Menu Sluiten

Big Dog en handwerk

Inmiddels breekt het voorjaar door en zijn de eerste uurtjes al weer in de tuin doorgebracht. Soms vergeet ik het wel eens hoe gewoon het voor ons is om een tuin te hebben en hier ook veel tijd aan te besteden. Maar als je boerenzoon bent weet je eigenlijk niet beter. Hoewel ik wel moet toegeven dat de tuin eigenlijk Aukje haar terrein is, ik ben er meer voor graafwerk rooien en maaien.Vandaag weer een hele hoek tegels gelegd en dat is altijd een belevenis voor onze hond. Hij moet overal met de neus in. Je kunt hem geen groter plezier doen dan te graven in zwarte grond. Super slim hoe zo’n hond sporen kan volgen. Wat dat betreft zijn wij maar stumpers.

Het blijft een uitdaging om de motoriek van levende wezens na te maken. Toch vordert het stapje voor stapje. Ik zag een poosje geleden een video van een robot met de naam Big Dog en het begint er al aardig op te lijken. De Big Dog kan zich niet alleen over een vlakke ondergrond bewegen maar kan ook klimmen en herstelt zich als hij uit evenwicht raakt. Het begint er al aardig levendig uit te zien. Het filmpje is al van een jaar oud dus in het afgelopen jaar is het allemaal beter geworden. Zeker als er een toepassing is voor Big Dog in Oorlogsgebied. Maar dat zullen we nooit echt te horen krijgen.

Het valt me trouwens toch al op dat we relatief weinig zien en horen van deze ontwikkelingen in de media. Ik weet wel dat dit voor veel mensen ver van mijn bed show is maar het vraagt niet veel voorstellingsvermogen om te herkennen dat dit soort ontwikkelingen grote invloed gaan hebben op het menselijk leven.

De handelingen om een straat te leggen zijn eigenlijk ook gemakkelijk te automatiseren en het is lichamelijk best zwaar.  Het is dus maar de vraag of in de toekomst mensen nog aan het tuin tegelen gaan. En zo zijn er inmiddels heel veel beroepen waar zwaar lichamelijk werk wordt verricht verdwenen. Op zich is dat natuurlijk niet verkeerd maar na een dagje zwaar werk is er weinig zo leuk als terug kijken naar het resultaat. (als he goed gelukt is tenminste).

Laat de lente en zomer maar komen, onze hond geniet al met volle teugen een lust om hem te zien graven en wroeten. Iets wat Big Dog nooit zal doen. Net zoals aan je voeten liggen met een zwarte neus. Voorlopig willen we Jimmy nog niet inruilen voor BIG Dog.