google maps / Google Earth. Zo’n navigeerbaar plaatje is simpel in iedere website op te nemen.
Dat roept natuurlijk wel gelijk een vraag op. Stel je voor dat de halve wereld gebruik maakt van dit soort technieken. Er ontstaan zelf bedrijven rond deze thema’s. Opeens komt Google met een andere interface of vraagt er geld voor. Dat kan het einde betekenen van een bedrijf. Er zijn inmiddels voorbeelden van bedrijven die door zo’n aanpassing van Google zwaar in de problemen kwamen. Dan begint de filosofie van Google: “do no evil� wel een beetje wrang te klinken.

Geplaatst om 10:35 | 2 reacties

Zondag 8 Oktober
YouTube Zevenhuizen.
Vandaag was er weer de laatste motortoertocht van het seizoen. Het was een prachtig mooie rit door Noord Nederland door open velden, mistige bossen en pittoreske dorpjes. De herfst is begonnen en het leven speelt zich meer binnen af.
Een poos geleden zaten we als gezin ons kostelijk zitten te amuseren met funniest home video’s, al dan niet American. Dingen die mensen doen!!
Gisteren hoorde ik op de radio dat Google YouTube wil gaan overnemen. Achteraf was ik wel eens naar YouTube gesurft maar toen zag ik alleen een verzameling filmpjes. Inmiddels is het dus uitgegroeid naar een gigantische database met video’s en filmpjes, miljoenen stuks. Soms gemaakt met een camera en soms met een telefoon opgenomen. En toen ik even aan het kijken was herkende ik soms filmpjes van TV, maar het is meer. Ook bizarre experimenten en stunts, soms geslaagd en soms mislukt.
Het is leuk om er door heen te surfen. Wel kan je gelijk de “leukste� zien want ook hier is een mechanisme om aan te geven wat je er van vindt. Wel aardig natuurlijk want zo hoef ik niet te zoeken naar leuke filmpjes. Aan de andere kant nivelleert dit mechanisme enorm en zo word je niet verrast. Want wie kijkt er nu naar een filmpje wat nog maar 10 keer is bekeken met een waardering van tegen de 0.
De afgelopen week sprak ik met MediaMall die een soort lokale omroep op internet inrichten. Op dit moment draait het in Roermond / Sittard en Amsterdam. Als 3e plaats in Nederland willen ze in Groningen beginnen. Het kost even moeite om te doorgronden wat dit toevoegt want de technieken zijn er al. We kunnen nu ook streamen vanuit de Mediacentrale op ieder moment we dat willen.
Maar stel nu voor dat ik gemakkelijk filmpjes kan uploaden en simpel via Internet monteren, een aankondiging maken, overgangen toevoegen zonder dat ik er voor moet investeren. Dan wordt het ook mogelijk de toneelvereniging op Internet te verslaan. Of de hockeywedstrijd. Is hier behoefte aan? Ik weet het wel zeker. Vorige week moest Nieko, onze zoon, voetballen in Fochteloo. Fochteloo is een dorpje bij Appelscha. Er staan ongeveer 80 huizen en toch zat er gedurende de hele wedstrijd iemand bloedserieus de wedstrijd te verslaan, 90 minuten lang Ik zat me af te vragen hoeveel mensen het beluisterd hebben. Stel je eens voor dat het te volgen is op internet dan kunnen alle mensen die hun wortels in Fochteloo hebben het ook nog volgen. Onafhankelijk van een lokale zender. Als ik het afzet tegen het dorp waar ik woon dan zijn de voorbeelden legio: uitzenden van de Toneelvereniging, verslag van voetbalwedstrijden, carbitbus schieten, verslaan van de feestweek, klootschieten, korfbal, showband concordia, ons dorp kent 35 buurtverenigingen. Maar natuurlijk ook de resultaten van de film en videoclub. Lagere school TV. Trouwens daarvan is er bij Mediamall een mooi voorbeeld: tante Lies uit Roermond is een groot succes. Tante Lies neemt iedere week een item op in het plaatselijk dialect. Het verhaal gaat dat ze kleuterjuf is geweest en dat half Roermond bij haar in de klas heeft gezeten. Dat kan ik niet zo achterhalen. Maar het zou best kunnen.
Als ik bovenstaande zaken bij elkaar zet dan ontstaat er een beeld waarbij mensen inderdaad lokaal informatie met elkaar gaan delen. Ik voorzie dat er een hoop ongein gemaakt wordt maar ook serieuze content. Uit de ongein ontstaan de nieuwe dingen.
Wat ik alleen niet begrijp is waarom ze dan beginnen in grote plaatsen waar weinig sociale samenhang is. Ik zou beginnen in Fochteloo of Zevenhuizen.

