Menu Sluiten

VNU Media en spooknota's, niet echt dus

De menselijke maat en persoonlijk contact. Wat mij betreft komt dat wat meer terug in onze maatschappij. Langzamerhand groeien dingen buiten proporties. Sinds een poosje krijg ik post van VNU Media met betalingsherinneringen. Nu durf ik wel op te biechten dat er bij mij wel eens een nota te lang blijft liggen. En de herinneringen van VNU Media worden ook steeds gestuurd naar ons oude adres. Daar is ook de originele nota naar toe verzonden. Nu is het vervelende dat ik de originele nota niet meer heb en op de herinnering staat alleen dat ik 39 euro moet betalen. Alleen weet ik niet waarvoor. Nu is het een simpele zwart wit brief. Niet ondertekend. Op de achterkant staan er wat gekleurde bolletjes. Ik heb in het verleden het ook wel eens weggegooid omdat er geen touw aan vast was te knopen waarom het ging. Bij een volgende herinnering ging ik bellen naar het nummer op de brief en kreeg een vriendelijke heer aan de lijn die het voor me ging uitzoeken. Hij kon het zo ook niet vertellen.  En hij gaf me groot gelijk dat ik niet wilde betalen als ik niet wist waarvoor. Maar nooit meer iets van die heer gehoord.

Nu ben ik dus in gebreke gesteld en krijg de bijkomende kosten ook in rekening volgens de laatste brief. Het gaat inmiddels om een document van 16-07-09 met als document soort Terugbetalin. 

Het mag duidelijk zijn dat ik geen 39 euro ga betalen voor een herinnering voor een terugbetalin van 1,5 jaar oud. Zeker niet als VNU Media me niet kan vertellen waarvoor dit bedrag is en wat die cryptische omschrijving terugbetalin betekend. Ik hoop dat ik 39 euro terugkrijg want hoe moet ik anders terugbetalin (zonder g) uitleggen. 

Dit soort zaken ben je vaak in het weekend mee bezig en dan wordt er geen telefoon opgenomen. Dus eerst maar een mailtje gestuurd, morgen maar eens bellen. De zinsnede "deze brief is automatisch gegenereerd en derhalve niet ondertekend" beloofd weinig goeds. Voorlopig ga ik er vanuit dat het een spooknota is en dat het wel eens een lastig verhaal kan worden om  het te stoppen. Maar ik vraag me ook af hoeveel van dit soort onzin verstuurd wordt. Het lijkt me logisch dat als je een betalingsherinnering verstuurd er minstens bij staat waarvoor betaald moet worden. Maar dat is misschien ook wel te simpel van mij gedacht.

Naschrift: de dag na mijn mailtje ben ik keurig gebeld door een medewerker van VNU Media. Het zou gaan om een betaling voor het blad Sprout. Inmiddels is dat blad verkocht aan de MT Mediagroep. Maar met mijn incasso 1,5 jaar geleden zou er iets mis zijn gegaan. Het was een paar keer gestorneerd. Hij stelde voor om het bedrag te laten vervallen en inmiddels heb ik daar ook een bevestiging van. Dus opgelucht maar het blijft een beetje een rare manier van doen.