Menu Sluiten

HBO fraude, intranet en Wikileaks

Wandelen in Nijmegen is dit jaar niets geworden. Een oorontsteking maakte dat ik thuis ben gebleven, een hoop pijnstillers en een antibioticum kuur later ben ik het weer kwijt maar wandelen in Nijmegen zat er dit jaar niet in. Volgend jaar maar gewoon weer een poging ondernemen. Het was ook wel erg hectisch de weken ervoor dus misschien was deze gedwongen rust ook wel noodzakelijk. Het nieuws heb ik daardoor goed kunnen volgen.

De HBO fraude sprong mij het meest in het oog. Helemaal onbekend komt me het nu ook weer niet voor. Als je ergens voor beloond wordt gaat dat na verloop van tijd bijzondere neven effecten hebben. Bekend zijn ook verhalen uit Rusland (of het oostblok) waar fabrieken betaald werden voor het aantal schroefjes en boutjes wat geproduceerd werd. Met veel kleine schroefjes wisten ze de norm eenvoudig te halen, grote bouten werden niet gemaakt. Tot er betaald werd voor het gewicht van de producten en hup opeens werden alleen maar grote bouten en moeren gemaakt. Of het waar is weet ik niet maar het verhaal werd me ooit op school verteld.

Scholen die geld krijgen voor het aantal leerlingen dat  een diploma haalt. Het gevolg lijkt voor de hand te liggen. De vraag is natuurlijk hoe dit ontstaat. Ik kan me voorstellen dat de leiding op een gegeven moment aangeeft dat het financieel niet goed gaat en daarmee ook de link legt met het lage aantal leerlingen dat niet op tijd het diploma haalt. Het personeel lijkt me dan slim genoeg om het aantal leerlingen dat slaagt toe te laten nemen. Of zou het zo zijn dat er op het intranet van die instellingen  een soort richtlijn te vinden is. Hoe om te gaan met een te laag aantal studenten dat slaagt. 

Vanmorgen las ik een stuk over hoe intranetten niet voldoen in de huidige kenniseconomie. (dank zij  Gerrit Visser) Het zette me wel aan het denken. Een intranet heeft zeker een toegevoegde waarde maar voor heel veel bedrijven en instellingen is veel meer informatie beschikbaar buiten de organisatie. Al die kennis moet je niet eens op een intranet willen opslaan. Eigenlijk wil je een intranet alleen maar gebruiken voor informatie die niet naar buiten mag. Zoals bijvoorbeeld informatie over het te lage aantal leerlingen dat slaagt.  Misschien wil je juist wel extra veel informatie ontsluiten om aan te geven hoe je daar als organisatie mee omgaat. Ik hoorde dat er ontstellend veel reacties waren geweest van leerlingen en docenten maar die dat niet open durfden doen, bang voor de gevolgen.

Wat mij en onze beide kinderen wel gelijk opviel dat er in één journaaluitzending Geert Dales optrad als voorzitter van IN Holland en gelijk erna een item met hem over de raad voor Openbaar bestuur (het item kan ik niet meer vinden) . Wel heel erg bizar. Natuurlijk is zijn rol en betrokkenheid nog niet duidelijk maar het kan allemaal in Nederland en het voelt niet goed.

Eerder deze week zag ik een stuk op www.ted.com over www.wikileaks.com. Een soort kliklijn waar mensen anoniem documenten naar toe kunnen sturen over misstanden. Een boeiend verhaal. Misschien is het goed om een soort wikileaks in te stellen voor de HBO fraude. Ik kan me niet voorstellen dat personeel van een HBO instelling dat zelfstandig heeft gedaan. Er moeten richtlijnen, mailtjes of op zijn minst hints en tips zijn gegeven. Al was het maar een interne notitie van de leiding dat waarin er een relatie wordt gelegd tussen diploma’s en geld.  Raar maar op een of andere manier zie ik steeds een relatie naar bonussen bij de banken. Misschien ligt er wel een mooie taak om een soort wikileaks.nl rond dit thema op te zetten