Spring naar inhoud

Digitale markplaatsen

Gisteren mocht ik een minisymposium bijwonen over digitale marktplaatsen. De bijeenkomst werd georganiseerd door NederlandBreedbandland. Het was niet de eerste keer dat ik te gast was bij Nederland Breedbandland (NBL).
NBL heeft tot doel om het gebruik van breedband te stimuleren. Soms lijkt het een overbodig want inmiddels is breedband met een redelijk snelheid te verkrijgen in Nederland. Er zijn een aantal aanbieders die voor nog geen 20 Euro per maand een verbinding leveren van 2-3 Mb/sec. Dat gaat dan vaak wel om een particuliere aanluiting, maar zodra er een zakelijke aansluiting gebvraagd wordt met hogere snelheden dan zijn de kosten vaak toch wel tegen de 300 Euro per maand. Voor heel veel kleinere bedrijven een groot bedrag. Zodra een MKB-er in een bedrijfsverzamelpand zit, zijn die kosten vaak te delen en dan is het haalbaar. Tegenwoordig wordt de internetontsluiting ook bij het vastgoed geleverd net als energie en facilitaire diensten. Het kost dan maar een paar dubbletjes per vierkante meter per jaar extra en dan is het geen enkel pobleem. Vandaar het initatief van NBL om een aandacht te besteden aan digitale marktplaatsen. Het gaat daarbij niet alleen om afnemers maar ook over aanbieders van diensten want die willen ook zo goedkoop mogelijk hun diensten kunnen leveren.
Een digitale marktplaats brengt vraag en aanbod bij elkaar en door het koppelen van de al bestaande markplaatsen kunnen diensten goedkoop binnen een groter gebied worden verspreid.
In het noorden kennen we de FrIX en de GnIX. Iets zuidelijker is er de NDIX die opstappunten heeft op 16 locaties waarvan 4 in Duitsland.
Daarmee heeft de NDIX een iets andere opzet. Het mag duidelijk zijn dat na de ICT Platform bijeenkomst van vorige week (met Oldenburg op bezoek) ik toch een beetje jarloers ben op die Duitse samenwerking ten zuiden van ons. Hoog tijd dat we ook op dat gebied de samenwerking zoeken en maximaal leren van de ervaringen van de NDIX. Dus zo snel mogelijk opstappunten creëren over de grens en een koppeling aanbrengen tussen GnIX en de NDIX zodat de diensten aanbieders bij ons in de regio ook hun diensten kunnen leveren in andere delen van het land. Daar zullen ongetwijfeld tegenargumenten tegenin te brengen zijn maar mij lijkt het een logisch verhaal. Voorbeelden zijn een ICT bedrijf in Appingedam dat diensten heeft voor bedrijventerreinen of een bedrijf in Groningen met een Hosted Ruby on Rails platform (sorry voor het jargon). Ik denk dat die bedrijven die ontstluiting zullen toejuichen. Zo zullen er wel veel meer bedrijven zijn. Ik denk dat we nog maar aan het begin staan van digitale marktplaatsen. Onze regio heeft veel ICT-ers binnen de grenzen. Veel meer dan er eigenlijk nodig zijn voor de regio zelf. Een goede verbinding naar andere markten en marktplaatsen is een absolute voorwaarde voor het ontwikkelen van digitale diensten. Daarmee is het ook mogelijk om aan rural sourcing te doen (zijn mijn vorige bijdrage).
Een uitgebreid verslag van de bijeenkomst is te vinden via Nederlandbreedbandland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *