Spring naar inhoud

Energie en "Cebit here we come".

De afgelopen week mocht ik weer eens een datacenter bezoeken. Het blijft me verbazen hoe dat steeds meer begint te lijken op een telefooncentrale. Net nu KPN de telefooncentrales begint af te stoten.
Het datacenter dat ik bezocht had een kabel invoer wat me erg deed denken aan de kabelinvoer in een telefooncentrale alleen ging het daar in het verleden om grote pakketten kabels en tegenwoordig gaat het om een paar dunne kabeltjes ter dikte van een potlood. De noodstroomvoorziening neemt een grote plaats in. Bij telefooncentrales ging dat met batterijen en voor de grotere centrales was er een noodstroomvoorziening. Leuk om te zien hoe een onderhoudsmedewerker van het datacenter trots wist te vertellen dat het gaat om een vliegwiel wat draait en bij uitval van de stoom de motor die het vliegwiel aandrijft opeens fungeert als generator. Dat verhaal mocht ik 25 jaar geleden ook al vertellen bij een rondleiding in de tlefooncentrale aan de Reitemakersrijge. Dus wat dat betreft weinig nieuws. Toch leuk om te zien dat een techneut na 25 jaar nog steeds vol trots hetzelfde verhaal verteld.
Gisteren hadden we een presentatie over een apparaat in de meterkast die precies aan kan geven welke apparaten er aan staan zonder dat bekabeling aangelegd moet worden of extra apparaatjes bij de wandcontactdozen. Allemaal om ons bewuster te maken van ons energieverbruik. Het grote probleem van elektriciteit schijnt op dit moment de gepiektheid te zijn. Juist de wind energie schijnt een van de veroorzakers te zijn. Een mooi voorbeeld is op dit moment in de Eemshaven. Daar worden op dit moment zware windturbines gebouwd. (met een ashoogte van over de 100 meter). Als het gaat waaien wordt die energie het net op gestuurd. Dan moet er binnen korte tijd een traditionele centrale worden afgeschakeld. (kan binnen 10 minuten gaan om grote vermogens). Gaat het te hard waaien dan worden de windmolens afgeschakeld en moeten er dus weer centrales bij geschakeld worden. Vreemd om te zien dat er in de Eemshaven op de moment de fundamenten van windturbines afgebroken worden om plaats te maken voor beter fundamenten terwijl de oude fundamenten er al niet om logen.
De Cebit werpt zijn schaduw vooruit. Dit jaar dus met een stand op het Nederlands Paviljoen. We hebben voldoende belangstelling om de stand met bedrijven te vullen. Er wordt nog een stand ingevuld door Kalooga uit Groningen. Op donderdag gaat er een bus werkzoekende ICT-ers, op vrijdag is de traditionele ICT Platform bus en op vrijdag en zaterdag is er een 2 daagse met Overnachting voor het belachelijke bedrag van € 30,- en daarnaast is er ook een 2 daagse busreis die georganiseerd wordt door Syntens op donderdag en vrijdag dus komt er een echte stroom met mensen naar Hannover van 4 tot 9 maart.
Maar eerst hebben we op 28 februari de platformbijeenkomst die in het teken staat van de Cebit en CA-Cert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *