Menu Sluiten

Westerkwartier

De zomer komt weer aan en dan is het altijd komkommertijd bij de media. Tenminste dat vertelde ooit een medewerker van RTV noord toen hij me voor de camera zag staan in de vakantieperiode. Letterlijk vertelde hij: nu ik jou voor de camera zie staan weet ik zeker dat het komkommertijd is.”
Vorige week was het de bedoeling om terug te kijken op mijn periode als voorzitter van het ICT Platform. Er zou een live interview komen tijdens lunchtijd. Het werd een opname en die werd een paar dagen later ’s morgens uitgezonden. Het verhaal kreeg een heel andere wending dan ik gedacht had. Wat dat betreft blijft het altijd een verassing welk deel er uit wordt geknipt en uitgezonden.
Het resultaat is hier te horen:[audio:geluid.mp3]
Ik heb het wel allemaal gezegd natuurlijk maar echt tevredenover wat er uitgezonden is ben ik niet. Met name de aankondiging slaat de plank mis. De commentator heeft het over “hoge verwachtingen”, daar heb ik het niet over gehad, wel over unieke kennis. Er is namelijk een grote kloof tussen de kennis die bij universiteit is en de toepasbaarheid in de maatschappij. Dat is niet uniek voor de universiteit van Groningen maar daarom nog wel lastig om dit kloof te overbruggen..
Het is bijna net zo lastig om een boodschap in de (massa) media te krijgen. Dat wordt bepaald door de media zelf. Op een heel ander front zijn we in het Westerkwartier het Westerkwartiers te promoten. RTV Noord wordt redelijk gedomineerd door het Grunnings van Noord en Oost Groningen. We zouden heel graag vaker Westerkwartiers willen horen. Maar als er dan een reporter bij ons in het gebied komt, is het haast het nooit in het westerkwartiers, een dialect wat tocht door een heel groot deel van de provincie gesproken wordt. Ruwweg het gebied tussen Reitdiep en Fries / Drentse grens.
Met een groep mensen hebben we het plan om heel veel verhalen in het westerkwartiers te verzamelen en op internet te plaatsen. Eigenlijk had ik het gespek over het ICT Platform ook graag in het Westerkwartiers willen doen. Maar wensen moeten er blijven. Een eventueel volgend interview is zeker vanuit een andere rol, wie weet kan het dan wel in mijn moedertaal.