Menu Sluiten

Kor: een "prof met passie".

Kor is overleden. Vanmorgen kreeg ik een telefoontje dat hij het afgelopen weekend plotseling is overleden. De hele dag bleef het een beetje rond me hangen. Kor was een collega van me, niet zomaar een collega maar hij was een IT-er met passie en een kennis waarvan je er maar weinig tegen komt.
Een jaar of 8 geleden rolde ik in het IT werkveld toen nog met een idee dat ik best wel iets van IT af wist. We werkten toen nog in een gebouw op het Martinitradepark. Tussen de middag ging ik de eerste week eten met Kor en Andre en ik dacht dat ik in een andere wereld was beland, het was net Nederswahilie voor me. Alleen IT jargon. In die eerste weken werd het me duidelijk dat IT een vakgebied is waar je niet even met een opleiding MCSE inrolt maar dat een goede scholing en jarenlange ervaring echt wel toevoegt. Kor was zo iemand. Hij had een tool gemaakt waarmee we systemen konden bewaken. De tool had hij PMSM genoemd (Poor Man System Monitoring). Het was een handige toepassing waarmee we honderden systemen konden bewaken. Ging een systeem onderuit dan werd er een semafoonoproep gepleegd. Liep er een schijf vol boven een drempelwaarde; idem. Een netwerk onderbreking werd ook snel gedetecteert. Trots liet Kor me de systemen zien, alle Linux systemen een uptime van 200 dagen of meer dan een jaar. Wat een verschil met de Microsoft systemen, (toen nog NT) 2 dagen, 3 dagen maximaal. In die dagen werden de Microsoftsystemen om de dag gereboot want anders liepen ze uit zichzelf vast. Het mag duidelijk zijn dat Kor een echte linux / UNIX fan was.
Ooit moest hij een presentatie geven voor klanten en hij kwam op skeelers de vergaderzaal binnen. Rugzak van de rug, laptop aangesloten en een flitsende presentatie over PMSM. Zijn gehoor duizelend achterlatend vertrok hij weer op skeelers naar de Peizerweg voor een volgende presentatie. PMSM had hij in de avonduren gemaakt omdat hij ervan baalde om dom handmatig beheerwerk te doen. Oftewel hij was het beheer aan het automatiseren, heel efficiënt en voor een fractie van de prijs van de commerciële pakketten zoals Patrol, Openview of Tivoli.
Maar Kor had een veel bredere belangstelling: Skeeleren, Motorrijden, bemanningslid van een Skutsje, reizen over de wereld of zingen in een koor. Alles deed hij met passie.
De laatste jaren kwam ik hem niet zo vaak meer tegen maar ik zal hem altijd blijven herinneren als een Prof met Passie.