Menu Sluiten

E-drive

Lange tijd heeft de ICT sector een beetje de letter E geclaimd: E-business, E-learning, E-Covernance, E-loket etc. Vandaag zag ik in het dagblad een verhaal over de electrische auto, daar kan je mee E-rijden. Geen CO-2 belasting, geen fijn stof geen milieu belasting volgens het dagblad. Want de energie komt uit het stopcontact. Net als de melk zeker die komt ook uit de fabriek.
Natuurlijk is elektrisch ook milieubelastend ergens wordt namelijk die stoom opgewekt, net als de melk, dat komt ook wel degelijk nog van de koe. Hoe goed we ons best ook doen om dat met alternatieve middelen op te wekken de hoofdmoot komt nog gewoon uit centrales. In de Eemshaven gaat binnenkort de bouw van de nieuwe centrales van start en binnen afzienbare tijd zijn de 21 windturbines klaar. GIGANTISCH hoe groot die dingen zijn. Gisteravond stond ik aan de voet van zo kolos, de gondel ligt op een hoogte van 105 meter en heeft de afmetingen van een kleine huiskamer. Dit zijn de grootste tot nu toe maar er staan er ook tientallen minder imposant maar ook indrukwekkend.
Het is natuurlijk rekenen hoeveel kilometer je kunt rijden op een dag met gemiddelde windkracht, hoeveel mobiele oplaadapparaten z’n molen kan trekken. Want ik hoor steeds van die sprookjes dat die dingen veel energie kosten als iedereen ze in het stopcontact laat zitten.
Hoeveel energie vraag eigenlijk automatisering? Ik kwam er achter thuis dat mijn desktop PC (niet de nieuwste versie) meer dan 220 Euro aan variabele kosten vergt. Dus even de vaste kosten, de netwerkkosten en de meterkosten niet meegerekend want die kan ik niet beïnvloeden. (had ik de verpakkingsbelasting ook moeten meenemen? 🙂 Dus die PC gaat nu echt wel uit na het gebruik. Maar ergens op internet draait mijn website, mijn weblog, de website van ons dorp, mijn informatie op linkedin, mijn filmpjes op Youtube en de foto’s op picasa. Zolang daar niemand naar kijkt staat het weggeschreven op schijven maar ook die vragen energie. Wat kost eigenlijk een zoekopdracht aan energie?
Op de ICT Platformbijeenkomst volgende week dinsdag komt het allemaal aan de orde onder de noemer Green IT.
Natuurlijk kunnen we met IT heel goed energieverbruik zichtbaar maken daar gaan we het ook over hebben met de slimme meter die op dit moment wordt ontwikkeld. Maar vaak wordt de energiebehoefte van ICT vergeten.
Het E-rijden komt er aan volgens het dagblad en volgens mij wordt dat hoog tijd. Oh ja ik draag ook het voorzitterschap over aan Edwin Kuipers. Geeft mij meer tijd om me bezig te houden met de hier bovengenoemde zaken.Daar heb ik voldoende energie voor om maar bij het onderwerp te blijven