Zondag 1 Oktober
Open innovatie
1 oktober, we schieten de herfst in. Gisteren voor het eerst weer binnen getennist, de schapen lopen bij de ram, de tuin wordt voor de laaste keer op orde gemaakt. In onze omgeving is het karakteristieke gezoem van de Maishakselaars weer te horen, binnenkort is de horizon weer zichtbaar. Mais zorgt voor een intieme leefomgeving maar ontneemt wel de brede blik.
Een paar jaar geleden hadden we bij het ICT Platform als slogan “Amition meets Reality�met mooie foto’s van wolken en laarzen in de modder. Mooier kan je het niet uitbeelden. Onze regio heeft pareltjes, hele mooie ontwikkelingen maar de noordelijke nuchterheid speelt toch ook een rol. Als het aan mij ligt gaan we de kreet weer nadrukkelijker voeren.
De afgelopen week hadden we Howard Rheingold te gast. Het onderwerp was “on line samenwerking”. Zijn verhaal werd door het grootste deel van de bezoekers erg op prijs gesteld. Het leuke is dat er ook altijd een groep is die het niet helemaal meekrijgt. In dit geval sprak ik iemand die nog nooit had gehoord van webloggen, mobloggen. Ja dan wordt het wel moeilijk zijn verhaal te begrijpen. Aan de andere kant is er ook een groep(je) die aangeeft dat ze niets nieuws hebben gehoord. Die groep intrigeert me wat. Want als je zo midden in de wereld staat en aan geeft dat je het allemaal wel weet, waarom ga je dan toch naar zo’n presentatie?
Mede door deze bijeenkomst beschikken we nu in de Mediacentrale over een permanente opstelling om te kunnen webcasten. Hierdoor kunnen we op ieder moment een uitzending over internet verzorgen, het vastleggen en achteraf weer terug te kunnen zien. Het was heel leuk samenwerken met Jet Stream die het streaming deel verzorgde. Maar minstens zo blij waren we met het aanbod van HDI Studio om de opnames te verzorgen. In het vervolg kunnen we moeiteloos de bijeenkomsten uitzenden over Internet.
Het wonen in de Mediacentrale heeft iets beslotens in zich. Je leert de buren kennen en het organiseren van een bijeenkomst stelt steeds minder voor. Langzamerhand is alles op orde. De ruimtes zijn ingericht, er zijn 4500 deelnemers geweest bij 90 bijeenkomsten. De tijd van pionieren moet langzamerhand overgaan in een regulier proces. Dat zal nog de nodige inspanning kosten want tot nu toe leunen we sterk op een aantal organisaties: SIG Realestate, Hanzehogeschool, NOM, Gemeente Groningen, VCD en Atos Origin die om niet personeel ter beschikking stellen. Op den duur moet dat omgebouwd worden naar een organisatie die redelijk zelfstandig kan functioneren. Hoewel juist de betrokkenheid van organisaties een groot goed is.
Maar daarmee zijn we er niet, want het ambitieniveau is hoger waarvoor juist de pioniersgeest wel weer nodig is. Startende bedrijven begeleiden op een iets andere manier dan de reguliere partijen dat doen. Niet omdat zij het fout doen of wij het beter zouden kunnen maar omdat we beschikken over een leuk netwerk van mensen die op een andere manier zaken willen doen. De kreet “open innovatieâ€? viel deze week. Dat lijkt een nieuw buzzwoord te gaan worden. Onze ruimtes en programma’s in de mediacentrale lijken op die manier wel tot stand te zijn gekomen.
Daarnaast liggen er kansen in het buitenland en natuurlijk de toenemende schaarste in de arbeidsmarkt ligt er ook nog. Genoeg te doen.