Menu Sluiten

Grijze golf

P4090082.jpg image by ibiz_boyNee het gaat niet over een mooie auto. (of misschien ook wel een beetje) Maar over de oudere generatie. De leeftijd 50+ en hoewel ik het nog niet zo voel daar hoor ik daar ook bij. Als je er goed over nadenkt een beetje een rare situatie want de afgelopen jaren heb ik regelmatig afscheid genomen van collega’s die rond hun 55e met de VUT gingen. En soms al een paar jaar eerder. Mensen die in de kracht van hun leven al met pensioen gaan. Hoe snel kan het veranderen want nu gaat die leeftijd naar 67 en ik vemoed dat die leeftijd nog wel eens  verder omhoog kan gaan. De babyboomers kunnen op die manier wel eens een hele bijzondere naam krijgen. Ze profiteren maximaal van de door hen zelf ingestelde regelingen en de latere generaties blijven zitten met zoals het nu lijkt de schulden.
De groep 50 plus heeft ondertussen een aantal namen Zilveren generatie, Protestgeneratie, "MOKKA" (Mondige Ouderen, Kapitaal Krachtig en Actief) of WOOFS (Well Off Older Folks). Wat een verschil toen mijn Opa stopte met werken, een oud  boertje, krom van het werken en tot zijn overlijden aan het werk. Het verschil is wel heel erg groot met veel mensen die de laatste jaren gestopt zijn met werken. En dan heb ik het natuurlijk niet over de stratenmakers of metselaars die ik een welverdiende oude dag gun. Maar mensen die gebruik maken van de mogelijkheden die ze geboden werden. Bedrijven die er maar wat graag afscheid namen van een groep die niet meer zo goed plaatsbaar was. Eigenlijk is de parallel met de inmiddels verfoeide bonussen wel te trekken. Er is een oplossing voor een probleem en profiteer nu het nog kan.  Ach eigenlijk gun ik iedereen een goede oude dag. En dat hoeft dan niet een Zwitserleven oude dag te zijn.

Ik spreek steeds meer mensen die mogen stoppen met werk maar dat nog lang niet willen omdat ze nog graag actief willen zijn in het maatschappelijk verkeer. Ze blijven actief, leveren een bijdrage en houden zich zelf ook scherp want er is een mooie uitdrukking in het engels die voor veel dingen op gaat: Use it or loose it. Daar ligt denk ik ook een oplossing voor de zorg voor ouderen. Die is uit de bocht gevlogen volgens mij. Ik zie nog onze oude buurman Mulder. Over de 90 meen ik me te herinneren, krom als een hoepel. Hij ging op zijn hoge leeftijd nog naar het land om met de zeis gras te maaien. Op het laatst kon hij dat alleen nog op zijn knieën. Dat hoefde hij niet maar dat had hij zijn hele leven gedaan en dat wilde hij nog steeds. Of een huidige buurman van een aantal huizen verderop die is ruim over de 80. Maar staat nog de moestuin van zijn dochter om te spitten. Ik kan me niet voorstellen dat hij dat moet maar dat hij dat wil. Het zou maar zo kunnen dat hij nog het dichtst bij het zwitser leven gevoel komt van al zijn leeftijdgenoten.

(voor mensen die twijfelen aan dit verhaal adviseer ik, voor te reageren, eerst het boek "Flow" te lezen)