Menu Sluiten

"It's very dangerous to make predictions, especially about the future." (Yogi Berra)

http://markfenske.com/uploaded_images/Yogi-Berra-751660.jpgSoms lees je boeken die niet een kwartje laten vallen maar een hele zak met duiten. Het boek "De zwarte Zwaan" van Nassim Nicholas Taleb, is er voor mij zo een. Ik ben nu op 3/4 van het boek en iedere bladzijde is een feest van herkenning. Eigenlijk alles wat ik lees kan ik me prima in vinden.
Het geeft me een goede onderbouwing waarom ik me niet wil focussen, me niet wil beperken tot één ding. Iets wat me wel al tientallen keren is geadviseerd. Tot nu toe probeerde ik uit te leggen waarom ik de dingen doe die ik doe. Zelfs uitgelegd dat ik voor mijn geboorte al een dwarsligger was dus dingen anders doe dan mainstream. Het enige resultaat was vaak dat ik een meeewarig ja, ja wist te bespeuren.

Zwarte Zwaan geeft exact aan waarom ik dingen doe die ik doe. Het voert te ver om het hier uit te leggen daar is het boek ook veel beter in. Als het je boeit, mag je het boek wel van me lenen. Eigenlijk is het ook verspilde moeite om het uit te willen leggen want om met een ander groot sportorakel (Cruijff) te spreken: Je gaat het pas zien als je het doorhebt.    

Zwarte zwanen gaat over: het assymetrich resultaat, over de winner takes it all. Maar ook over de beste voorspellers zijn de kranten (ja dus ook het Dagblad van het Noorden) want die kunnen behoorljk goed de aanvangtijden van theater- en filmvoorstellingen voorspellen. Alle andere zaken voorspellen is gevaarlijk volgens Yogi Berra in het byzonder als het de toekomst betreft.
Het boek gaat ook over waarom het zakelijk beter is om in een stad te wonen dan in een dorp (daarom woon ik ook in Zevenhuizen). Tenminste als je zakelijk erg succesvol wilt zijn.

Serendipiteit wordt uitgelegd en mensen die me kennen weten dat ik wel iets heb met synchoniciteit, waarom toeval niet altijd toeval is. Het wordt erg mooi beschreven en ontdaan van alle mystiek. We zijn maar in staat om een deel van de werkelijkheid te zien, soms weten we niet wat een buurman doet, misschien maakt hij (of de buurvrouw) op dit moment net zo’n verhaaltje als dit. Wie zal het zeggen. De kans dat iemand op de wereld op dit moment een verhaaltje schrijft over Zwarte Zwaan is wel erg groot.Toeval? Het is maar hoe je het bekijkt.

Pasen, altijd een byzondere tijd voor me. 30 jaar geleden overleed mijn vader en 21 jaar gelden werd onze dochter geboren. Beiden op stille zaterdag. De geboorte van onze dochter konden we redelijk voorspellen, hoewel ze toch nog erg onverwachts kwam. Het overlijden van mijn vader was een totale overrompeling. Mooiere symboliek bestaat er voor mij niet.